Tipy na podzimní výlety Českem

Zábava 25. října 2013

Ať si kdo chce co chce říká, nejkrásnější výlety jsou na podzim. A naprostá většina míst je v tu dobu nejfotogeničtější. I když už slunce tolik nehřeje, oblékněte vrstvu navíc a vyrazte ven.

Když na podzim chytnete jasný, slunečný den, neváhejte. Příroda je nádherně zabarvená, měkké slunce vytváří zvláštní atmosféru, každý výlet tím získává na jedinečnosti.

Pokud máte vybraný cíl, zjistěte si předem, odkud v kterou hodinu svítí slunce, tak pořídíte nejhezčí záběry do svého alba.

A i známá místa, na kterých jste třeba v létě několikrát byli, dostanou na podzim po ránu, či naopak před západem slunce úplně jiný kabát.

podzimní výlet

Říčka Kamenice v Českém Švýcarsku. Lemování opadaným listím jí navýsost sluší...

foto:
české výlety

I obyčejný příkop u silnice zkrásní, když ho ozdobí červené korále

foto:

Ke všem čertům

Rozhodně neprohloupíte, když vyrazíte na Kokořínsko, do obce Želízy. Vydejte se kolem bezmála desetimetrových Čertových hlav vytesaných do pískovcové skály. Jsou dílem sochaře Václava Levého, vytesal je už v polovině 19. století.

Postupně narazíte na další jeho díla. Třeba na Harfenici najdete reliéfy čtyř hlav, zdobenou jeskyni a ženu s harfou. Jen o kousek dál se vyhřívá devítimetrový kamenný had. Zajít si můžete k loupežnické jeskyni Mordloch a skalnímu bloku Sedm chlebů.

Jestli máte dost sil, nevracejte se hned do Želíz, ale vezměte to ještě přes Liběchov, budete se totiž moct pokochat jeskyní Klácelka opět vyzdobenou Václavem Levým.

české výlety

Šumava je skvostná v každém období. Na podzim ale „chytne“ hodně osobitou atmosféru. Jako na Tříjezerní slati nedaleko Modravy.

foto:
české výlety

Podzimní mámení u kostela Nanebevzetí Panny Marie na Svaté hoře u Příbrami.

foto:

Posezení v ráji

Jestli už Čertovy hlavy znáte, odstartujte výlet z obce Mšeno. Vydejte se na Cinibulkovu stezku přes Romanov do rokle Kačina a pak přes skalní Prolezovačky k jeskyni Obraznice. Dál vás cesta povede přes pár vyhlídek do místa zvaného Ráj.

Pokud jste vyhládli, je to dobře, v místní, hojně navštěvované hospůdce báječně vaří. Ale moc se nepřejezte, protože vás čeká skalní bludiště s mnoha úzkými průlezy. Od něj už se dostanete zpátky k Romanovu.

Zdatnější výletníci ale určitě ze Mšena vyrazí na okruh Kokořínským dolem. No, a když jste na Kokořínsku, nenechte si ujít podzimní Pokličky (skalní útvary) – barevný listnatý kabát jim ohromně sluší.

české výlety

Pohled přes barevný koberec, vytvořený na podzim listnatými stromy, je prostě dokonalý. Dopřát si ho můžete třeba od tajemného hradu Houska. Když je jasné počasí, zamává na vás zdálky i romantický Bezděz.

foto:

Skály v novém světle

Druhý tip je od Kokořínska zhruba padesát kilometrů severně vzdušnou čarou. České Švýcarsko. Skalnatá oblast s více možnostmi na krásné výlety. Projděte třeba okolí Jetřichovic po okruhu kolem Mariiny skály, Vilemíniny stěny, Rudolfova kamene a Pohovky.

Nebo se vydejte na kratší pochod k Vysoké Lípě na zříceninu Šaunštejn a Malou Pravčickou bránu. Hitem je pak samozřejmě Hřensko a samotná Pravčická brána. I když ji znáte třeba z letního výletu, v podzimní náladě na vás bude působit úplně jinak.

české výlety

I jindy běžný výlet promění podzim v mnohem niternější zážitek. A přírodou zbarvený strom je perfektním doplňkem třeba uměleckého díla. Jako v případě Sépie od Jaroslava Róny u zámku Klenová.

foto: