Hotely už vás nebaví? Zkuste to jinak

Zábava 6. června 2013

Máte při zahraniční dovolené rádi své jisté, ale nevyhovuje vám mumraj hotelových komplexů, kde si o klidném poležení u bazénu a skutečné volnosti můžete nechat jen zdát? Tak proč si nepronajmete vilu jen pro sebe?

Odletět někam s cestovkou má své výhody, o nic se nemusíte starat, vše je zařízené a naplánované. Na místě máte k dispozici delegáta, nabídky výletů, zajištěné jídlo.

Za to všechno ale také zaplatíte, a navíc vás často čekají narvané pláže, přeplněný hotelový bazén a na výlet musíte v den, na kdy je zorganizován, i kdyby se vám sebevíc nechtělo. I to jsou důvody, proč každým rokem přibývá lidí, kteří si na dovolenou seženou opravdu vlastní bydlení.

Deset v jednom

Cenově to vyjde v naprosté většině případů výrazně lépe než s cestovní kanceláří. Záleží jen na míře luxusu, který vyžadujete, a na dobrém zorganizování cesty.

Nejvýhodnějším a stále častěji využívaným způsobem je domluva třeba osmi či deseti lidí a pronájem vily v místě dostupném autem. Lze si samozřejmě pronajmout domy třeba za oceánem, ale sehnat výhodně letenku dá někdy hodně práce a na místě si stejně nějaké auto pravděpodobně půjčíte.

dovolená 1

Pronajmout si celou chatu může být super dovolená!

zdroj: www.thinkstock.cz

Napište to sem!

  • POBYTY BEZ HRANIC Hodně zajímavé a mnohdy velice osobité nabídky (co třeba apartmán ve větvích stromů?) nabízí Airbnb (www.airbnb.cz) sdružující lidi po celém světě, kteří dávají své příbytky k dispozici. Spoustu nabídek najdete také na www.interhome.cz či www.holidayvillas.cz. Při trošce námahy jich ale na internetu najdete ještě mnohem víc.
  • KAM V ČESKU Těm, kteří více než cizí země chtějí poznávat rodnou zemi, se může hodit pronájem chat a chalup po celé republice. Hodně jich je například na stránkách www.chatatour.cz nebo www.e-chalupy.cz.
  • TIMESHARING Jde o možnost pronajmout si smluvně dům k používání vždy v konkrétním termínu třeba na roky dopředu. Dobře si ale vše spočítejte, platíte totiž například za údržbu domu i v době, kdy ho neobýváte.

Ruch i samota

Vily nabízené k pronájmu najdete jak v blízkosti letních turistických letovisek, tak v horských údolích, poblíž rušných měst, ale i na úplných samotách. Záleží jen na vás, co preferujete.

Pronajímají se vždy celé, cena je pak dána tím, kolik vás přicestuje. Často tuto možnost využívají třeba dvě spřátelené rodiny nebo parta známých. Je jasné, že za vilu v létě blízko u moře nebo v zimě nedaleko sjezdovek dáte podstatně víc, než když jsou tyto vzdálenosti v řádu kilometrů.

Týden za pár tisíc

Vily mají velice často soukromého majitele, jsou kompletně vybavené. Za týdenní pobyt na počátku září například v Provence zaplatíte zhruba od 17 500 korun za týden.

A to za celý dům nabízející ubytování osmi lidem, takže na osobu je to trochu přes dva tisíce. Nebo se dá za zhruba tři tisíce na osobu ubytovat na týden v domě ani ne kilometr od moře na Sicílii. Můžete si ale sehnat luxusní rezidenci s personálem a zaplatit mnohonásobně víc, záleží jen na vaší náročnosti a peněžence.

A pokud chcete třeba „jen“ na romantickou dovolenou ve dvou? Ani to není problém, stejně jako jsou k dispozici celé domy, dají se sehnat i soukromé byty. A to opravdu po celém světě. 

Vlasta 23/2013 2

Jak se na tento fenomén dívají naše celebrity? Preferují pobyty v hotelu, nebo by do něčeho takového klidně "šly"? Čtěte v nové Vlastě 23/2013 s Olgou Šípkovou na obálce.