Burleska: Erotika i satira v peří, korzetech a flitrech

Zábava 3. června 2016

Starý kabaretní žánr, pojmenovaný burleska, zažívá v posledních letech ohromný boom nejen ve světě, ale i u nás. Burleska totiž oslavuje ženskou krásu elegantním způsobem. Představení, která odkazují na dekadenci let dvacátých až padesátých, zaujmou muže lehkou erotikou a ženy krásnými šaty. Ovšem nejdůležitější na burlesce je humor a satira, kterou musí mít každá z tanečnic v krvi.

Možná se vám také při slově burleska vybaví slavný americký film se zpěvačkami Cher a Christinou Aguilerou, ve kterém se to jen hemží tanečnicemi v krásných retro kostýmech s peřím, perlami, kožešinami, korzety a čelenkami s diadémem. A právě s očekáváním této luxusní podívané přichází jednoho pátečního večera do vinohradského divadla Royal i náš tým z Vlasty. U vchodu do nádherného prostoru z roku 1929 nás očekává Robert, přítel jedné z hlavních tanečnic burlesky, která vystupuje pod pseudonymem Lady Mousellyca. Robert nejdříve svou přítelkyni na představení pouze vozil, ale i jeho omámilo umění svádění, a tak nyní v divadle vypomáhá se vším, co je potřeba. Na svou přítelkyni, se kterou studuje i stejný obor na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, při vystoupení nežárlí. Naopak je na ni velmi hrdý a svou lásku doprovází i během zahraničních turné.

Ideální míry neexistují

Po našem příchodu nás Robert provádí po divadle a ukazuje nám šatnu, do které za pár okamžiků vchází David N. Jahn alias Sonny Vargas. Ředitel souboru Prague Burlesque a zároveň zpěvák nám prozrazuje, že on sám se s burleskou poprvé setkal v Mnichově a zcela ho ohromila kombinace hudby, vtipu, tance, kostýmů a krásných žen. Přičemž mluví-li Sonny o krásných ženách, nemyslí tím klasické prvoplánové krásky s mírami 90–60–90. „Často potkám na ulici dívku, která si je evidentně vědoma svých půvabů. Pro mě je ale mnohdy tato dívka nezajímavá, protože je vidět, že atraktivní je na ní jen její tělesná schránka. Taková žena by se nemohla stát burleskou. Tou mohou být jen dámy, které mají smysl pro vtip a nesmí se bát přiznat vlastní nedokonalost. Rozhodně si nevybírám představitelky burlesky jen podle vzhledu. V Čechách se tato umělecká tvorba teprve rozvíjí, proto naše tanečnice patří mezi nejmladší. Ve světě je naprosto běžné, že polovina souboru burlesek má přes padesát let. Burleska je pro muže s fantazií, tanečnice se nikdy úplně nesvléknou a právě to je na tom nejzábavnější. Nesmíme zapomínat, že burleska je hlavně divadelní žánr,“ říká Sonny. V jeho souboru se tak každá z hlavních hvězd show specializuje na jiný druh umění. Angelina Angelic je zpěvačkou, Lady Mousellyca zase do svých vystoupení přidává baletní čísla a Miss Cool Cat na jevišti předvádí akrobatické prvky. „Burleska tak, jak ji děláme my, má kořeny ve 20. letech 20. století, kdy se přesunula z Británie do Ameriky a získala typický kabaretní charakter. Já jsem si vlastně tuhle show vymyslel proto, abych si mohl někde zazpívat před publikem. Zároveň v tom představení funguji jako jakási spojovací linka,“ říká se smíchem Sonny.

Burleska je životní styl

Po krátkém povídání se Sonnym do zákulisí přicházejí děvčata z průvodní taneční skupiny, která je od října v show novinkou. Čtveřice děvčat vzešla z castingu, a jak samy přiznaly, umění burlesky se teprve učí. Hodinu a půl před oficiálním začátkem show šatnu postupně zaplní také hlavní představitelky programu. I kdybych jejich tváře neznala z fotografií, pečlivě pěstěný vzhled prvorepublikových div z plakátů by mi rázem napověděl, že hvězdy večera právě dorazily. Dámy přicházejí již nalíčené s elegantně uvázanými šátky na vlasech a s obrovským cestovním kufrem na kolečkách. Vzájemně se vřelými polibky na tváře vítají s každým členem štábu. Z kufru začínají pomalu vytahovat nádherné kostýmy a zasedají před stolečky se zrcadlem, aby se pustily do závěrečných úprav zevnějšku. Překvapí mě, že pod efektně uvázanými šátky se skrývají natáčky. „Vlasy si natočím už doma několik hodin předem. A nalíčená přicházím, protože bez make-upu bych nevyšla ani s košem. Odmalička miluji filmy pro pamětníky a to, jak v nich ženy, byly opravdovými dámami. Líbí se mi líčení, účesy i oblečení ve stylu třicátých let. Ale já sama mám několik tetování a celkově se vzhledem spíše stylizuji do tradiční pin up girl z éry padesátých let v Americe,“ říká Miss Cool Cat, jež je dlouholetou přítelkyní ředitele Sonnyho. Naopak Lady Mousellyca už z dálky vypadá, jako by se právě chystala na milostnou filmovou scénu s Oldřichem Novým. Ke svému na dnešní dobu neobvyklému vzhledu dodává: „Já chodím ve stylu retro i normálně. Mám to hrozně ráda a snažím se co nejvíc v tomto stylu oblékat a většinou nosím i nějaký složitější účes.“ Garderobu složenou výhradně ze sukní a šatů má ve své skříni i blondýnka Angelina Angelic. „Moje postava dokazuje, že každá žena může být divou. I ta, která má několik kil navíc. Krásné šaty nemusí nosit jen ženy malých velikostí. K tomu, abyste ale měli opravdový glanc, musíte ovšem přidat i vybrané chování,“ míní studentka vysoké školy s plnými ženskými tvary. Do šatny v tu chvíli dorazí i inspicient, který dohlíží na představení. Pod jeho taktovkou osvětlovači řídí světla na scéně, pouští se hudba, upravuje výstup mima a Robert během vystoupení na jevišti mění rekvizity.

