Nejlepší podzimní výlety: vyzkoušeli jsme je za vás

Mikulov
Mikulov a okolí – oblast zaslíbená vínu
Zábava 4. listopadu 2013

Podzim je dobou oslav vína. Milovníci tohoto úžasného nápoje z hroznů na třetí čtvrtinu roku nedočkavě čekají a vyrážejí za požitkem i za poznáním. Možností, kam zajet, je spousta, my jsme pro vás vybrali ty, které jsme sami vyzkoušeli a které nás nadchly.

JIŽNÍ MORAVA

Mikulovsko patří mezi nejstarší vinařské oblasti v Evropě. Vinná réva se zde pěstuje již od 5. století před Kristem. Tuto část jižní Moravy proslavil Ryzlink vlašský, především pak odrůdy Pálava a Aurelius, které zde byly vyšlechtěny.

Není to ale jen víno, co tu můžete obdivovat. Pokud máte rádi sport, určitě oceníte spojení degustace vína s pohybem v krásné přírodě. Tímto územím totiž prochází několik cyklostezek, jmenujme třeba Mikulovskou vinařskou cyklostezku, která se na Mikulov a jeho okolí specializuje. Když se po ní vydáte, pojedete kouzelnou krajinou po bývalých vojenských signálkách a silnicích 3. třídy, takže riziko karambolu je opravdu minimální.

Na trase je celkem jedenáct městeček a vesnic, kromě jiného také Valtice, kde si nesmíte nechat ujít Salon vín. Co to je? Jde o ochutnávkovou výstavu sta nejlepších českých a moravských vín, která v tom kterém roce zvítězila ve stejnojmenné celostátní prestižní soutěži. Sbírku najdete ve sklepech zdejšího zámku.

KOLIK TO STOJÍ: 4denní cykloturistický pobyt pořídíte již za 2500 Kč na osobu.

Zemplín

Až budete v Budapešti, musíte zajít do termálních lázní

foto:

MAĎARSKÝ ZEMPLÍN

Tokajská vinařská oblast, která se nachází z velké části na severovýchodě Maďarska a kousíčkem zasahuje i na jihovýchodní Slovensko, leží v kraji zvaném Zemplín. Právě zdejšímu vínu vděčí maďarská vinařská tradice za svou dobrou pověst. Tokajské bílé si totiž už před mnoha staletími oblíbili zvláště králové a královny v mnoha evropských zemích.

„Pokud se chystáte na výlet do oblasti Tokaj, pak si ho ideálně naplánujte na podzim. V tomto období tu místní vinaři prezentují svá nejlepší vína,“ uvádí Michal Tůma z cestovní agentury Invia. No, a pokud mezi vším tím koštováním začnete mít pocit, že jde o poněkud jednostrannou zábavu, vydejte se do nedalekého města Eger, které kromě vína (známá Egerská býčí krev) proslavily i zdejší nádherné barokní a klasicistní stavby.

Velké popularitě mezi turisty se těší především bazilika a Egerský hrad. Mají tu sice i termální lázně, ty ale vynechte, do lázní si raději zajeďte přímo do Budapešti, je to jen kousek. Z relaxačních programů zdejších skvělých termálních lázní si prostě nelze nevybrat.

KOLIK TO STOJÍ: 4denní poznávací zájezd po Maďarsku se zastávkami v kraji tokajského vína pořídíte za 5000 Kč.

Malé Karpaty

Malé Karpaty jsou částí Slovenska, kam se budete rádi vracet

foto:

MALÉ KARPATY

Slovenská vinařská produkce je soustředěna v několika vinařských oblastech, z nichž nejrozsáhlejší je oblast Malokarpatská. Zdejší vinohrady se rozprostírají na svazích horského pásu, sahajícího od Bratislavy až po Horní Orešany.

Pěstují se tu bílé moštové odrůdy Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Burgundské bílé. Co se týče modrých odrůd, je to zejména Frankovka a Svatovavřinecké. Sortiment pak doplňují Müller-Thurgau, Sylvánské zelené, Dívčí hrozny a Chardonnay.

Až se sem vypravíte, ubytujte se v Bratislavě, vinařské vesničky jsou odtud, co by kamenem dohodil. Navíc tak bude váš pobyt mnohem pestřejší, kromě sklípků, vinic a výborného vína můžete „ochutnat“ i krásy jednoho z nejmladších hlavních měst na světě. Tak třeba, určitě zajděte na Bratislavský hrad, tyčící se majestátně nad Starým Městem.

Pak se vydejte na prohlídku gotické katedrály Dóm svatého Martina a vynechat nesmíte ani Primaciální palác, původní sídlo ostřihomského arcibiskupa, nebo budovu Slovenského národního divadla.

KOLIK TO STOJÍ: 3denní pobyt s polopenzí v Bratislavě pro jednu osobu můžete koupit už za 2500 korun.

BURGUNDSKÝ FESTIVAL VÍNA

Nejslavnější vinařskou oblastí Francie je Burgundsko, které se rozkládá ve východní části země. Kdysi tu býval oceán. Když vody ustoupily, daly tamějšímu regionu život a úrodnou zem a vtiskly jeho vínům hloubku a plnost.

Na půdním podloží jílů se v Burgundsku pěstuje pouze odrůda Pinot Noir nebo Chardonnay, ty dávají velmi suchá vína s výraznými kyselinami. Burgundští vinaři jsou známí svou „joie de vivre“ – radostí ze života a pohostinností, s jakou vítají všechny návštěvníky.

Třetí víkend v lednu bývá tradičně důležitým termínem pro milovníky burgundských vín, kteří se sjíždějí k legendárním viničním horám, aby zde prožili tři dny degustačního a gastronomického maratonu nazvaného Fête de la Saint-Vincent tournante, tedy Festival svatého Vincenta. Kraj světoznámých vinic je možné poznat i z paluby lodě.

KOLIK TO STOJÍ: Například 10denní zájezd s polopenzí vyjde na 18 500 Kč za osobu.