Bára Basiková: Novinářům se nepotřebuju zpovídat

Zábava 19. března 2013

Před pár dny oslavila půl století života. Rozhodla se za vším udělat tlustou čáru, všechno opustit a emigrovat, jak jsme se mohli před nedávnem dočíst v bulváru? A opravdu se rozešla s manželem Petrem Polákem kvůli zpěvákovi kapely Rammstein? Nejen na tyto otázky najdete odpověď v následujícím velmi otevřeném rozhovoru.

Vypadáte velmi spokojeně...

Možná je to tím, že se poslední dobou skutečně bavím. Od chvíle, kdy se v médiích objevila zpráva, že zpěvák kapely Rammstein je moje nová láska. Nejdřív jsem se divila, kdo tohle vůbec vymyslel, ale pak jsem si řekla, že to asi musel být někdo, kdo mi chtěl udělat radost.

Radost?

Pořád lepší, když mě dal bulvár do spojitosti s Tillem než třeba s... Teď jsem chtěla jmenovat jednoho politika, ale proč bych mu dělala reklamu? Řeknu to jinak, Till je nádherný chlap, po kterém šílí spousta ženských, takže kdyby byla pravda, že spolu chodíme, nosila bych nos pěkně nahoru. (smích)

Takže se s Tillem Lindemannem, zpěvákem německé skupiny Rammstein, vůbec neznáte?

Ne. Podotýkám zatím. Rammstein je úžasná kapela, ti kluci dělají skvělou muziku, je to moje krevní skupina. A pokud bych se s kýmkoli ze skupiny znala osobně, byla bych za to jen ráda.

Ale váš manžel by zřejmě moc rád nebyl...

Tu zprávu jsem se dozvěděla právě od něj. Byla jsem na zkoušce a volal mi Petr: „Hele, kde jsi vlastně byla minulý týden?“ Odpověděla jsem mu, což samozřejmě věděl, že doma. To bylo krátce poté, co mě pustili z nemocnice, kde jsem byla na operaci s tím svým pochroumaným kotníkem, a nemohla jsem chodit. Načež se ze sluchátka ozvalo: „No, jen aby! Ještě si to doma povíme, ano? Tady píšou, že jsi byla v Berlíně.“ To už jsem se začala smát a chtěla jsem, aby mi přečetl, co že jsem tam dělala. „Jela jsi za Rammsteinama.“

Bára Basiková 1

Dcery Anna (vlevo) a Marie už jsou dospělé, loni se od mámy odstěhovaly.

foto:
Bára Basiková 4

Zato malý Theodor nedá bez maminky ani ránu. Chodí za ní i do divadla.

foto:

A zrodila se další fáma...

Na to konto Petr vyvěsil na Facebook zprávu, že pokud by měl někdo zájem vidět koncert Rammsteinů, ať se ozve, že může sehnat lístky z první ruky.

Jaký byl ohlas?

Všichni měli zájem, což je pochopitelné, protože je všichni milujeme.

Řekla jste, že se s Tillem neznáte, tedy zatím... Jak jste to myslela?

Přísahám, že ho osobně neznám, ale když už nás dva dal někdo takhle dohromady, rozhodla jsem se, že se s panem Lindemannem seznámím. Napíšu mu, že jsem taky zpěvačka a jestli by se mnou nechtěl třeba nazpívat duet.

Proč o vás nebylo takovou dobu ani vidu ani slechu?

Své sólové album jsem nenatočila 12 let, ale jinak hraju ve čtyřech muzikálech, koncertuju, navíc letos mám turné s kapelou Precedens k 30. výročí založení, natáčím, moderuju... Nenudím se.

12 let je docela dlouhá doba. Proč jste čekala tak dlouho?

Protože cokoli, co se mi dostalo do ruky, mě vůbec neoslovilo, neinspirovalo... Jednu chvíli jsem si říkala, že už tady snad nežije žádný kvalitní autor. Takže jsem nic nového netočila. Nebyl důvod, chuť a upřímně, je lepší nedělat nic než něco, co není dobré. Najednou se ale objevil člověk, jehož tvorba mě neuvěřitelně zaujala, tak jsem se ho zeptala, jestli by mi nechtěl udělat desku.

A plácli jste si.

Byl nadšený. Tohle prý vůbec nečekal. Že prý jsem pro něj nejlepší zpěvačka a tímhle se mu splnil sen... To rozhodlo. Najednou mi donesl nějaké své skladby a po jejich poslechu jsem byla jak u vytržení. Po hodně dlouhé době, vlastně od dob Martina Němce a Michala Pavlíčka, mi do života vstoupil někdo, kdo se přesně trefil do mého hudebního vkusu, nálady i hlasových dispozic.

