Před sto lety bylo bio všechno, říká BioHanka

Zábava 9. listopadu 2013

Ještě před pár měsíci by rozhovor s Hanou Zemanovou byl jako štědrovečerní pohádka. Krásná maminka a autorka biokuchařek, která s manželem provozuje biopekárnu a bydlí v domě uprostřed zahrady. Jenže pohádky je konec, po dvaceti letech partnerství se s mužem rozcházejí…

Já se vás chtěla ptát na tipy na biovaření a hezký život, ale teď musím začít smutně. Rozchod po dvaceti letech se nedá přejít mlčením.

Tohle je opravdu bolestná otázka. Je to už víc než půl roku, co jsme se s mužem rozešli po hezkém vztahu. Idylický svět plný lásky a tvoření se otřásl v základech. Teď žiju sama s dcerami Natálkou a Elinkou, mají šest let a rok a půl. Naštěstí pocházím z velkého rodu a jsem za to vděčná, protože si nepřipadám sama. Moc mi pomáhají rodiče, maminka mého muže, sestra, bratr, přátelé.

Vy jste kromě péče o rodinu napsala dvě úspěšné knihy a podnikala. Jak jste to stíhala?

Zpětně si myslím, že jsem pracovala moc a vyčerpávala svoje vnitřní zdroje. Ještě když se narodila první dcera, tak jsem hodně pracovala, tehdy jsem psala svoje životní dílo, BioAbecedář. Od té doby jsem zvolnila. Dříve jsem pracovala do noci, dnes už to nikdy nedělám. Naučila jsem se odmítat, potřebuju mít čas sama na sebe. Pravdou je, že bez tvůrčí práce bych nedokázala žít, takže i když jsem za poslední dva roky byla téměř výhradně maminkou, tak vždy trošku pracuju. Mohu si to dopřát, protože mám báječné babičky.

Píšete teď další knihu?

Jako třetí knihu jsem měla vymyšlenou biokuchařku pro děti. Celý projekt mám v mysli hotový, vím, jak bude kniha vypadat, a těším se na ni. Nicméně protože prožívám těžké období, práci na knize jsem zastavila a nejvíc pracuji sama na sobě.

Dětská strava je problém, když dítě začne chodit do školky. Tam se určitě nevaří bio.

Od začátku jsem si řekla, že budu řešit jen to, co děti jedí doma. Že je nebudu vyčleňovat z kolektivu tím, že budou dostávat s sebou jiné obědy. A protože se občas dějí zázraky, ve stejném roce, kdy šla Natinka do školky, se tam vyměnily kuchařky. Takže dnes tam vaří úžasná žena ze stejného rozpočtu zajímavě a zdravě. Najednou se objevují jáhly, cizrna, špaldová mouka, ovesné vločky. Já jsem školce nabídla darem biočaje a biomed, abychom vyloučili čaje s umělými dochucovadly nebo nezdravé granulované čaje. A ještě jeden příklad, jak se dá každé školce pomoci: zjistila jsem, že se tam používá krabicové mléko nejen kvůli ceně, ale i kvůli tomu, že chyběla lednička. Tak jsme do školky věnovali starší ledničku a sami tam dovážíme čerstvé biomléko. Rozdíl v ceně mezi biomlékem a krabicovým je náš sponzorský dar, malá částka na to, jak důležitou změnu jsme tím pomohli dětem nabídnout.

Doma holky dostanou něco nebio?

Doma řeším, co jíme a pijeme, ale nejsem dogmatik. Nic nezakazuju, jen některé škodlivé potraviny nemáme. Starší dceři vysvětlím, že kupujeme bonbonky, které nejsou tak barevné, a proč sladkosti jíme méně než zeleninu. Nebo že si radši upečeme doma něco dobrého. Malá je ale jedlík a domluvit se s ní ještě nedá, takže když si starší šetří nějakou slabůstku, malá jí to někdy slupne. Vedu je k tomu, že se jí u stolu, a ne u televize, s jídlem za nimi neběhám, a pokud nejedí, tak to pak nemůžou dohánět sladkostmi. Pokud ale něco vyloženě odmítají, tak je nenutím. Radím maminkám, aby se ze snahy o zdravou stravu nestal stres, aby řešily základní stravu a netrápily se tím, co snědí děti třeba při oslavách. Sama ale dětem nedávám barevné limonády, barevné sladkosti, polotovary, levné uzeniny, slazené mléčné výrobky. Ty má Natálka jako občasnou sladkost, ne jako „zdravou svačinku“.

Můžou všichni žít bio, není to drahé?

To, jak se bio a eko prezentuje, drahé je. Ale znám hodně rodin, které tak žijí, a jejich rozpočet je malý. Na ceny potravin se dá dívat i jinak. Podle lékařů je český problém přejídání, takže si místo extravýhodných velkých balení můžeme koupit menší, ale lepší. Problém je i v tom, že většina lidí nemá dost informací o rozdílech v potravinách a zdravé jídlo není vpředu na žebříčku hodnot. Za hubnoucí prostředky se prý u nás utratí dvě miliardy korun ročně, vidím narvaná shopping centra a plné nebe letadel mířících na exotické dovolené. Tyhle věci já považuju za vyhazování peněz, pro mě je luxus investice do zdraví. Zároveň se mi ale nelíbí, když se z bio dělá věda, vždyť před sto lety bylo bio všechno. A navíc jsem čím dál tím víc přesvědčená, že naše zdraví je stravou utvářeno jen částečně, byť je to základ. Velké jedy jsou stres, pocit časového tlaku, strach či nespokojenost. Obrovsky léčivá je vděčnost a radostný životní postoj.

  • Co vlastně dělá
    zemanová

Hanka je autorkou zatím dvou knih o bioživotě, které se drží mezi bestsellery. Biokuchařka obsahuje nejenom recepty, ale je zaměřená i na ekologické zemědělství a vysvětluje rozdíly mezi potravinami. BioAbecedář je podrobný přehled o bio a zdravé výživě, také včetně receptů, které osobně vyzkoušela, aby dokonale fungovaly. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi celozrnnou a bílou moukou, jak a na co se která celozrnná mouka dá využívat nebo jak péct s přírodními sirupy. Taky popisuje méně známé suroviny, třeba quinou, fazolky azuki, agáve sirup nebo kamut. Spolu s manželem založili Biopekárnu Zemanka a s jeho maminkou vymýšlela receptury pro sušenky.