Betka Stanková: Jako malá jsem byla nesnesitelná

Zábava 9. července 2013

Ne že by role maminky byla v jejím životě jediná. Koneckonců vy ji určitě znáte spíš z televizní obrazovky, než že byste ji potkávali osobně s kočárkem.

Jenže hvězda seriálu Vyprávěj momentálně nejčastěji vypráví o mateřství, a to s nadšeným úsměvem, až smíchem.

Po kom Alžběta je, po vás, nebo tátovi (Jan Seidl, pracuje v reklamní agentuře, pozn. redakce)?

Zatím mám dojem, že vizuálně je to celej táta, ale naštěstí on by byl hezká holčička! Má po něm krásné tmavé oči a dlouhé řasy. Těžko říct, po kom je povahově. Na tak malém dítěti se asi ještě nemůže projevit povaha, to uvidíme, až bude větší, až se s ní bude dát komunikovat. My jsme s tatínkem úplně rozdílné typy a bude fajn, když se na Alžbětce podepíšu já i on, když si z nás vezme to dobrý. Ale ona si určitě vezme i to špatný. To neovlivníme.

Jako malá jste prý docela vyváděla.

Pamatuju si, že jsem byla nesnesitelná. Strašně jsem toužila po mončičákovi, takové té plyšové hračce, kterou měli jen v Tuzexu. Mám o pět let starší sestru, dneska je z ní doktorka, učila se líp než já a je rozhodně chytřejší. No a ta by o tom mohla vyprávět! Třeba jednou přišla domů, já jsem ji napjatě čekala, protože mi měla přinést mončičáka, a ona řekla, že ho nesehnala. Ztropila jsem hroznou scénu, protože bez mončičáka se žít nedá. Ale ona si ze mě jen utahovala a naštěstí mi ho pak dala. Ségra věděla, že mám sklony k hysterii už odmalička.

betka stanková 3

„Přeju si, aby Alžbětka byla zdravá a slušnej člověk,“ říká máma Betka.

foto:
betka stanková 5

O Betce je známo, že se ráda hezky strojí a že se vyzná v módě.

foto:

Kde skončil ten mončičák?

Je dodnes někde u rodičů na Slovensku. Opravdu jsem po něm strašně toužila! A ještě jsem taky chtěla kinder vajco. Jsem ročník 79, a tak to určitě pochopí ti, kdo byli tehdy taky malí. Ale my měli rodinu v Kanadě a já odtamtud měla i věci, o kterých se ostatním ani nezdálo. Třeba malou gumovou kočičku a panenku, co voněla po jahodách. Pamatuju si, že jsem je jednou vzala do školky a zahrabala kočičku na pískovišti, že až se vyspinkám po obědě, zase ji vyhrabu. Jenže ona tam pak už nebyla a matně si pamatuju, že ji tenkrát vyhrabal kluk, co mě miloval. Asi mě tímhle způsobem chtěl poškádlit.

Malé dítě znamená taky spoustu vaření. Jak jste na tom s tímhle úkolem?

Vařím docela ráda. Uvařím víc porcí a mám speciální nádobky přesně té velikosti, jaká vyhovuje malému dítěti, a zbylé jídlo v nich mrazím. Snažím se vařit zdravě, a když holčička začala jíst kromě mléka i tuhou stravu, koupila jsem přístroj, v němž se dá vařit na páře, takže potraviny neztratí živiny. Když se to za čtvrt hodiny uvaří, vedle je druhá nádobka, kde se to rozmixuje.

betka stanková 1

V muzikálu Filipa Renče Rebelové zleva Daniela Nízlová, Zuzana Dovalová a Betka jako Bugina.

foto:
betka stanková 2

Milovníky seriálů okouzlila v československé epopeji Vyprávěj.

foto:

Máte nějakou radu pro ostatní maminky, jak si zorganizovat život, všechno zvládnout a nezbláznit se?

To je otázka, o které bychom se mohly bavit i týden. Strašně obdivuju ženy, které výchovu zvládají v pohodě a jsou takzvaně organizační typy. Horší je, když ten organizační a plánovací typ nejste, přesně jako já. To je peklo, protože s dítětem musíte být logistička. Pamatuju si, jaké nervy jsem zažívala, když jsme šly poprvé s Alžbětkou ven, a to jsme jely jenom k doktorce. Vypravit sebe, do toho oblíknout mimčo, vzít všechny věci, které k tomu potřebujete, protože u doktorky budete třeba kojit, a tak dále. Začátky jsou hrozně těžký. O to horší, když je člověk náturou jako já – energická a výbušná, všechno hodně prožívám. Jsou prostě pro maminku strašně těžké chvíle, a pak je důležité mít se s kým poradit.

betka stanková 6

Betka vypadá s kočárkem „jako ze žurnálu“, ale přiznává, že rok mateřství a nevyspání je znát.

foto:

Měla jste někdy pocit, že nějaká situace je neřešitelná?

Tyhle pocity mám každý den nejméně stokrát, možná tisíckrát. To, že se rok v kuse nevyspíte, je znát. Nemáte tolik síly, ale všechny věci pro dítě udělat musíte. Takže vás rozhodí i taková blbost, že se nechce převlíkat. Ztropí scénu, utíká s nahatým, nedej bože ještě zakakaným zadkem po bytě, a to už vibruju. Ale to k tomu patří. A jestli tohle nějaká maminka nezažívá, tak ji obdivuju, a na druhou stranu tomu nevěřím. Protože i když svoje děti milujeme úplně nejvíc, dokážou nás i maximálně vytočit.

Vlasta 2/2013 2

Věří Betka Stanková v různé moderní vychytávky, nebo preferuje spíš tradiční způsoby? A proč je podle ní někdy lepší dát si dvojku vína? Přečtěte si v nové Vlastě 28/2013.