Umění, móda, folklór, nebo historie? O víkendu stihnete všechno

Zábava 14. června 2013

Tedy stihnete to po pravdě jenom tehdy, pokud byste měla vrtulku, víte kde. Nebo se vám chtělo jezdit po celé republice. Ale určitě se vám bude líbit akce, kterou máte poblíž.

Liberec sehnal Dürera

Jestli máte ráda staré mistry, tak máte právě jedinečnou příležitost uvidět v Oblastní galerii Liberec unikátní sbírku grafik Albrechta Dürera. Chybět nebude slavný dřevoryt Jezdci z Apokalypsy nebo známé tisky Adam a Eva, Rytíř, smrt a ďábel. Dvě stě padesát pět listů pochází ze soukromé sbírky německého milovníka umění Ulricha Schulze z Karlsruhe. Tři výstavy již uspořádal v Německu a jednu jedinou nyní uvidí lidé právě v Liberci.

Potom budou grafiky, mezi nimiž jsou především dřevořezy a mědiryty, uloženy zpět do depozitáře. Hodnota sbírky je několik milionů eur. Například Jezdce z Apokalypsy jejich vlastník koupil v roce 1953 za 10 tisíc eur, dnes jsou hodnoceny přibližně na 300 tisíc eur. „Profesor Ulrich Schulz sbírá grafiky Dürera celý život. Všechny, které nashromáždil, jsou originály. Schulzeho sbírka je téměř úplná,“ je nadšený Jan Randáček, ředitel Oblastní galerie. K vidění budou tisky již zmíněných dřevořezů či mědirytů, i suchou jehlou.

Kdy a kde: sobota i neděle, Liberec, www.ogl.cz

víkend 1

Jedinečná výstava grafik Albrechta Dürera stojí za sednutí do auta a hezký výlet.

foto:

Brno se bude snažit o miminko

Ale neslibujte si od toho žádné nemravnosti! Je bohužel smutná pravda, že čím dál tím víc žen má problémy s otěhotněním, a tak se na brněnském výstavišti nebude bohužel provozovat za účelem plození potomků milování, ale spíš debatování. Je to totiž historicky první akce u nás určená pro veřejnost, na které budete moci debatovat osobně s odborníky na téma, které trápí vás nebo někoho vám blízkého.

Speciálním hostem bude profesor Ladislav Pilka, který přivedl na svět první miminko v ČR prostřednictvím umělého oplodnění. Zoufalé páry přijede podpořit žena, která prožila v boji o dítě velký osobní boj. Přestože se rozhodla mít dítě v 35 letech, trvalo dalších jedenáct let, než se jí to, za pomoci umělého oplodnění, podařilo. Prodělala čtrnáct neúspěšných pokusů, ale její touha po miminku byla tak silná, že se nevzdávala a nakonec porodila zdravého chlapečka.

Kdy a kde: sobota, Brno, www.forfertility.com

víkend 5

Do Brna se sjedou všichni, koho dlouho trápí touha po děťátku. Tady by jim mohli poradit.

foto:

Praha předvádí luxusní módu

Jestli si potrpíte na krásné oblečení a krásné šperky, a speciálně takové, které nemá na sobě každá, vypravte se v sobotu do hotelu Thalia na Národní třídě. Tam se totiž koná třetí ročník prodejní akce vybraných českých návrhářů a šperkařů, se kterými se můžete setkat tváří v tvář. Autorky projektu Grace'n'Glamour milují módu a nabídka předkládaná většinou obchodů je neuspokojuje.

Před dvěma lety proto začaly přemýšlet o tom, jak se oblékat podle svých představ, aniž by musely vyjíždět na nákupy do světa. Vznikl nápad, jak pravidelně na jednom místě představovat skvělé české designéry a přivádět k nim stálé a nadšené obdivovatelky. Letos dostanou příležitost také výjimečně talentovaní studenti VŠUP, a kromě nich třeba Ivana Follová, Šárka Šišková, Kateřina Geislerová, Monika Drápalová, Zdeňka Imreczeová nebo Iveta Pecuchová.

Kdy a kde: sobota, Praha, www.gracenglamour.cz

víkend 3

Jestli nechcete chodit oblékaná stejně jako všechny ostatní ženy, máte v Praze jedinečnou nákupní příležitost.

foto:

Lesková představuje Ukrajinu

Mezi námi žije hromada lidí z této země, a skoro nic o ní nevíme. Jedinečnou příležitost ji poznat, aniž se tam vypravíte, máte teď o víkendu v karlovickém areálu Lesková, kde proběhne první ročník Festivalu ukrajinské kultury, můžete tady vidět folklórní program, v němž se představí několik souborů lidových písní a tanců ze Lvovské a Zakarpatské oblasti a také jeden soubor Ukrajinců žijících v Brně. Sobotní program zakončí zapálení tradiční vatry a vstupné je dobrovolné.

K ochutnání bude pravý ukrajinský boršč nebo šašlik, což je tradiční špíz, který není na rozdíl od české kuchyně prokládaný zeleninou ani slaninou, ale jen nakládaným masem a cibulí. Podávat se budou také holubce, což jsou zelné závitky plněné mletým masem s rýží, nebo brambory opékané na ohni. Pro děti bude připravena zábava ve venkovním dětském koutku s ukázkami tradičních ukrajinských her. Dále zde také bude venkovní galerie s výstavou obrazů ukrajinských umělců.

Kdy a kde: sobota i neděle, Lesková, www.arealleskova.com

víkend 2

Pokud vás zajímají tradice lidí, kteří s námi žijí, nechte se pozvat na ukrajinský festival v Leskové.

foto:

Plzeň se propadá v čase

Historické centrum města ožije šermířskými souboji, dobovou hudbou, strašidly a pohádkovými bytostmi, protože se zase koná Historický víkend. Program bude opět probíhat na několika scénách v centru města, ožije prostor okolo kašen či nádvoří Pivovarského muzea. V proluce v Křižíkových sadech se na tři dny utáboří oblíbená skupina Tercie, která připraví program interaktivních her s dobovou tematikou. Ústředními postavami letošního víkendu jsou panovníci Karel IV. a Rudolf II. a největším lákadlem bude asi představení Noc s Karlem IV. v podání souboru muzikálu a operety Divadla J. K. Tyla.

V sobotu projdou městem dva průvody, odpoledne to budou účinkující a hosté mezinárodního folklorního festivalu, večer se na pochod vydají strašidla. Krom toho bude vystupovat třeba dívčí šermířská skupina Kam čert nemůže, kapela Strašlivá podívaná a dudácký soubor The Rebel Pipers Pipes and Drums.

Kdy a kde: sobota i neděle, Plzeň, www.nadace700.cz

víkend 4

Plzeň si připomíná svoji minulost, a to nejen reálnou, ale i pohádkovou.

foto: