Do Švýcarska do lázní? Za 1. republiky to bylo běžné

Scuol 3
První zmínky o vesničce se datují z 11. Století.
Zábava 22. května 2013

Švýcarská vesnička Scuol láká nejen v zimě na vyhlášený lyžařský areál, ale i v létě na procházky národním parkem. To vše můžete spojit s návštěvou místních lázní a připadat si jako dáma z lepší společnosti z filmů s Oldřichem Novým.

Scuol je pro naprostou většinu Čechů zatím velkou neznámou. Jen málokdo by dokázal vesničku správně zařadit do kantonu Graubünden, kam patří i známé letovisko Svatý Mořic. Společného mají však pramálo. Scuol dopřává svým hostům soukromí, za které se musí v Mořici draze platit.

Zpět do historie

Jak možná víte, ve Švýcarsku se mluví francouzsky, německy a italsky. Ve Scuolu se navíc můžete zaposlouchat do šarmantní retorománštiny, kterou zde mluví zhruba polovina z asi 2400 obyvatel. Vůbec si zde budete připadat tak trochu o pár let zpět.

První zmínky o vesničce se datují z 11. století. Domy si zachovaly svůj původní ráz. Všechno dění probíhalo na náměstích s kašnami. Ve vesnici jich je dvanáct, přičemž ze čtyř vytéká minerální voda. Možná vás zaujme i kaskádovité uspořádání. Z horního bazénku se brala pitná voda, z prostředního se napájel dobytek a pralo se v něm prádlo, třetí sloužil jako užitková voda.

Vesnička často měnila název, naposledy v roce 1999, kdy byl název zkrácen z Bad Scuol na pouhý Scuol. Lázeňské prostředí však nemusí znít názvem, ve Scuolu je totiž cítit na každém rohu. Aby také ne, když se přímo v centru nachází luxusní římsko-irské lázně s bohatou historií.

Scuol 5

Domy si zde zachovaly svůj původní ráz.

foto:

Římsko-irské lázně

Termální lázně disponují krásným venkovním bazénem s řadou vířivek, kde se pohodlně usadíte, vnímáte bublinkovou masáž a užíváte si výhledy na okolní hory. I vnitřní areál má co nabídnout. Z horkého bazénu svítícím příznačně červeně se zchladíte v ledovém modrém a pak můžete pokračovat do slaného, který léčí nejen kožní problémy.

Opravdový zážitek na vás ale čeká v saunovém světě. Oděni pouze do tógy procházíte skrz sérii saun, chladných sprch, příjemných koupelí až po relaxační místnost. Zhruba dvě a půl hodiny dlouhá relaxace je pak tím, nač se vzpomíná ještě dlouhé roky.

Do Scuolu se však nejezdí pouze za relaxací. Příznivci aktivní dovolené odtud mohou vyrazit na túry do přilehlého Švýcarského národního parku, který je unikátní tím, že do něj nikdo nezasahuje. Spadne-li strom, hlídači parku ho neodstraní. Vědí, že za několik let obroste mechy a do krajiny zapadne. Park je tak jedním velkým experimentem, kde mohou švýcarští biologové sledovat, jak příroda pracuje bez zásahu lidského faktoru.

Naučné stezky, chladné říčky a výjimečné výhledy jsou tím, co sem ročně láká tisíce lidí včetně rodin s dětmi. A v zimě sem jezdí turisté za lyžováním, protože si chtějí vyzkoušet místní raritu – sjezdovku snů. Jsou tady i terény na běžky, a dokonce dálková trasa na brusle.

Scuol 2

Náměstím ve Scuolu dominuje 12 kašen, přičemž ze čtyř vytéká minerální voda.

foto:
Scuol 4

O impozantní výhledy nebudete připraveni ani v sauně.

foto:

Další tipy:

  • Do Scuolu se nejlépe dostanete autem po trase Rozvadov, Mnichov, Garmisch, Landeck, Martina. Je to pouhých 620 km z Prahy a není nutná švýcarská dálniční známka. Je možné zajet si sem i na prodloužený víkend.
  • Švýcarsko není členem EU, a proto se zde platí švýcarskými franky. Za 1 CHF dáte zhruba 21 Kč.
  • Vstupné do lázní vyjde dospělého na 25 franků za 3 hodiny, děti od 6 do 16 let dají 16 franků a děti do 6 let 5 franků. Více na www.engadinbadscuol.ch.
  • Švýcarský národní park o rozloze 172 km² je největší přírodní rezervace a jediný národní park ve Švýcarsku. Žije v něm mnoho kamzíků, jelenů a svišťů.
  • V místních restauracích očekávejte vydatnou horskou stravu z domácích produktů. Doporučit můžeme například Pizzochels cun Ravitscha, což jsou špecle se smetanovou omáčkou a sýrem.
  • Více na www.engadin.com, anebo v češtině na www.MojeSvycarsko.com.