Bára Basiková 5

Bára momentálně hraje a zpívá ve čtyřech muzikálech.

foto:
Bára Basiková 2

Manžel zpěvačky, producent a herec Petr Polák, je o 15 let mladší.

foto:

Jste v tuto chvíli šťastná?

V profesi rozhodně. Můžu si vybírat, co chci dělat, teď například celé dva měsíce nebudu zpívat vůbec, protože budu cestovat. A hlavně jsem šťastná se svými dětmi. Ty jsou smyslem mého života, ne práce. Jsou zdravé, mají mě rádi, já miluju je, co víc si přát?

Měli bychom k tomu asi připočíst i manžela, ne?

Tak to by bylo hloupé, kdybych na něj zapomněla, pravda. A že se znovu vracím k tomu bulváru, zrovna dnes jsem si v jednom plátku přečetla: „Bára Basiková odkopla Petra Poláka.“ Pod tím kecy, že je to budižkničemu a zkrachovalec. V duchu jsem si řekla, že to je teda bezvadné...

Jak to myslíte?

Trochu mě to nadzvedlo, protože je to samozřejmě hloupost. Petr má teď po pracovní stránce skvělé období, má za sebou natáčení tří reklam a před sebou spoustu dalších zakázek. Víte co, ať si píšou, co chtějí. Já se nepotřebuju nikomu zpovídat a zvonit u dveří redakcí a někomu vysvětlovat, že to tak není. Mně je to úplně putna. Petr je skvělý člověk, miluju ho, a co se týká našeho syna Theodora, tak lepšího tátu jsem si pro toho kluka vážně vybrat nemohla. Petr je fantastický.

Ta SMS zpráva, že emigrujete, to byl taky výmysl někoho z médií?

Ne, tohle je pravda. Opravdu jsem ji přátelům rozeslala.

Co vás k tomu vedlo?

Výsledek prezidentské volby. Byla jsem z toho hodně smutná. Myslím, že jsme jako národ prošvihli obrovskou šanci, protože pan Schwarzenberg by byl důstojným nástupcem Václava Havla. Prostě jsem to oplakala. Hlavou mi proletělo, že tady vychovávám tři děti, pro které chci samozřejmě jen to nejlepší. Pak se stalo, co se stalo, a první, co mě napadlo, bylo zmizet někam hodně daleko. Je to smutné. Když se podíváte na lidi v naší politice, ukažte mi, koho si můžeme skutečně vážit? Komu můžeme věřit?

Jak se ta SMSka dostala do médií?

Jedna z kamarádek je novinářka. Mně nevadí, že se to dostalo do novin, ale spíš to, že moje zpráva nebyla správně pochopená. Ona si sama nějak vydedukovala, že ví, kam bych mohla emigrovat, a napsala Německo. Já ale myslela, jak jsem řekla, spíš ty země třetího světa. Vydedukovala si Německo, další si k tomu přidal Rammsteiny a Tilla...

Chudák Petr, co se musí dozvídat...

Ale, prosím vás, jaký chudák? Vždyť já se o něm z novin taky dovídám různé „zajímavé“ věci.

Například?

Loni mě pobavil svou milostnou historkou s tím travestitou. Ta byla opravdu skvělá.

Alespoň se doma nenudíte.

To tedy rozhodně ne. (smích) Jenže v tu chvíli to zas tak vtipné nebylo. Petr se s kámošem dostal do nálady a začali na chatu komunikovat s tímto člověkem. Když jsem to viděla, říkala jsem jim, ať se na to vykašlou. Že nevědí, kdo to je, a může z toho být průšvih. „Ne, to ne, vždyť je to jenom taková sranda.“ Tak jsem je nechala, byli jako malí kluci. To bylo ze soboty na neděli, no a prásk, v pondělí to bylo venku. Celá ta povedená diskuse skoro ve všech novinách. Takže teď máme doma vyrovnané skóre. Petr měl Tarru Weiss, no a já mám Tilla z Rammsteinů. Dobré, ne? (smích)

Vlasta 12/2013 2

V lednu Báře vyndali šrouby z kotníku, který si zlomila před třemi lety na dovolené. Jak je na tom teď? Mrzí ji, že nemůže nosit podpatky? Jak dospěla k tomu, že Petr bude tím pravým manželem a milujícím otcem jejich dětí? Přečtěte si v nové Vlastě 12/2013.

elektronické předplatné