Lákají vás andělské pláže? Zkuste tuniský Karibik

djerba 5
Houmt Souku dominuje stará arabská pevnost Borj Ghazi Mustapha z 15. století, která střeží přístav.
Zábava 14. července 2013

Djerba tak trochu připomíná Karibik. Bílý písek omílá tyrkysově modré moře, listy palem šumí, když si s nimi pohrává teplý vítr. Na rozdíl od Karibiku je však blíž a výrazně levnější. Vítejte v ráji.

Je jasné, že každý ihned zamíří k moři. Bílý písek přímo vybízí k lenošení, ale byla by chyba nevydat se také na prohlídku ostrova, který sice měří na délku jen 25 km a na šířku 22 km, přesto má co nabídnout.

Hlavní město Djerby Houmt Souk dělá čest svému jménu, jelikož je to jedno velké tržiště, kde nakoupíte prakticky vše – od značkových kabelek, až po keramiku, koření, ryby, nebo koberce. Nikdy ale nesmíte souhlasit s cenou, smlouvání je totiž národní sport. Uvidíte, že vás to začne bavit, až usmlouváte třeba kožené boty v přepočtu na 400 Kč.

Zvláštností ostrova je dražba ryb. Vyvolávači se upřeně dívají na kupce, kteří mohou zvednout cenu ryby pouhým pohledem, mrknutím oka nebo trhnutím hlavy. Jedná se o dávnou tradici.

Celému městu dominuje stará arabská pevnost Borj Ghazi Mustapha z 15. století, střežící přístav. Slavný korzár Dragut odtud v roce 1560 vytlačil španělské nájezdníky. Z této doby se dochoval i devět metrů vysoký obelisk, který zde vztyčil k nebi právě Dragut. Krásný výhled z hradeb pevnosti vám umožní prohlédnout si přístav s rybářskými loděmi. Schválně, jestli uhodnete, k čemu se používají vyskládané amfory? Místní rybáři je mají podepsané a chytají do nich chobotnice.

djerba 6

Jako dárek si z Houmt Souku můžete přivézt barevnou keramiku

foto:
djerba 2

Hotel Park inn nabízí veškerý luxus včetně thalassoterapie.

foto:

Krokodýlí farma

Z Houmt Souku se pak vydejte podél pobřeží k majáku, kde najdete Muzeum tradic a krokodýlí farmu Lella Hadria. V tomto muzeu objevíte nádheru a rozmanitost folklorního bohatství ostrova, ať už jsou to starodávné šperky, hrnčířské, či tkalcovské výrobky. Dále si prohlédnete tradiční obydlí, uvidíte, jak se za pomoci velblouda vytahovala voda ze studny, nebo si vyzkoušíte uplést košík z rákosí. Zajímavá je i výroba olivového oleje a také způsob, jakým se místní chrání v budovách před slunečním horkem.

Největším lákadlem je samozřejmě farma se 400 nilskými krokodýly. Určitě k vám přijde chovatel a začne nabízet krokodýlí zuby, mnohem lepší je ale pohladit si a pochovat malého krokodýla. „Máte tričko značky Crocodile,“ žertuje chovatel a vy se jen modlíte, aby se krokodýlek neohnal a nekousl vás do tváře. „I když je malý, stisk už má pevný,“ dodává se smíchem muž. Zážitek je to ale rozhodně na celý život. Dech beroucí je i představení, kdy chovatelé vstupují přímo mezi krokodýly.

djerba 4

Na pláži je možné se projet na koni nebo na velbloudovi. O ceně nezapomeňte smlouvat!

foto:
djerba 3

„Vyfoťte si ji, má tričko značky Crocodile,“ vyzývá ostatní návštěvníky chovatel na krokodýlí farmě Lella Hadria

foto:

Léčba mořskou vodou

Po celodenním výletu vám jistě přijde vhod thalassoterapie, což je léčba mořskou vodou. Specializovaných center ve čtyř- a pětihvězdičkových hotelech, které pracují pod přísným lékařským dohledem, přibývá a vzhledem k nízké ceně si je může dopřát opravdu každý. Například v hotelu Park inn si ve zdejším wellness areálu vyzkoušíte dva slané bazény s masážními tryskami, parní saunu, a hlavně hammam, kterému předchází peeling celého těla. Skvělou relaxaci si užijete i při masážích nebo zábalech.

djerba 1

Schválně, uhodnete, k čemu se používají vyskládané amfory? Místní rybáři je mají podepsané a chytají do nich chobotnice, které se v amforách schovávají.

foto:

Rady na cestu:

  • Pokud občané České republiky cestují do Tuniska s cestovní kanceláří a mají zajištěné letenky i ubytování (voucher na ubytování), vízum nepotřebují, jen pas musí být v době návratu platný. V ostatních případech platnost pasu musí překročit alespoň tři měsíce.
  • Platí se tuniským dinárem (TND), za který dáte zhruba 12 Kč. Litr balené vody vás vyjde zhruba na 8 Kč, káva na 16 Kč a menu v restauraci na 96 Kč.
  • Na Djerbě se domluvíte francouzsky, anglicky, německy a italsky.
  • Jelikož břehy Djerby jsou pozvolné, daří se zde novému sportu - kitesurfingu. Šestihodinový výcvik stojí 185 eur a cena zahrnuje zapůjčené vybavení. Více na www.kitespot-djerba.com