Sexy drsňák na neděli: Nikolaj Coster-Waldau

Zábava 29. ledna 2014

Proslavily ho role špatných hochů, ale Nik, jak mu říkají přátelé, je ve skutečnosti hodný (až trochu nudný) chlápek, vzorný manžel a táta.

Nedávno dobyl Hollywood, ale v rodném Dánsku byl hvězdou už dávno. Vystudoval v Kodani divadelní školu a oslnil rolí Laertese v Shakespearově Hamletovi. Rok nato už dostal roli filmovou. Snímek Nightwatch měl velký úspěch a doma Nikolaje proslavil.

Přišly i další nabídky z okolní Evropy, ale nehladověl, ani když se přesunul do Ameriky. Jenže ruku na srdce - pamatujete si jeho pohlednou tvář třeba z filmu Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen? Nebo jste ho zahlédli po boku Kate Winslet v Enigmě? V Království nebeském ho zastínil Orlando Bloom a ve Wimbledonu zase Paul Bettany. Zdálo se, že prokletí vedlejších rolí neprolomí.

MŮŽE ZA TO PŘÍZVUK

Možná kdyby Nikolaj tušil, že se pořádné práce dočká až ve třiceti, pověsil by herectví na hřebíček. Skvěle by se uživil i jako scenárista, režisér či producent, což všechno zvládá jen tak bokem v rodné zemi. Ale byla by to škoda.

Protože role ve filmu Lovci hlav, podle románu populárního norského spisovatele detektivních thrillerů Jo Nesba, mu sedla jako přišitá. Možná i proto, že: „Hraju zloducha s dánským přízvukem v norském filmu,“ říká. „To je stejně žádoucí jako to, aby měl špatný hoch v americkém filmu přízvuk anglický.“

S nadsázkou dodává: „Víte, v Norsku ti špatní jsou vždycky Dánové.“ Ovšem postavu Clase Grevea brání: „Není úplně zlý, má rád zvířata. Ke zvířatům se chová moc hezky.“ A dobrou stránku našel i na postavě Jaimeho Lannistera v seriálu Hra o trůny: „Záleží mu především na rodině. Kvůli té by udělal cokoli.“

waldau

Šlechtic Jaime Lannister v plné kráse. Jenže příběh seriálu Hra o trůny se se svými hrdiny zásadně nemazlí...

foto:
waldau

Lovci hlav - skvělá detektivka na čtení se proměnila ve skvělý thriller.

foto:

AŤ ROSTOU!

Nik přiznal, že románovou předlohu fantasy seriálu neznal. Když se v roce 2009 začala natáčet první série Hry o trůny, nikdo netušil, jaký trhák se z ní stane. Pro roli šlechtice Jaimeho Lannistera hledali především pohledného muže.

V roli je načesaný, skvěle oblečený, úplný princ (jako by vypadl z oka Krasoňovi ze Shreka!). Ovšem než zjistíte, že je schopný bez zaváhání vyhodit z okna nebezpečného svědka, aby ho umlčel, a vůbec ho netrápí, že je to desetiletý kluk. A že jeho krásná blond milenka je také jeho sestra...

„Prostě se zamiloval, a že jsou příbuzní? Vždyť víte, že láska je slepá,“ říká o své roli Nik. Že je za zloducha, fanynkám nevadí. Má jich spoustu. „Ale před mým domem se nehoufují,“ uvádí herec situaci na pravou míru. Seriál se točí dál a Jaime se mění. Ze sebevědomého lotra se stal ponížený vězeň, válející se v blátě.

„Bláto je samozřejmě pravé. Když se vracím z natáčení, mám co dělat, abych ho ze sebe smyl,“ prozradil Nik. „Ale na tváři mám speciální make-up, ten se »bláto« jenom jmenuje.“ Kromě nepohodlí mu přineslo natáčení ještě jednu komplikaci.

„Musel jsem si nechat narůst vousy. Moc to nefungovalo, tak jsem si koupil i nějaké vitaminové doplňky. Stál jsem před zrcadlem a říkal si: ať rostou, ať rostou!“ Klaplo to.

waldau

Zamiloval se do Miss Grónska Nukaaky. Vzali se v roce 1998 a mají dvě dcery, Saffi nu a Philippu.

foto:
waldau

V hororu Mama je Nik za hodného strýčka, který se postará o neteře.

foto:

CO BUDE

waldau

Bulvár by se radoval, Cameron Diaz má nového chlapa! Jenže s Nikem bude randit jen v kině.

foto:

Pokud byste si přáli vidět Nikolaje znovu dohladka oholeného, vyvoněného a vystylovaného jako modela, dočkáte se příští rok. Bude hrát v komedii Jiná žena. Už unikly „pracovní“ fotky z vášnivé líbačky, kterou si střihl s pohlednou kolegyní Cameron Diaz.

Ovšem nějak jí zapomněl říct, že je trochu ženatý. Tedy ve filmu, že je šťastně ženatý v reálném životě, Cameron samozřejmě ví.