Oslava ženskosti

„Dívky si navrhují svá čísla i kostýmy samy. Přijdou za mnou s určitým konceptem a já doladím zbytek, aby to vše krásně zapadalo. Navíc nechci, aby diváci, kteří na nás byli před rokem, viděli tu samou show i dnes. Snažím se proto dbát na to, aby každá z tanečnic co půl roku obměnila alespoň jedno číslo,“ říká Sonny. Všechny tři hlavní umělkyně spolupracují s jinou módní návrhářkou, která jim šije kostýmy na míru. „Dát dohromady kompletní burleskní vystoupení je běh na dlouhou trať. Především co se týče kostýmů a hudby. Příprava jednoho čísla může zabrat až půl roku. Inspiraci čerpám hlavně ze starých filmů, fotografií, historie a umění obecně. Vždycky své návrhářce vysvětlím, jaká je idea čísla, a ona poté navrhne kostým. Často používám korzety, které si nechávám šít na míru. Ale rekvizity se snažím vyrábět doma sama. Například s přítelem jsme malovali kulisy pro několik mých čísel nebo jsem si ručně navlíkala korálky na zlaté kalhotky a podprsenku, ve kterých vystupuji při scénce s vějíři,“ říká éterická rudovláska Lady Mousellyca, ze které ženskost sálá na metry.

Trénink několikrát týdně

V průměru děvčata investují do jednoho kostýmu 15 až 20 tisíc korun. Ostatně právě modely, dobové líčení i účesy jsou tím důvodem, proč na burlesku chodí i tolik žen. „Někdy si nás dokonce zvou nevěsty na loučení se svobodou. A pořádáme také akademii burlesky, kde ženy učíme pravému šarmu,“ přibližuje Miss Cool Cat, která ve dne pracuje v marketingu magazínu o designu. Mezitím již v šatně finišují přípravy na poslední pražské vystoupení před dvouměsíčním mezinárodním turné. Dívky ještě dolaďují make-up a vzájemně si pomáhají s náročnými účesy. Lady Mousellyca se sice snaží plně soustředit, ale Angelina Angelic začíná zpívat a postupně se k ní přidávají další dívky a šatnou se nese rozpustilá nálada. Angelina ještě s inspicientem dolaďuje technické detaily svého vystoupení a radí se, kam si přesně při zpěvu stoupnout a jakým signálem dá najevo ztlumení hudby. Miss Cool Cat mi vysvětluje, že každá z dívek proti trémě bojuje jinak. „Já jsem ze všech holek nejvíce nervózní. Před každým představením se celá klepu, i když mám vše natrénováno na workshopech u cirkusových akrobatů. Naštěstí po prvních minutách na jevišti mě to přejde,“ vypráví drobná zrzka mezi rozcvičováním. Vtom přímo před mýma očima vystřihne několik ukázkových gymnastických provazů. A protahuje se i Lady Mousellyca. Ta za nejtěžší vystoupení považuje to, ve kterém tančí na baletních špičkách. K jeho přípravě dodává: „Dvakrát týdně cvičím, abych se udržela v kondici a pravidelně chodím na hodiny baletu.“ Poslední loknutí ze skleničky šampaňského a dámy jsou připravené vyjít na pódium.

