Nemáte auto? Pak vyzkoušejte spolujízdu

Zábava 22. srpna 2013

Potřebujete se dostat do některého města a jako na potvoru jedou vlaky i autobusy v úplně jiné hodiny, než se vám hodí, a auto není k dispozici? Je tu jedno řešení získávající každým rokem na oblibě. Říká se mu spolujízda.

Princip je jednoduchý – chcete se někam dostat a někdo úplně jiný tam má shodou okolností ve vašem termínu namířeno.

Domluvíte se s ním a jedete spolu. A může vás jet i víc. O benzin se všichni podělíte, dostanete se na místo pohodlně a včas a ještě se seznámíte s novými lidmi.

A můžete samozřejmě zvolit i opačný postup. Víte, že v konkrétní den a hodinu pojedete autem třeba z Prahy do Zlína. Rozhodíte tedy síť a třeba se najde spolujezdec. A kde ji rozhodit? No kde jinde než na síti světové, tedy na internetu.

E-mail a mobil

Webových stránek, kde lze cestu domluvit, je i v českém prostředí víc. Fungují v podstatě stejně. Potřebujete-li sami svézt, kouknete se na seznam cest, které vložili řidiči, nebo i s předstihem můžete vložit na stránky svou poptávku po svezení.

Jestliže naopak jedete vy svým vozem, vložíte svou trasu do systému a čekáte, jestli se vám někdo ozve. Na některých stránkách je povinná registrace, některé umožňují nastavit různé filtry, například že žena chce jet opět pouze se ženou nebo si vymínit nekuřáckou jízdu.

Vše jde přes internet a e-maily. Trochu jinak funguje služba Cestík, na které se přímo vyměňují telefonní čísla.

spolujízda 2

Ze spolujízdy se může vyklubat i dobrá "pařba".

zdroj: www.thinkstock.cz

Levná cesta

Oslovit spolujezdce, či naopak někoho, kdo vás poveze, lze chvilku před startem, stejně jako mnoho dnů předem. U nabídek jízd je v naprosté většině uvedená rovnou cena, jakou řidič za svezení požaduje.

Samozřejmě by byl blázen, kdyby chtěl vyšší, než stojí třeba jízdenka na autobus, takže vždy ušetříte, a to hodně zajímavou částku. A on také, za benzin. Spolucestování navíc nezná hranice.

Něco pro muže

  • Projděte internetové stránky, které se zprostředkováním spolujízd zabývají, a buď rovnou najdete nabízenou cestu, kterou potřebujete, nebo ji zadejte jako svou poptávku. Potom se už přes e-mail nebo telefon s řidičem či pasažérem domluvte.
  • Dopředu si ujasněte i detaily cesty. Jestli je, či není dovoleno v autě kouřit, jaká zavazadla můžete mít, jestli můžete vzít psa. Čím víc „drobností“ si domluvíte předem, tím méně překvapení vás potká.
  • Pokud to webové stránky, na nichž jste spolujízdu zvolili, umožňují, vložte tam referenci, jaká byla vaše zkušenost s cestou i se samotným řidičem či pasažérem. Pomůžete tak ve výběru dalším zájemcům.
  • Kam se podívat? Do internetového vyhledávače zadejte „spolujízda“ a odkazy na vás samy vyskáčou. Namátkou www.spolujizda.cz](https://www.spolujizda.cz "www.spolujizda.cz"), www.jizdomat.cz, www.cestik.cz, www.jeduzakorunu.org a mnoho dalších.



Najdete nabídky na cestu do Londýna, Amsterodamu, Mnichova, Štrasburku a spousty dalších velkých i malých měst v mnoha zemích. A nezná ani čas – funguje v každou roční dobu ve dne i v noci.

Je to bezpečné?

Samozřejmě naskakují obavy, jestli ten, kdo nabízí svezení, je opravdu důvěryhodný. Na většině stránek ale takto fungují mnozí lidé už dlouhou dobu, jsou ověřeni třeba i prostřednictvím osobních dokladů, existují na ně i reference.

Navíc finální nastoupení k někomu do vozu nebo vzetí pasažéra je vždycky na vás. Nebude-li se vám z jakéhokoli důvodu líbit, nastupovat k němu nebo otevírat dveře mu nemusíte. Rozhodně je to bezpečnější než klasický autostop.

A mimochodem – v mnoha zemích takto lidé praktikují cestu do práce, domluví se jich několik z domu či blízkého okolí a střídají se v tom, kdo bere svůj vůz.

Vlasta 34/2013 2

Jak se na tento fenomén dívají naše celebrity? Využily by někdy něčeho podobného? Přečtěte si v nové Vlastě 34/2013 s Danielou Šinkorovou na obálce. Právě v prodeji.