Tohle si rozhodně nesmíte nechat ujít v Kodani!

Zábava 28. 9. 2013
Témata

Dánsko Kodaň tipy

Dánská metropole si vás získá nejen pro své památky a krásně udržované parky, ale také pro svou úžasnou atmosféru, která se násobí při posezení u piva či vína v pestrobarevném přístavu nebo v malebném zákoutí starého města. A co že to tedy musíte vidět?

2. Malá mořská víla

Kodaň 2
foto:

Sochu Malé mořské víly (Lille Havfrue) vytvořil z bronzu sochař Edvard Eriksen na přání majitele pivovaru Carlsberg Carla Jacobsena. Jako model mu stála primabalerína Ellen Priceová, představitelka hlavní role z pohádky světoznámého spisovatele Hanse Christiana Andersena. Jenže herečka svolila pouze k vytvoření její tváře, a tak tělo sochy umělec vymodeloval podle své manželky. Socha stojí v přístavu od roku 1913 a o její slávu se postaral až incident, kdy přišla o hlavu. Nikdy se přesně nezjistilo proč.

Následně byla poškozena ještě několikrát - natřena barvou, přišla o ruku, ale vždy byla opravena. Tyto incidenty přitáhly pozornost lidí, a hlavně turistů. Dnes proto patří mezi nejfotografovanější objekty Kodaně. Kdo neviděl Malou mořskou vílu, jako by ani nebyl v hlavním městě Dánska.