Klára Doležalová: Marek Eben je samostatná kapitola mého života

Zábava 25. června 2013

Nová posila hlavních zpráv na Primě zavzpomínala na své profesní začátky po boku Marka Ebena, prozradila, jaké dary dostává od svého manžela a plno dalších věcí.

Co pro vás nový post znamená?

Samozřejmě, že je to v mé kariéře velká událost. Nebojím se říct moderátorský vrchol. V životě jsem vyzkoušela mnoho druhů moderování, ale tohle bude moje premiéra.

Jak probíhaly konkurzy? Kolik času jste strávila přípravou?

V mém případě šlo vlastně jen o simulaci opravdových zpráv, spolu s Karlem Voříškem. Vedení Primy mě zná a ví, co ode mě jako od moderátorky může očekávat. Vlastně to bylo poměrně osudové, protože jsem se po letech ocitla ve skoro stejné situaci… Tehdy se na Nově rozhodovalo, zda s Karlem bude moderovat Markéta Fialová, či já. Markétka tehdy zvítězila a mně to osud přihrál teď na Primě.

Vzpomenete si, co jste dělala ve chvíli, kdy vám volali, že se rozhodli pro vás?

Byla jsem doma a honila ječící dcerku, která mi utíkala a nechtěla se obléknout. Do tohoto bojového ringu mi bylo sděleno, že můj život se od teď mění…

Klára Doležalová 2

S Karlem Voříškem se Klára zná už léta. Teď je společně můžete vídat při moderování zpráv na FTV Prima.

foto:
Klára Doležalová 1

K herectví má Klára velmi blízko. Mihla se už jak ve filmu, tak v seriálu.

foto:

Co říkáte na svého zprávařského parťáka Karla Voříška?

S Karlem jsme se už pracovně setkali, jen ne před kamerou. Jsem moc ráda, že můžu partneřit právě s ním. Je to inteligentní, galantní a noblesní člověk, který má obrovské zkušenosti. Co si přát víc?

Jak se před moderováním rozcvičujete?

Snažím se mluvit a přehnaně artikulovat, aby se rozhýbala mluvidla. Pravdou také je, že každá menší únava se na výslovnosti projeví, a to si my hlasoví profesionálové nesmíme dovolit. Mikrofon je navíc citlivý a každý šum hned odhalí.

Moderování zpráv je poskočením na další metu. Jste nervózní? Přece jen, je to „živák“, takže žádné repete není možné.

Živé vysílání s sebou vždy nese určitou nervozitu, nebo chcete-li trému. Důležité je umět s ní naložit tak, aby vás neparalyzovala. Přesto si troufnu tvrdit, že většina moderátorů řekne, že mají živáky raději. Je to větší adrenalin, vybičuje vás k větší koncentraci a často i k lepšímu výkonu. Naopak přetáčet něco tisíckrát vám sebere autentičnost a velmi to vyčerpá.

Svou moderátorskou kariéru jste odstartovala v roce 1994 v pořadu České televize O poklad Anežky České. Jak na tuto dobu vzpomínáte?

Tahle práce mě moc bavila. Cestovali jsme po hradech a zámcích a já si doplňovala spoustu znalostí. Také jsem se seznámila s desítkami nejlepších českých herců, kteří nám hráli historické postavy. Víte, já jsem ale tu velkou hodnotu Anežky pochopila až později. K nezaplacení jsou nejen zkušenosti s prací ve velkém štábu (běžně jsme točili na pět kamer), ale také spolupráce se zvučnými jmény televizních profesionálů. Každý z nich mi jako začátečníkovi něco předal a já jsem za to dnes vděčná. Ostatně devět let, po které jsem Anežku natáčela, je kus života, a nemůže vás to tedy neovlivnit.

V Anežce byl vaším partnerem ostřílený moderátor Marek Eben. Byl i vaším profesním rádcem?

Marek je samostatnou kapitolou. Díky spolupráci s ním jsem okamžitě zapadla mezi určitou úroveň moderátorů. Prakticky od prvního dne se mé moderátorské nabídky skládaly pouze z velmi noblesních a slavnostních společenských akcí, nikdy mě nikdo nezval na moderování na diskotékách a podobně. Tím nechci říci, že mám něco proti těmto akcím, ale já tak mohla moderovat akce velmi prestižního rázu – na Hradě, ve velkých sálech, koncerty v Rudolfinu, festivaly… Marek pro mě byl vždycky velkou inspirací, opisovat od něj ale nejde. Na pódiu jste stejně vždycky jen sami za sebe.

Klára Doležalová 3

Po boku manžela Miodraga Klára jenom kvete.

foto:
Klára Doležalová 4

Plachtění je Klářina vášeň: „Šum moře a šplouchání vln – to je nejlepší relax.“

foto:

Pocházíte z umělecké rodiny. Váš otec je operní pěvec, matka houslistka. Proč jste se nakonec rozhodla pro herecké, a ne pěvecké povolání?

V určitou dobu jsem nabyla přesvědčení, že můj hlas není zas takový materiál, abych mohla jít v tátových šlépějích. Myslela jsem, že jako herečka budu mít větší uplatnění. Nakonec se všechno ale dalo ještě jiným směrem a já se té cestě nebránila.

Váš muž Miodrag Maksimovič je Srb. Jakým jazykem spolu mluvíte doma?

Používáme oba jazyky. Velmi často prostě ten, který je nám nejbližší – takže manžel na mě srbsky a já na něj česky. Pak ještě záleží, kde zrovna jsme. Po jisté době v Chorvatsku či Srbsku přecházím i já do srbochorvatštiny.

Kolik řečí ovládáte?

Mohlo by to být lepší, to je fakt, ale jinak si myslím, že s jazyky problém nemám. Jen čím jsem starší, tím hůř se mi samozřejmě učí. Pomáhá mi, že jsem komunikativní typ a že mám snahu se s lidmi domluvit – jakoukoliv řečí. Takže se domluvím velmi dobře srbochorvatsky a anglicky. Trochu jsem pozapomněla němčinu, ve které jsem kdysi také bývala lepší. Pasivně pak ještě rusky.

Váš manžel je kvůli práci často v zahraničí. Jak trávíte čas bez něj?

Naštěstí jezdí jen na krátké cesty, takže nejsme nikdy moc dlouho odloučeni. Já mám ale spoustu práce kolem dětí a domu. Navíc mám jednu „úchylku“ – neustále vymýšlím nové věci do domu. Je to takové moje hobby.

Vozí vám a vašim dcerám ze svých cest dárky?

Holkám vždycky přiveze nějakou hračku. Jinak můj muž má rád módu a oblékání a často vozí i mně hadříky, které ho na cestě zaujmou.

Vlasta 26/2013 2

Proč dala Klára Doležalová před lety sbohem kariéře modelky? A proč nechtěla, aby se její děti vydaly do showbusinessu? Celý rozhovor s ní si přečtěte v nové Vlastě 26/2013.