Buldočci z porcelánu, sklo a hrnky: o víkendu čeká rozbitný program

Zábava 3. května 2013

Tentokrát jsme vám našli tipy na věci, které jsou křehké a vzácné. Porcelán, sklo, keramika, květiny a koneckonců zuby taky. Tak si vyberte, jaké křehkosti se budete věnovat.

Jaroměřice předvádí buldočky

Tedy ne živé, ale z různých materiálů, jako je třeba porcelán. Ona se totiž na zámku koná výstava osobních věcí výstřední hraběnky Elvíry z Vrbna. Bavorská princezna Elvíra se narodila roku 1868 do královské rodiny Wittelsbachů. Později se vdala za hraběte Rudolfa Kristiána z Vrbna, ale rodina jí ponechala až do smrti k užívání titul Její královská výsost. Elvíra přišla do Jaroměřic po úmrtí svého manžela v roce 1927 a žila tam až do smrti v roce 1943.

Tahle hraběnka dovezla v roce 1893 do Čech první fenku francouzských buldočků, jejíž rodokmen je na zámku stále uchován. Kromě buldočků milovala taky luxus, a proto nelitovala peněz a v upomínku na svou oblíbenou fenku Margot si kupříkladu nechala vyrobit bronzového buldočka od francouzského umělce Thomase Cartiera. Kromě hafíků uvidíte taky její šaty a vějíře či sbírku secesního skla francouzských sklářů Emila Gallé a bratří Daumů.

Kdy a kde: sobota i neděle, Jaroměřice nad Rokytnou, https://www.zamek-jaromerice.cz/

jaroměř

Jaroměřická hraběnka měla dost peněz a lásku k pejskům. Jak to dopadlo, uvidíte na zámecké výstavě.

foto:

Zlatá Koruna zavoní liliemi

Lilie, květina králů Francie, se v letošním roce stává leitmotivem oblíbených květinových výstav v historických interiérech. Projekt Fleur de lys – Slavnosti lilií postupně vyzdobí interiéry šesti památkových objektů na území krajů Jihočeského, Vysočina a Jihomoravského.

Letošní projekt Slavnosti lilií navazuje na loňskou sérii úspěšných výstav věnovaných tulipánům v renesanci. Květ lilie, francouzsky Fleur de lys, byl vybrán záměrně, protože koresponduje s projektem Rok francouzské kultury. Lilii, symbol čistoty, si jako svůj hlavní znak zvolili francouzští králové ve 12. století. Odtud se květ lilie dostal do znaku mnohých měst ve Francii. Zároveň je lilie součástí znaku cisterciáckého řádu.

Prvním dějištěm květinových výstav je cisterciácký klášter ve Zlaté Koruně, který letos slaví 750 let od svého založení. Slavnosti lilií se dále objeví na zámcích Kratochvíle, Vranov nad Dyjí, Telč, Jaroměřice nad Rokytnou a Třeboň a nakonec na hradě Veveří na jižní Moravě.

Kdy a kde: sobota i neděle, Zlatá Koruna, www.zlatakoruna.cz

koruna

Nádherné kytky, že ano? Teď je uvidíte ve Zlaté Koruně, ale výstava se objeví i na dalších památných místech.

foto:

Beroun zaplní hrnčíři

Tahle akce patří dvakrát do roka k tomuhle městu, které se zaplní skoro k prasknutí. Ale nebojte, určitě se tady pro vás ještě místo najde, i když počítejte s tím, že zaparkujete až bůhvíkde daleko od náměstí.

Vedle tradičních řemesel a hrnčířů, kteří každoročně vystavují své výrobky, zde najdete také několik nových zajímavých řemesel. Můžete se těšit na ruční výrobu dřevěných lidových hudebních nástrojů, nové druhy textilního zpracování plstě a vlny, šperky a interiérové doplňky z recyklovaných lahví nebo modernější vzhled skleněných hodin od skláře z Dunakeszi u Budapešti.

Trhy premiérově doplní folklorní festival Staročeské máje. Na náměstí J. Barranda se sjedou dudáci z Chodska i cimbálovka z Valašska, a taky tanečníci z Chorvatska nebo žesťový orchestr z Německa.

Kdy a kde: sobota i neděle, Beroun, www.hrncirsketrhy.cz

beroun

Berounské náměstí a přilehlé ulice zaberou hrnčíři a keramici. Jestli už máte skříně plné nádobí, radši sem nejezděte.

foto:

Pražská Troja ukazuje sklo

Zámek v pražské Troje vstoupil do nové sezony dvěma novými výstavami, které jsou dalším tipem pro uměnímilovné dámy s rodinami. Určitě se vám bude líbit expozice benátského skla, z doby jeho největšího rozmachu v 16. a 17. století, nejenom v Benátkách, ale i jinde v Evropě, kam italští skláři zamířili. V Českých zemích se sklo v benátském stylu vyrábělo například na panství Nové Hrady v jižních Čechách.

Z období 1710 až 1750, známého českým barokním řezaným sklem, pochází typický český pohár s balustrovou nohou. Vedle toho se také vyráběly číšky, loďky na sladkosti, misky nebo lahve, s církevními i loveckými nebo jinými motivy. Běžte si tu krásu prohlédnout, ta druhá výstava je k tomu ještě příjemný bonus: „Vášeň a ideál / Česká secesní plastika přelomu 19. a 20. století“.

Kdy a kde: sobota i neděle, Praha-Troja, https://ghmp.cz

trója

Taky jste si benátské sklo představovali jinak? Tak se běžte podívat do pražské Troje, ať stejně jako já zmoudříte.

foto:

Karlovy Vary zkoumají zuby

Tedy Vary v sobotu a Chomutov v neděli a následně další dvacítka měst. Jestli nechodíte pravidelně k zubaři nebo k dentální hygienistce, nebo jste tam v životě třeba nebyli, teď máte dobrý důvod to poprvé vyzkoušet.

Karlovy Vary a další města bude totiž obrážet kamión s posádkou hygienistek a každý se s nimi bude moct v soukromí odděleného prostoru o svých zubech poradit. Podle statistik na zubní hygienu chodí jenom čtvrtina Čechů, takže třeba tomu přijdete na chuť. A když ne, aspoň prý dostanete zadarmo žvýkačky.

Kdy a kde: sobota i neděle, Karlovy Vary a Chomutov, www.OrbitKlub.cz.

zuby

Českem potáhne autobus plný zubních hygienistek. Fakt nemají vrtačku, zato spoustu rad, jak zuby chránit.

foto: