Spousta vaření, jedení a slavení: víkend nabízí hezké stránky života

Zábava 24. května 2013

Ať už máte ráda víno, nebo mléko, lidovky, nebo Vinnetoua, na své si určitě přijdete. Jen si vyberte podle mapy, kterým směrem se chcete o víkendu vydat.

Jáchymov pozval Vinnetoua

Jestli máte dneska večer čas a bydlíte někde blízko, můžete se zúčastnit praštěné akce na zahájení lázeňské sezony, při níž se budou v rychlém sledu za sebou promítat „mayovky“. Od sedmi večer do soboty poledne to budou slavné hity Vinnetou, Poklad na Stříbrném jezeře, Old Shatterhand, Vinnetou - rudý gentleman, Vinnetou a míšenka Apanači, Vinnetou poslední výstřel, Old Firehand, Mezi supy, Petrolejový princ, Old Surehand… Organizátoři slibují lehké občerstvení a zdravotní dozor.

Pokud si celonoční akci nedáte, můžete zahájení lázeňského léta oslavit tradičněji, třeba koncertem hornické či country kapely nebo pohledem na průvod mažoretek. Odpoledne se bude světit pramen před lázeňským domem Agricola, závodit na rodeovém býku (tedy mechanickém) a pak poslouchat písničky ABBA revival.

V neděli se pokračuje třeba indiánskou stezkou po stopách Karla Maye. Připomenout chrabrého hrdinu si můžete v této ukázce, pozor, nevhodné pro slabší povahy!

Kdy a kde: sobota i neděle, Jáchymov, www.laznejachymov.cz

Česko vaří s mlékem

A to nejenom krupicovou kaši. Zrovna totiž probíhá foodfestival MilkParade, při kterém ve vybraných restauracích po celém Česku ochutnáte speciální tříchodová menu postavená na mléce a mléčných výrobcích.

„Stará lidová moudrost praví, že mléko ničím nenahradíš, a tím se řídím i já,“ prohlašuje třeba šéfkuchař restaurace Le Papillon Martin Ševít. A co uvařil? „Hledal jsem domácí produkty. Pro předkrm jsem vybral kozí sýr v biokvalitě z kozí farmy v Bělé v Jeseníkách.

Pro hlavní chod jsem zvolil šetrnou úpravu hřbetního filetu z bílé tresky – pošírování v mléce. Jahodové cappuccino jako dezert kombinuje čerstvé jahody s mlékem a domácí jogurtovou zmrzlinou.“

Jestli byste si to rádi dali, ale trpíte nesnášenlivostí laktózy, neházejte flintu do žita. Brněnská restaurace Bohéma totiž vytvořila mléčné menu právě bez laktózy! No a kdyby vám to teď o víkendu nevyšlo, nezoufejte, festival se koná do 9. června, takže ještě máte docela čas.

Kdy a kde: sobota i neděle, celé Česko, www.milkparade.cz

víkend 3

Nevěříte, že tohle jídlo je připravované s mlékem? Ale jo, můžete se přesvědčit na festivalu mléčného vaření.

foto:

Praha pořádá dobročinný bazar

Tedy Praha jako město ne, samozřejmě, ale charitativní organizace Suverénního řádu maltézských rytířů, která mimo jiné v Praze funguje. A právě tady, na nádvoří Velkopřevorského paláce v Lázeňské ulici, můžete v sobotu odpoledne přispět koupí nějaké té maličkosti nebo občerstvení na dobrou věc. Tentokrát konkrétně na projekt Adopce seniorů.

Zajímá vás, co to vlastně ten řád je? Suverénní řád maltézských rytířů je nejmenší stát na světě. Jeho rozloha je 2000 m², což konkrétně představuje dvě nemovitosti v Římě – v ulici Via Condotti a Piazza dei Cavalieri di Malta.

Ale přestože je nejmenším státem, je státem vlivným. Celosvětově působí v oblasti charity a humanitárních aktivit: má záchranné jednotky, provozuje nemocnice, má speciální centra pro výzkum rakoviny, pro výzkum lepry, v Africe bojuje proti AIDS. V Betlémě třeba provozuje nemocnici, kde se rodí děti různých národů.

Kdy a kde: sobota, Praha, www.maltezskapomoc.cz

víkend 1

Maltézští rytíři jsou aktivní po celém světě. Jestli vás zajímá, co dělají, můžete to zjistit v sobotu v Praze.

foto:

Mikulov slaví, že existuje

No vážně, jsou to prostě Slavnosti města Mikulova. A jestli jste tam někdy byla, víte, že to město je pěkné a slavit má co. Vystoupí tady MIG 21, Iné Kafe nebo Ewa Farna, ale konají se taky soutěže Mikulovská cihla nebo Mistrovství ČR v natažení vína koštýřem.

Město také přiblíží svou minulost programem, v němž se objeví Římané, Židé, mikulovští šlechtici i vojáci z doby napoleonské. Komponovaný program Májový víkend s muzejní nocí připravilo i Regionální muzeum v Mikulově, jeho součástí je noční prohlídka a program v celých prostorách historického zámku.

Velkou atrakcí bude nepochybně vinná kašna. Patronkou akce je Naďa Konvalinková, která bude dění moderovat s lidovým zpěvákem Jožkou Šmukařem. Takže každému podle jeho gusta, vína bude určitě dost.

Kdy a kde: sobota i neděle, Mikulov, www.mikulov.cz

víkend 2

Mikulov slaví ze samé radosti, že je a je pěkný. Přidejte se, bude se určitě hrát a pít až do rána.

foto:

Tip do daleka: Nechcete se zajet najíst do Bolzana?

Jestli máte dost času a mlsnou pusu, můžete si sbalit kufřík, sednout do auta a za pár hodin dorazit do jihotyrolského Bolzana. Tam se totiž koná Genussfestival chutí Jižního Tyrolska.

Půjde hlavně o největší místní poklady, chráněné pečetěmi CHZO (chráněné zeměpisné označení) a DOC (chráněné označení původu). A co že to je za lahůdky? Špek, víno a jablka. Ale nebojte, jíst a pít se budou i další místní dobroty, což je třeba grappa, med nebo bylinky.

Nebude chybět ani sedm kuchařů, jejichž restaurace byly oceněné michelinskými hvězdami. Jižní Tyrolsko je totiž provincie s nejvíce michelinskými hvězdami v Itálii, sedmnáct restaurací má celkem dvacet michelinských hvězd.

Tito kuchaři budou mít na hlavním pódiu na náměstí Waltherplatz své kuchařské show a kuchařské kurzy. Abyste si udělala představu, o co přijdete, když zůstanete doma, podívejte se na tohle video.

Kdy a kde: sobota i neděle, Bolzano, www.gourmetfestival.it