Báječný svět žen: Věčné dietářky

Zábava 24. října 2015

Neexistuje žena, která by v životě nedržela dietu. Některé z nás jsou však na dietách, více či méně absurdních, celoživotně. Ruku na srdce, milé dámy, není to tak trochu na hlavu?

Ženy a diety k sobě patří asi jako hrnec s pokličkou. A není se čemu divit. Díky televizi, internetu a časopisům máme před očima dnes a denně obrázek toho, jak by měla naše postava vypadat. Vtloukají nám do hlavy „ideální“ míry a váhu a znázorňují, jaký tvar by měl mít náš zadeček, stejně jako poukazují na fakt, že každý gram tuku navíc v jistých partiích není žádoucí. I když si říkáme, že nás tyto řeči a fotografie přece nemůžou oblbnout, pravdou je, že v nás nějakou tu stopu a pochyby o vlastní figuře zanechají. A je úplně jedno, jestli nám je dvacet, třicet nebo padesát. Nejnovější hvězdou úspěšného hubnutí je Eva Holubová. V šestapadesáti letech začala držet „dietu“ Metabolic Balance. Jídelníček jí sestavili odborníci podle rozboru krve na míru. Evě to teď moc sluší a vidět jsme ji mohli i na přehlídkovém molu. Dokonce i superpřísný bulvár ji za tenhle úspěch vysekl poklonu!

Pokud jde o samotné diety – těch jsou stovky. A každý měsíc se rodí nové. Některé z nich jsou přitažené za vlasy méně, jiné svou absurdností přímo bijí do očí. Stačí se podívat na internet a článků o zázračných dietách, které slibují zhubnutí 5 až 10 kilo za pouhých pár dní, najdete mraky. A fotografie fešandy, která se spokojeným úsměvem na rtech ohlodává kořenovou zeleninu, u takového inzerátu samozřejmě nesmí chybět. Většině z nás to tedy nedá a řekne si: Proč to nezkusit, třeba to vážně funguje? O účinnosti oné zázračné diety, nebo spíše neúčinnosti, se přesvědčíme o několik týdnů později, kdy možná pár kilo dolů dáme, ale za jakou cenu? Hladovění, podrážděnosti, roztěkanosti. Opravdu tedy stojí za to, abychom se kvůli pár kilům takhle mučily?

Abychom byly spravedlivé, ne všechny diety jsou skutečně bizarní. Některé – jejichž základem je pestrost, vyvážený poměr tuků, bílkovin a sacharidů a obsahují zdravé potraviny, ovoce a zeleninu, a úbytek kilogramů připomíná spíše maraton, a ne sprint, většinou fungují. A co je hlavní, nedevastují tělo ani metabolismus. Příkladem je třeba dělená strava, 5faktorová dieta, DASH dieta nebo středomořská dieta. Jedna z nich funguje absolutně stoprocentně, avšak pro úspěch je nutné držet ji celý život. Její pravidla zná snad úplně každý člověk, který vychodil základní školu. Těžko říct, proč se jí tak málo lidí drží. Jmenuje se zdravý životní styl!

Průšvih je, když se na nezdravých a jednostraných dietách staneme závislými a střídáme je jako na běžícím pásu. To pak původní záměr být o pár kil lehčí a cítit se lépe může přerůst ve zběsilou posedlost a z žen se stanou chronické dietářky. Ocitnou se v začarovaném kruhu, kdy dietní režim střídá jojo efekt. Zoufalost podobného počínání ilustruje studie z roku 2011 zveřejněná v časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. Čtyřicet procent Američanek a Britek drží nějakou dietu vlastně neustále, přičemž pouze pěti procentům z nich se díky tomu podaří nějaké kilo zhubnout.

Chronickou dietářkou se žena může stát velmi rychle. A podle odborníků jich existuje hned několik typů. Jedná se třeba o ženy závislé na odtučněných produktech a umělých sladidlech, které se nedotknou ničeho, co obsahuje klasický cukr, a z mléčných výrobků konzumují pouze ty odtučněné. Dalším typem jsou expertky
 na kalorie, které, než své jídlo snědí, nejprve si důkladně spočítají, kolik obsahuje kalorií. Třetí skupinou jsou ženy, které striktně odmítají jíst po 17. hodině, a mezi další kategorii se řadí ty, které se nebojí vyzkoušet i extrémy typu hladovka nebo bizarní kombinace jídel či pití speciálních šťáv, které doporučují hollywoodské celebrity. Jedno však mají tyto diety společné. Jsou jednostranné, trpíte při nich hladem, což může vést k nočním nájezdům na ledničku, zdraví nijak neprospívají (spíše naopak) a s návratem k normálnímu stravování se kila, která se podařila shodit, vrátí jako bumerang.

Proč se ale vlastně trápíme hlady a jsme na dietách? Podobnou otázku položili při svém průzkumu více než 1500 klientům i lékaři z brněnského Institutu Kompliment. „Výsledky výzkumu mezi našimi klienty jsou jednoznačné. Ženy hubnou zejména pro krásu, chtějí se líbit sobě i ostatním a nosit hezké oblečení,“ shrnuje závěry dietoložka Gabriela Knosová. Kromě estetických důvodů pak ženy (seřazeno sestupně) uváděly důvody zdravotní, psychické a společenské. Držet dietu, pokud vás k tomu nutí zdravotní problémy, je něco jiného než dietařit z „rozmaru“. Pokud hubnout skutečně nepotřebujete, tak se na všechny diety raději vykašlete.