Dámské publikum často převažuje

Je půl desáté večer, Sonny vítá diváky a představuje celou skupinu Prague Burlesque. V týdnu, kdy jsme i my navštívili vystoupení burlesky, zrovna zemřel legendární zpěvák David Bowie. A protože součástí burlesky je jak satira, parodie, tak i reflexe společenských událostí, přichází na pódium mim s nakresleným bleskem přes obličej jako vyjádření pocty tomuto slavnému umělci. Po chvilce mima střídá Sonny se slavnou písní Hotel Ritz. Program, ve kterém nemá navrch ani jedno pohlaví, se dynamicky rozjíždí a Sonny se snaží do děje zapojit i publikum. U předních stolečků zjišťuje, odkud návštěvníci přijeli a dostává se mu odpovědi, že kromě České republiky, také z Izraele nebo třeba z Kanady. Další hudební číslo má na starosti Angelina Angelic, jež v nádherných šatech zpívá lehce provokativní píseň před oponou a vybízí diváky, aby známý refrén zpívali s ní. I následující vystoupení se nesou ve swingovém a jazzovém duchu, ve kterých se nejen tančí, ale i odhazují svršky. Na plátně na pozadí scény jsou promítány dobové záběry z černobílých filmů jako doprovodná vizuální ilustrace atmosféry. Během první přestávky mám větší šanci si pořádně prohlédnout osazenstvo stodvacetičlenného publika. Tvoří ho většinou páry mezi třiceti až šedesáti lety. Jedna z návštěvnic mi prozrazuje, že vstupenky na představení koupila manželovi k Vánocům, protože dostala tip od kamarádů. „Ti na tom byli před čtvrt rokem a moc si to pochvalovali. S manželem se nám zatím nejvíce líbilo akrobatické číslo, ve kterém slečna předváděla neuvěřitelné cviky na zavěšeném kruhu. A kdyby moderátor mluvil více česky, tak bychom si asi lépe vychutnali i ty humorné scénky a vtípky, ale na druhou stranu chápu, že většinou na takováto představení chodí hlavně cizinci,“ říká divačka z první řady.

Jako z filmu pro pamětníky

Po přestávce následují čísla, ve kterých se dámy představí například v rolích rytíře Zera nebo bílé i černé labutě ze slavného baletu Labutí jezero. Scénkám nechybí vtip ani propracovaná choreografie. Při humorném čísle zpěvačky Angeliny Angelic se publikum dostává do varu, když tato blondýnka krev a mléko odkládá část oděvu s nevinným výrazem ve tváři, který jako by říkal, „Ó, copak mi to zase náhodou spadlo?“ Ostatně s mrkáním a stydlivým zakrýváním úst se svléká každá z účinkujících burlesek. U žádné z nich neuvidíte při odhazování punčošek, rukaviček a dalších částí oděvu sebevědomí, či dokonce divokost. A i když je kostým odložen, části těla musí zůstat skryty, například střapci či vějíři. I sebevyzývavější vystoupení nikdy nesklouzne k vulgárnosti. Vyvrcholením večera je číslo Miss Cool Cat, která se koupe ve velké skleničce na vysoké nožičce. Rozverně si polévá tělo a stříká vodu všude okolo. Na hvězdě večera je patrné, že si vystoupení opravdu užívá, a vybízí k hravosti i publikum. To se k jejímu nadšení přidává a téměř po celou dobu poslední produkce tleská. Na adresu Miss Cool Cat zní obdivné ohlasy a uznalé pískání. Její vystoupení ukončuje show plnou třpytek, peří a flitrů. I když večer u konce zdaleka není. Po skončení programu se bavím s dalším párem, který na burlesku dorazil. „Tanečnice byly na našem vánočním firemním večírku, na kterém jsem chyběla, ale viděla jsem fotky, které mě nadchly, a tak jsem věděla, že to musím vidět na vlastní oči. A opravdu se tady cítíme jako ve filmu pro pamětníky. Je to taková lehká zábava s pozlátkem, ale v tom dobrém slova smyslu. Jen podle našeho názoru by těch tanečnic mohlo být mnohem více. Ale i tak je to skvělá podívaná. Osobně si pak při pohledu na slečny říkám, že některé pózy a výrazy bych měla zkusit i doma. Třeba to, jak nevinně koulí očima, by mohlo na mého muže zabrat, aby sám od sebe uvařil večeři,“ směje se návštěvnice. Ještě mi prozrazuje, že by si pro sebe ráda pořídila ten zlatý komplet kalho- tek a podprsenky s řetízky a ka- mínky, který na sobě měla Lady Mousellyca. A její manžel dodává, že jedinečný zážitek z retro zábavy umocňuje i interiér královského paláce s původní vitráží v oknech a zachovalou dřevořezbou. Ano, i ono dekadentní prostředí je jedním z důvodů, proč se ani po ukončení show nikdo z diváků nehrne domů. Když z podniku po půlnoci odcházíme, zhruba necelá polovina hostů ještě zůstává, aby s již převlečenými burleskami diskutovali nad programem. „Zpětná vazba od hostů je pro nás nesmírně důležitá, pomáhá nám se při dalších vystoupeních na diváky více napojit,“ loučí se první dámy burlesky. Fotogalerii Hřích a krása burleskních tanečnic si můžete prohlédnout zde.