Zítra večer nás čeká zatmění Měsíce: nastane konec světa?

Zábava 24. dubna 2013

„A hle, když rozlomil šestou pečeť, nastalo veliké zemětřesení, Slunce zčernalo jako smuteční šat a Měsíc úplně zkrvavěl.“ Takhle popisuje zatmění Kniha knih, konkrétně Nový zákon. Bojíte se?

Zatmění Měsíce pomohlo astronomům již před 2500 lety odhadnout, že Země je kulatá. Dokázali z něj poměrně přesně určit rozměry Měsíce i jeho vzdálenost od Země.

Později díky němu odhalili i zpomalení rotace Země. Jenže takové přírodní jevy u normálních smrtelníků vzbuzovaly vždycky děs a představy o konci světa.

Úplné zatmění Měsíce nastává při úplňku, pokud se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. Naše Země totiž za sebou vrhá stín, a pokud Měsíc do něj vstoupí, pak pozorujeme, jak se postupně ztrácí z pozemské oblohy.

Stín naší planety na obloze pochopitelně nevidíme. Jeho přítomnost se nám prozradí pouze v případě, že Sluncem osvětlený objekt do něj vstoupí, a zmizí nám tak z dohledu.

Plný stín Země má na pozemské obloze ve vzdálenosti Měsíce průměr asi 80´, polostín pak asi 145´. Měsíční disk o průměru zhruba 30´ se tedy do plného zemského stínu vejde skoro 2,5krát. Měsíc se ve stínu Země pohybuje rychlostí přibližně 1 km/s, a zatmění tak může trvat až 107 minut.

Místo kapuce

  • Částečné zatmění čekejte 25. dubna ve 21.07 SEČ (středoevropského času). Měsíc se při něm doslova jen dotkne plného zemského stínu a nejvíce v něm bude ponořen svým severním okrajem, ale pouhými 2 procenty svého průměru.
  • Plynulé ztmavnutí Měsíce bude bez obtíží vidět očima, přibližně 4.5° severovýchodně od potemnělého Měsíce najdeme planetu Saturn a asi 11° západně jasnou hvězdu Spicu v souhvězdí Panny. Během maximální fáze tohoto částečného zatmění, které potrvá přibližně 27 minut, bude Měsíc 15° nad obzorem.
  • Úplné zatmění Měsíce nastane 28. září 2015. Půjde po třech letech (od roku 2011) a na další tři roky (do roku 2018) o jediné úplné zatmění Měsíce viditelné v České republice. Navíc až do roku 2029 o jediné, které bude viditelné v celém průběhu. Třetí výhodu přináší kalendář českých svátků - zatmění se odehraje na svátek sv. Václava, kdy mají Češi volno (naposledy takové "sváteční" zatmění nastalo 28. října 2004). Protože tento den připadá na pondělí, půjde i o pěkné zpestření prodlouženého víkendu.

Nanejvýš třikrát do roka

Na první pohled se zdá, že by k zatměním Měsíce mělo docházet při každém úplňku, neboť právě tehdy se dostává za Zemi a Slunce – tedy do zemského stínu. Tak jednoduché to však není. Oběžná rovina Měsíce je totiž vůči oběžné rovině naší planety kolem Slunce skloněna o zhruba pět stupňů a navíc se pomalu stáčí (o 19° ročně). Měsíc se tedy musí dostat do bodu (říkáme mu uzel), ve kterém se obě dráhy protínají.

K zatmění Měsíce proto může dojít nejvýše třikrát do roka, většinou však bývá jedno nebo dvě zatmění za rok. Někdy nenastane zatmění Měsíce během roku vůbec. Když k tomu přidáme rozmary počasí, které mohou sledování tohoto krásného úkazu překazit, nemá člověk v průběhu svého života moc příležitostí k tomu, aby zatmělý Měsíc spatřil.

Proč je to takové barevné?

Je pozoruhodné, jak různě barevný je zatmělý Měsíc. Proč vlastně, když plný stín Země má být zcela tmavý? Nenechte se zmást. Kdyby naše planeta byla podobně mrtvým světem, jako je Měsíc, skutečně by vrhala temný stín, ve kterém by Měsíc zcela zmizel. Země je však obklopena atmosférou.

Sluneční paprsky se při průchodu zemským ovzduším rozptylují a dostávají se i do plného stínu. Protože je nejvíce rozptylováno modré světlo, zůstává už jen červená složka slunečního světla, která atmosférou prochází bez citelných ztrát.

Barvy se proto stejně jako jas mění. Stačí nahlédnout do starých kronik. Tak například o úkazu z 3. dubna 1056 se v Belgické kronice píše, že Měsíc byl téměř po dvě hodiny černý jako vyhaslý uhel.

Ztmavnutí zemského stínu mohou způsobit zvláště silné sopečné erupce, které dodají do atmosféry aerosoly síry, pohlcující sluneční světlo. Na základě mnohých pozorování bylo také zjištěno, že tmavá zatmění nastávají i po silných meteorických rojích.

Takže vidíte, na zatmění není nic děsivého. A k jeho pozorování nemusíte mít hvězdářský dalekohled, stačí třeba lovecký a už to krásně uvidíte. Užijte si to.

zatmění Měsíce 1

Při zatmění Měsíce to opravdu vypadá, jako by měl nastat konec světa.

zdroj: www.thinkstock.cz

Co hraje s Marianem Rodenem?

  • Máme tři druhy zatmění. Dostane-li se Měsíc pouze do polostínu (polostínové zatmění), nevšimnete si ničeho. Abyste uviděli stopy prvního našedivělého ztemnění okraje měsíčního disku, musíte si počkat, až se do něj Měsíc dostane alespoň polovinou svého průměru.
  • Je-li Měsíc vnořen do plného stínu Země jen zčásti, nastává částečné zatmění.
  • Poté, co se Měsíc úplně vnoří do plného stínu (úplné zatmění), uvidíte ve většině případů děsivý cihlově až krvavě zabarvený kotouč. I při úplném zatmění je totiž Měsíc vidět. Je to způsobeno lomem slunečního světla v horních vrstvách zemské atmosféry. Paprsky ohnuté v atmosféře Měsíc osvětlí natolik, že je stále slabě vidět. Protože nejvíce se láme červené světlo, má Měsíc při zatmění narudlou barvu. Úplného zatmění Měsíce si můžete užívat až 1 hodinu a 44 minuty.

zatmění

Zatmění může být i pestrá podívaná.

foto:

elektronické předplatné