Krušovická Šalanda v Řepích: K Línům se chodí na vyhlášenou svíčkovou i pivo jako křen

Zábava 13. ledna 2016

Téměř půlroční provoz má za sebou Šalanda v Praze-Řepích, která je rekonstruovaná podle nového konceptu sítě těchto krušovických restaurací. V čele oblíbeného podniku, pověstného skvělým krušovickým pivem i gastronomickými specialitami, stojí Petr Lín, který Šalandu provozuje spolu s manželkou, nejstarším synem Jakubem a mladším Sebastianem. Pracuje zde i dalších jedenáct zaměstnanců.

Nová krušovická Šalanda v Praze-Řepích nevznikla na „zelené louce“. Na stejném místě Línovi podnikají už od roku 1991, kdy celou budovu privatizovali. Vznikla zde hospoda, která je v provozu dodnes. Bývalou vinárnu pak vloni o prázdninách rekonstruovali na Šalandu. „S Krušovicemi spolupracuji celou dobu, teď jsem chtěl hostům nabídnout něco nového. Projekt nových Šaland mě lákal, tak jsme šli do toho a vybudovali jsme ji za deset týdnů. Taky jsme tady byli se synem od rána do večera! Spravovalo se všechno, voda, elektřina. Výsledek se mi moc líbí – třeba dlouhé lavice z masivního dřeva, všechno je prosklené, světlé. A líbí se to i hostům. Velká deviza je to, že je naše Šalanda jako jediná na sídlišti nekuřácká. To lidé velmi oceňují,“ přiblížil okolnosti vzniku nové Šalandy Petr Lín.

Hosté Šalandu vyhledávají kvůli skvělému pivu – táhne tanková krušovická Desítka, chutná však i nefiltrovaná jedenáctka Mušketýr. Celkem je zde na čepu sedm druhů piv. Do Šalandy se ale chodí i na vyhlášenou svíčkovou s domácími knedlíky, dále paštiku, jejíž recept je rodinný po dědečkovi řezníkovi, chutná i zelňačka, žebra či tatarák. Jídlo v Šalandě nabízejí za rozumné ceny. Lidé se rádi vracejí a často je úplně plno. Zejména v pátek a v sobotu to bez rezervace nejde.

Do rodinného týmu patří hlava rodiny – vyučený kuchař Petr Lín, který uvedené speciality vaří. V kuchyni mu pomáhá manželka Renáta. Ta pere i prádlo, aby zkrátka dobře vypadalo, a obstarává část kancelářských prací. Syn Jakub je manažer, má vysokou školu hotelovou, proto zajišťuje komunikaci, dělá vše kolem počítače a má na starosti jedenáct zaměstnanců. Nejmladší syn Sebastian je za výčepem a také pomáhá v provozu. „Když dělá šéf, dělají i zaměstnanci. To platí univerzálně, nejen v restauraci,“ odpověděl závěrem Petr Lín na otázku, jak lze skloubit dohromady rodinnou firmu a práci dalších všech zaměstnanců podniku.

Koncept restaurací Šalanda prošel v loňském roce velkou změnou. Zatímco dříve sázel na návrat do období první republiky, nyní chce hostům přiblížit zejména vlastní výrobu a čepování čerstvého piva z tanku, které si stále častěji žádají. „Koncept unikátně představuje pivní hospodářství, které umožňuje nabídnout to nejkvalitnější pivo z tanků. Klíčovým rituálem je jeho čepování ze speciálního kohoutu do mázu, tedy nerezového korbelu,“ konstatoval vedoucí rozvoje obchodu společnosti HEINEKEN Ladislav Pospíšil. Nově vznikající Šalandy představují i inovativní design za použití tradičních materiálů – například fortelných dubových stolů a lavic či nerezu. Pivní nerezové tanky jsou umístěny na očích v proskleném boxu, monumentální výčep se pyšní krušovickou královskou korunkou. Velkou zajímavostí je ruční kresba procesu výroby krušovického piva od sladu až po konzumaci v Šalandě.