Iva Pazderková: Na Blbou blondýnu jsem háklivá

Zábava 5. listopadu 2013

Pokud se s herečkou Ivou Pazderkovou setkáte osobně, překvapí vás svou autenticitou a upřímností. I když tam, kam vás vpustit nehodlá, se nedostanete. Hlídá si své soukromé teritorium a odzbrojující výraz ve tváři, s nímž říká „A sem už nemůžete…“, vám nedovolí tutéž otázku formulovat jinak, abyste z ní odpověď za každou cenu vymámili. I tak nám ale na následujících řádcích o sobě prozradila mnohé.

Vybaví se vám, čím jste chtěla být jako malá, to úplně první toužebné přání?

Nic originálního. Chtěla jsem být kosmonautkou, zpěvačkou, prodavačkou nebo kočičkou.

Byla jste tvrdohlavé dítě?

Ne. Byla jsem poslušná a schopná hrát si sama v tichosti několik hodin. Měla jsem vždycky bohatý vnitřní svět. Ale pravdou je, že když mě něco opravdu bavilo, chtěla jsem se tomu věnovat stůj co stůj. Takže v určitém ohledu jsem tvrdohlavá vlastně byla.

A dnes? Jste tvrdohlavá?

Asi se toho moc nezměnilo. Když se rozhodnu něco dělat, dělám to pořádně a nevzdávám se.

Když jste zlobila, dostala jste někdy vařečkou na zadek?

Ne, spíš sem tam přiletěl nějaký pohlavek. To mi ale vždycky vadilo méně, než když mě rodiče vychovávali slovem. Navíc v pubertě mi všechno, co máma s tátou říkali, přišlo jako to nejtrapnější na světě…

pekelná výzva

V soutěži Pekelná výzva působí Iva opravdu drsně.

foto:
pazderková

Coby kariéristická zmije Milada Harianová v rodinné komedii Tady hlídám já

foto:

Vyrůstala jste v Brně. Do Prahy jste se přestěhovala po absolutoriu na JAMU. Jak dlouho jste si na Prahu zvykala?

Jsem v Praze deset let a ani nevím, kdy jsem si zvykla. Tipuju, že to trvalo tak čtyři roky. Teď už navíc dva roky bydlím s přítelem v Berouně a jsem tam šťastná. Do Prahy by se mi zpátky vůbec nechtělo. Ale Brno zůstane pořád mým domovem.

Čím si vysvětlujete, že se o Moravácích tvrdí, že mají dobré srdce?

Podle mě je to tím, že jsme otevřenější povahy. Snáze se spřátelíme a jsme důvěřivější.

Zdá se mi, že jste člověk, který nemůže mít špatné srdce. Nebo se mýlím?

Děkuju, doufám, že se nemýlíte. Snažím se být dobrým člověkem a jednat s odpovědností, respektem a láskou. A poslouchat svůj selský rozum.

A teď mi, prosím, vysvětlete, jak můžete trpět posedlostí mstít se na ostatních lidech, jak vám sdělil váš psychoterapeut?

Tohle samozřejmě není pravda. Tuhletu vtipnou hlášku si vymyslel dramaturg pořadu Pekelná výzva, kterou moderuji pro Prima Cool. Ještě jsem se mu za to nepomstila…

pazderková

Iva je na jevišti jako doma

foto:

Čili svého psychoterapeuta nemáte a jedná se o takovou fikci stran vtipné blondýny?

Správně se jmenuje „Blbá blondýna“, a bacha, je na to háklivá… (smích) A psychoterapeuta mám. Odvádí skvělou práci, co myslíte?

Ta „posedlost mstít se“ z vás při moderování Pekelné výzvy tak trochu čiší. Čím je pro vás tento pořad? Také „osobní“ pekelnou výzvou?

Je to výzva pracovní, jako ty ostatní. Peklem jsou pro mě občas pouze odpovědi a myšlenkové pochody soutěžících.

Už vám někdo řekl, že v tomto pořadu působíte jako svého času Zuzana Slavíková v Nejslabší, máte padáka!?

Asi sto lidí. To víte, přísná, blond, v brýlích. Je to ta nejjednodušší asociace.

Poslouchala jste coby dospívající dívka Pražský výběr?

Neposlouchala. Jsem úplně jiná generace. Já jsem poslouchala Michaela Jacksona, Nirvanu a Faith No More. Tehdy navíc bylo moderní neposlouchat české kapely. To víte, devadesátá léta.

Jak jste se tedy dostala k vystupování s touto svého času „kultovní“ kapelou?

Jednoduše mi zavolali. Michael Kocáb mi nabídl, abych s nimi zpívala na jejich turné a v létě na festivalech. Nejdřív jsem si myslela, že si ze mě někdo dělá legraci. Byla a jsem tak šťastná a vděčná, že jsem s Výběrama mohla vystupovat! Je to neskutečně dobrá a nadčasová hudba. A myslím, že kluci dokážou na koncertě vyškolit a posadit na zadek většinu našich rockerů. Jsou fenomenální.

Vlasta 45/2013 2

Proč miluje Iva Pazderková Divadlo Na Fidlovačce? Kam až byla ochotná našeho redaktora v rozhovoru pustit? Přečtěte si v nové Vlastě 45/2013.