Anna K: Žila jsem v divném snu

Zábava 24. září 2013

Zpěvačka Anna K (48) patří mezi nejzajímavější osobnosti české hudební scény. A nedojímá pouze svým talentem a zapálením pro hudbu, ale také osudem, kterým si prošla.

Za svou kariéru jste posbírala mnoho ocenění. Máte je roztroušená různě po bytě, nebo pěkně pospolu?

Některá mají své čestné místo – ty od šikovných výtvarníků, třeba ceny Anděl jsou velmi povedené, nebo poslední dva roky mám krásné ceny Žebřík od fanoušků živé muziky, a to jsou taky moc krásná díla. Další jsem třeba dala do dražby na charitativní účely a některé mám, už ani nevím v jaké krabici. (smích) Pro mě „fyzicky“ ty ceny nemají takový obrovský význam. Je to prostě jen krásný pocit, v ten okamžik, kdy vás nebo vaši práci někdo ocení takhle veřejně a nahlas, třeba i v přímém televizním přenosu. Největší cena je pro mě ale zájem fanoušků a lidí, kteří si třeba za své ušetřené peníze koupí moje cédéčko. Zvlášť v době, kdy ho vlastně můžou stáhnout z netu, je každé takové ocenění povznášející.

Deska Relativní čas, kterou jste vydala před dvěma lety, sklidila neuvěřitelný úspěch. Myslíte, že ji dokážete přebít tou následující?

Nedělám svou hudbu, aby přebíjela tu předešlou. Jen prostě dělám, co se mi zrovna líbí a co mě baví a nějak se mě dotýká. Pak jen čekám, jestli se to dotkne také někoho dalšího. Čím víc je těch lidí, kteří mi dají najevo, že je moje muzika baví, tím cítím větší radost a naplnění. Je to tak, myslím, přirozené pro každého, kdo cokoliv tvoří.

Co další projekty? Na co se mohou fanoušci těšit?

Poslední album Relativní čas trvalo pět let, takže nevím, kdy něco dalšího bude. Ty věci musejí dozrát. Nechci vydávat desky jen proto, že už bych měla, ale až budu mít něco, s čím se chci podělit nebo nejlépe pochlubit. Teď mě moc baví práce na akustickém turné, budeme používat občas i nástroje, které běžně v naší kapele nezazní, a třeba z toho vzniknou nějaké nahrávky – to se ale všechno teprve vybarví cestou.

Plánujete po pracovní stránce i něco se svým dlouholetým přítelem Tomášem Varteckým?

Tomáš napsal moc pěknou věc, kterou teď právě se zpěvákem z Reef – Garym řešíme, jestli by to nebyl dobrý duet. Zkusíme to natočit a uvidíme, jestli to vyjde podle našich představ. Jestli jo, bude to další splněný sen a velká pecka!

anna k 3

Všechny informace o Anně K, fotografie a přehled koncertů najdete na oficiálních stránkách www.anna-k.cz

foto:
anna k 2

" Tomáš je skála, o kterou se můžu opřít."

foto:

S Tomášem jste spolu už šestnáct let. Zažili jste radost i bolest. Pro co si Tomáše nejvíce ceníte?

Opakovaně prokazuje velkou osobní statečnost. Nějak jsem netušila, že dokáže být až takový hrdina. Vždycky se mi zdál spíš křehčí. Romantik, citlivý... ale už dlouhou dobu zažívá, a já vlastně s ním, jednu náročnou zkoušku za druhou. Těch neradostných věcí kolem nás je teď nějak moc a on stále drží jako skála. Vydrželi jsme toho poslední léta už opravdu spoustu, a vztahy s dlouhodobou zátěží někdy můžou i skončit. Lidi jsou vyhořelí, unavení. Někde vzadu si říkám, jestli tohle všechno zvládneme a rozdělí nás fakt až ta smrt.

Před čtyřmi roky jste onemocněla rakovinou prsu. Vzpomenete si ještě na své tehdejší pocity a myšlenky, když jste tento ortel poprvé uslyšela?

Vzpomenu, ale celé to mám v takovém oparu. Jsem za to ráda a nějak se mi ani nechce lovit v paměti nic konkrétnějšího. Byl to dvěma slovy nějaký „divný sen“.

Navzdory své nemoci jste se ale „obula“ do práce a zpívala jako o život. Právě vaše odvaha a odhodlání rakovinu porazit mnoho žen vyburcovalo k tomu, aby se nevzdávaly a s nemocí bojovaly. Jaké reakce vám chodily od fanoušků?

Bylo to něco neuvěřitelného. Taková síla, která šla ze všech těch vzkazů, dopisů a reakcí na mých koncertech, se nedá slovy popsat. Nedokážu ani vyjádřit, jak moc jsem všem vděčná, že mi pomohli obstát v tak těžké situaci. Zvládla jsem to opravdu i díky nim, a to není žádná pitomá fráze. Je to prostě pravda.

Vlasta 39/2013 2

Jak moc změnila nemoc Anně K život? Stará se o sebe od té doby více, nebo stále hledá čas sama pro sebe? Přečtěte si v nové Vlastě 39/2013.