Pražská Lucerna zažila tsunami vlnu slovenské muziky

Zábava 6. února 2016

V nejznámějším českém hudební stánku se sešlo 11 slovenských div, které se českému a slovenskému publiku představily koncertem „Slovenské divy“ v Praze.

Hned zpočátku přišla úvodním slovem zahájit celou slovenskou show poslankyně PČR Radka Maxová, která nad koncertem převzala záštitu. Koncert začal tanečním vystoupením folklorního souboru Vánok z Velkých Kapušan, který v národních krojích tančil na hudbu Michaela Jacksona. A pak už se za hudebního doprovodu Big bandu českého rozhlasu pod vedením Vlada Valoviče střídala jedna slovenská zpěvačka za druhou.

Jako první uvedl moderátor benefičního koncertu Roman Vojtek krásná dvojčata TWiiNS, která odstartovala českou písničkou Pátá z muzikálu Rebelové, kde obě v pražské verzi hrály. Sourozenecké duo vystřídala drobounká blondýna Marcella Molnárová, která si přivezla dva slovenské songy a hned za ní vystoupila s neskutečným hlasovým projevem uhrančivá Andrea Zimányiová. Z Brna přijela legenda Helena Blehárová, která zazpívala nesmrtelný hit ŠŠŠ a poté následovalo hudební překvapení v podání pěveckého dua Ricco & Claudia, kteří doslova přišpendlili přítomné diváky francouzským songem Je suis malade a poté si k sobě přizvali další hudební překvapení a to zpěváka a producenta koncertu Martina France a společně si zazpívali slovensky muzikálovou písničku Zvonárova pieseň. Stále mlaději vypadající slovenská herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová zapěla světoznámý hit New York, New York a předvedla v blyštivých šatech úžasnou figuru.

Po Blanarovičové se představila operně – muzikálová diva Sisa Sklovska a hned při prvním songu si zazpívala s operním slovenským mužským triem La Gioia. A závěr večera patřil legendám slovenské pop music Evě Mázikové, která přijela z německého Mnichova, kde bydlí již několik let, Marcele Laiferové, která zazpívala své hity Slová a Lampy už dávno zhasly a Jana Kocianová, která si v Lucerně zazpívala po 40 letech a přivezla si k tomu 30 – členný soubor The Gospel Family.

Na závěr se všechny zpěvačky přišly rozloučit s diváky, a tak se lucernovské publikum, kde v hledišti fandili třeba Felix Slováček, Jitka Zelenková, Vlastimil Harapes ad, rozloučili se slovenskými divami vestoje.

Jelikož se tímto koncertem myslelo i na potřebné, tak se 100 Kč z každé prodané vstupenky předalo pro Avon na boj proti rakovině prsu. Šek ve výši 64.200 Kč Lutfia Volfová.

Už teď se uvažuje o stejném koncertu, tentokráte však na Slovensku a to buď v Bratislavě nebo v Košicích. „No, uvidíme“, řekl zpěvák a producent Martin France, „až nabereme trochu sil a hlavně taky, jestli opět seženeme sponzory.“