Pronikněte do tajů vinutých perel

Zábava 4. února 2017

Už vás někdy napadlo, jak vznikají skleněné korálky? Korálky tovární výroby, kterých je všude nepřeberné množství, ale třeba i korálky, které jsou jako miniaturní skleněné plastiky. Každý zvlášť a každý je třeba jednotlivě ručně navinut roztaveným sklem na ocelový drát. Přijďte na První Sympozium vinutých perel v Čechách 2016!

Vinuté korálky nejsou pouze českou specialitou. Ve světě existují místa výrobou korálků proslavená a šperky z nich jsou součástí běžného denního nošení i luxusních sbírek. Je to tradiční řemeslo horských vesniček, které k nám přinesli němečtí skláři přes Německo z Itálie.

Nejstarší skleněné korále byly nalezeny v Egyptě a Mezopotámii, do Evropy se dostaly v rámci výměnného obchodu kupci z Blízkého východu. Na českém území, asi před dvěma tisíci lety, zpracovávali první sklo a skleněné korálky Keltové

V období renesance se nejvýznamnějším výrobním centrem vinutých korálků staly Benátky, především ostrov Murano. Pro tehdejší ekonomiku Benátek měla výroba skleněných artefaktů, nevyjímaje korálky, tak zásadní význam, že vyzrazení jejich výrobního tajemství se trestalo smrtí. Přesto technologie výroby postupně pronikla do dalších zemí Evropy. Koncem 19. století se prosadili sklářští mistři z Čech, kteří Italům dokázali značně konkurovat

Máte chuť vše vyzkoušet a proniknout do tajů?

V tom případě bychom Vám rádi ukázali malé zázraky vznikající v rukou vinutkářů, tak se totiž kouzelníkům se sklem říká. Pokud máte rádi nevšední a jedinečné zážitky, přijďte se podívat, jak z roztavené skleněné tyčinky vzniká kouzelná a jedinečná ozdoba.

S kým?

Skupina vinutkářů South Bohemian Glass Beads, která je na Sympoziu zastoupena v největším počtu, vznikla v roce 2013 v maličké jihočeské sklárně Hluboká v Hluboké nad Vltavou. Nezůstáváme však uzavřenou skupinou V jejich pojetí se jako jedna silná a pevná nit táhne radost ze sdílení, a to jak prožitku z tvorby, tak technik, vzorů a vlastních zkušeností s materiálem, který je pro nás vždy živým médiem.

Kdy a kde?

První Sympozium vinutých perel se koná 18.3. v 10:00-16:00 a 19.3. v 10:00-18:00 ve sklářské huti František v Sázavě u Benešova. Sklářská huť František v Sázavě u Benešova ve středních Čechách je to místo s historickým geniem loci.