Abeceda: A máme tu podzim!

Zábava 2. listopadu 2013

Letos dorazil podzim o pár dní dřív. Ať patříte mezi ty, kteří ho tráví procházkami zčervenalou přírodou, nebo lenošením v teple, užijte si ho!

abeceda a

ANGÍNA Zákeřný akutní zánět krčních mandlí na příchod podzimu netrpělivě čeká. Doba velkých klimatických změn je pro jeho útok úplně ideální. Máte-li pocit, že polykáte hřebíky, honem vyrazte ke svému praktickému lékaři.

abeceda b

BRAMBORY Ačkoli český buditel Jan Svatopluk Presl oslavoval brambory coby „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo,“ začali je pěstovat už před čtyřmi tisíci lety původní obyvatelé dnešního Peru.

abeceda c

CELER Všichni víme, že neexistuje lepší přírodní afrodiziakum. A tak generace žen podstrkují drahým polovičkám celerový salát v naději, že se opět změní v divokého býčka. Celer funguje i jako „ochránce“ trávicího traktu.

ČOKOLÁDA Pokud ji (zejména tu hořkou) ukusujete v naději, že vás, jak se tvrdí, vytáhne z podzimní deprese, zmírněte tempo. Zklidňujícím způsobem na vás bude působit, jen když ji budete „užívat“ jako naši předci – s mírou.

abeceda d

DUŠIČKY V Americe slaví Halloween, v Evropě uctíváme druhý listopadový den zesnulé předky. Traduje se, že o půlnoci přicházejí mrtví do kostelů na mši. A živé, kteří jim zkříží cestu, stáhnou do záhrobí.

abeceda e

EKZÉM Sychravé počasí je pro vznik ekzémů, zejména těch atopických, ideální. Pokud jimi trpíte, měli byste zmizet k moři. Doma na vás totiž čekají nejenom roztoči a bakterie, ale škodí vám i parfémy či chlorovaná voda.

abeceda f

FOTOGRAFIE Lovci snímků vědí, že nejkrásnější je podzimní příroda. V Kanadě si fotí národní symbol – červený cukrový javor. V USA jsou televizní pořady, ve kterých se dozvíte, kde je červenání a žloutnutí nejkrásnější.

abeceda g

GURMÁNSKÉ ORGIE U nás probíhají díky přísunu zvěřiny do kuchyní. A tak v našich restauracích i domácnostech zavoní kančí kýta se šípkovou omáčkou, pochutnáte si i na čerstvé zvěřinové paštice s vlašskými ořechy.

abeceda h

HOUBY Češi jsou národem houbařů, a tak už i malé dítě ví, že houbařské žně se odehrávají na podzim. To zmizí obří letní teplotní rozdíly a nižší teploty v kombinaci s ranní rosou a mlhami příznivě působí na růst houbových plodnic.

abeceda i

INVERZE Meteorologický jev, během kterého teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá, ale stoupá. Nížiny se zahalí do strašidelného šera nízké oblačnosti, zatímco na horách svítí sluníčko a teplota láká k opalování.

abeceda j

JABLKO Eva šla na jistotu, když Adamovi nabídla jablko. Ovoce, na němž si pochutnáváme už přes pět tisíc let, patří mezi vůbec nejzdravější. Už pouhé zakousnutí nám přináší užitek, nastartuje se proces dezinfikování úst.

abeceda k

KAŠTANY Nejedlými kaštany nazýváme plody jírovce. Babičky je doporučují nosit po kapsách jako ochranu proti nemocem. Jedlé kaštany vyčistí zanesená játra, zbaví vás průjmu i stavů úzkosti a představují regenerační bombu!

abeceda l

LIDOVÁ POŘEKADLA Většinou se týkají počasí. Dozvíme se díky nim, že třeba „Po svaté Tereze mráz po střechách neleze.“ Nebo že „Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.“ Ale netřeba je brát moc vážně...

abeceda m

MÓDA Ta letošní – podzimní – přeje velkým kabátům, do nichž lehce skryjí své faldíky i boubelky. Nebojte se sáhnout do skříně pro kožíšky, které se po roce znovu vrátily do módy. In jsou vínová, smaragdově zelená a královská modř.

abeceda n

NERVY V odborné literatuře se dočtete, že na nervy je nejlepší bakopa drobnolistá, známá též jako brahmi. Ze sušených lístků se připravuje čaj, který snižuje úzkost a účinně zklidňuje mysl. Kam se na bakopu hrabou antidepresiva!

abeceda o

ORANŽOVÁ Ústřední barvou podzimu je oranžová. Sluší stejně tak listnatým stromům i obřím čerstvě sklizeným dýním, z nichž šikovné děti vydlabou přírodní lampiony, zatímco maminky spotřebují dužninu do kompotu.

abeceda p

PÍĎALKA PODZIMNÍ Zvláštní motýlci začínají svůj životní cyklus na podzim, kdy samičky kladou na větve a listy stromů vajíčka. Housenky pak na jaře okusují pupeny i rašící květy stromů, později třeba i základy pecek třešní. Potvory...

abeceda r

RŮŽE Šípková Růženka se s velkou pravděpodobností narodila na podzim. Tehdy se totiž mají vysazovat růže, konkrétně od poloviny října do konce listopadu. Měli byste to stihnout do příchodu mrazů.

ŘEPA Pro člověka jsou nejdůležitější řepa cukrová a červená. Z první extrahoval francouzský botanik Olivier de Serres sladký sirup už v roce 1590. A v druhé se nachází kyselina listová, velmi důležitá pro krvetvorbu.

abeceda s

SLIVOVICE Dávno se stala symbolem Valašska. Tam nechávají sklizené zralé plody slivoně kvasit 6–8 týdnů v sudech. Vykvašené ovoce se pálí při teplotě do 100 °C. Výpary se ochlazují, kondenzát teče do nádobky.

ŠKOLA Když v roce 1774 vydala Marie Terezie Všeobecný řád, v němž vyzvala rodiče, „aby své děti ve věku 6–12 let do školy posílali“, zahájila tradici školní docházky. Děti nastupovaly do školy na podzim, po sklizni.

abeceda t

TRADICE Souvisí s úrodou. Třeba dožínky se staly oslavou konce prací na poli a naplnění sýpek. Symbolu oslav – dožínkovému věnci – se přikládala magická moc, jelikož spojoval sílu kruhového symbolu a magickou sílu rostlin.

abeceda u

ÚNAVA Jak s ní zatočit? Základem je pravidelný spánek. Měli byste opravdu spát nejméně osm hodin denně. Jezte pravidelně, dávejte přednost potravinám s velkým množstvím vitaminů a minerálů. Dejte si třeba rozinky.

abeceda v

VINOBRANÍ Oblíbené slavnosti sklizně vinné révy, které zdomácněly také v Čechách a na Moravě. Mezi nejznámější patří vinobraní ve Znojmě, v Mikulově, v Uherském Hradišti, v Mělníku a v Litoměřicích.

abeceda z

ZIMNÍ SLUNOVRAT Původně pohanská oslava začátku zimy, tedy dne, kdy je na severní polokouli den nejkratší a noc nejdelší. Po zapálení posvátného ohně byly ke slavnostní večeři pozvány i duše zemřelých, aby ochránily rod.