Alice Bendová: Nejsem prudérní matka

Zábava 3. ledna 2014

Alice Bendová je inspirující žena. Je to gejzír vitality a půvabu v jedné osobě. Každé setkání s ní vás podnítí popřemýšlet sama nad sebou… Herečka je totiž až provokativně dokonalá. Poctivě se stará o své děti i o svou postavu, u toho stíhá natáčet filmy i pracovat pro charitu. To vše s jedním bonusem navíc – i přes hvězdnou popularitu a úspěchy nikdy nepřestává být „obyčejnou ženou“, se kterou si můžete popovídat u kafe úplně o všem. O mužích, o dětech i o svých slabostech.

Na podzim šel do kin Kameňák 4, kde jste ztvárnila, jak jinak, atraktivní svůdnici. Jsou role sexappealem vyzbrojených žen podle vašeho gusta?

Svoji profesi mám ráda, takže si dokážu užít každou roli. Ale nemůžu říct, že by prsaté sexbomby byly mým hereckým snem. Často uvažuji o tom, co by mě vlastně bavilo hrát. A vždycky zjistím, že mě nejvíc lákají záporné role. Třeba vražedkyně. Fascinuje mě Charlize Theron ve filmu Zrůda. Byla v té roli úžasná.

Musela se jí opravdu věnovat, nastudovat ji. Je to něco jiného, než když se před kameru postaví hezká holka a něco tam odrecituje. Zpustlá ženská, která svým vzhledem odpuzuje, trochu děsí a vzbuzuje emoce – to by se mi líbilo. Na druhou stranu, možná by se mě lidé kvůli takové roli začali bát… Asi nejraději bych si tedy zahrála nějakou opravdu hezky napsanou postavu v dobré rodinné komedii.

bendová
bendová

V posledních dvou letech vaším životem otřásaly zásadní změny. Rozvod, nový partner, nové bydlení… Jaký pro vás byl rok 2013?

Určitě rokem zklidnění. Právě po tom těžkém období, kdy se mi život otočil naruby a musela jsem začít vlastně znovu od nuly, jsem zase začala být šťastná. Užívám si každý den.

Už je to dva roky, co se vám rozpadlo manželství. Jak vlastně s exmanželem Václavem vycházíte?

Naprosto bez problémů. Zastávám názor, že i když se rodiče rozejdou, měla by mezi nimi zůstat přívětivá komunikace. Neměli by si dělat naschvály – už kvůli dětem.

Vašemu synovi Vašíkovi je šest let, příští rok jde do první třídy a tříletá dcera Alička začala chodit do školky. Máte je ve své péči. Jak jste se vlastně s manželem domlouvali, u kterého z vás děti zůstanou?

Udělali jsme to tak, jak je to přirozené. Dítě má být u maminky. Pro mě je střídavá péče něco nepředstavitelného. Chápu i tatínky, mají právo se starat, jsou to jejich děti. Ale já to nepovažuji za správné. Dítě má mít jeden domov. Když jsou rodiče rozumní, mohou si děti kdykoli předat, jak je potřeba. U nás to funguje tak, že tatínek si děti bere k sobě jednou za čtrnáct dní. Mám s tím zkušenost i ze svého dětství. Naši byli také rozvedení, táta za námi pravidelně jezdil a fungovalo to dobře.

bendová

Našla jste si novou lásku. Musela jste tedy zvládnout i citlivý okamžik, kdy jste své děti seznámila s novým partnerem. Jak jste postupovala?

Myslím, že je zbytečné dělat tajnosti. Jednoduše jsem dětem oznámila, že já mám Michala a tatínek má přítelkyni. Vzaly to tak, jak to je, a mají rády oba dva – mého přítele i tátovu přítelkyni.

Zařídila jste si vlastní dům se zahradou. Bývá v něm hodně živo?

Jednoznačně. Osídluje ho totiž nejenom naše rodina, ale i další lidé z našeho obrovského „klanu“. Dva psi, dvě děti, já s přítelem, do toho třikrát čtyřikrát do týdne návštěva mé maminky, sestry a jejích dvou dětí plus všechny moje „školkové kamarádky“ se svými dětmi… Umíte si to představit? Jsem hodně společenský člověk, miluju, když je v domě živo.

bendová

To určitě vyžaduje dobrý smysl pro organizaci, aby se to časově a prostorově skloubilo!

U nás žádná organizace není. Užívám si ten chaos a nepořádek. Nemám ráda sterilno. Děti můžou mít svůj svět hraček všude, kde ho chtějí mít. Nedodržujeme žádná pravidla. Když není čas, uklízení nebo koupání se prostě nechá na druhý den. Když není uvařeno, zajdeme si na oběd do hospody.

A když je volněji, naložím se s dětmi do velké vany, nanosíme si tam dobroty, mlsáme a je spousta legrace. Jediné, v čem platí přísný řád, je spaní. Pravidelně v osm mají večerku. Není dobré dětem narušovat biorytmus. Ty večery, když děti usnou, jsou pak taky vždycky hezké. Otevřeme si s Michalem víno… Neexistuje, že bych šla uklízet, žehlit nebo mýt nádobí!

Takovou mámu musí děti milovat…

Nejsem příkladem prudérní matky. Moje maminka si ze mě vždycky dělá legraci, jak jsem ve výchově měkká. Většinou víc rozmazlují babičky a mámy jsou přísné, ale u nás je to přesně naopak. Uvědomuji si, jak ty roky rychle ubíhají.

Děti za chvíli vyrostou a utečou mi z domu. Proto si je chci co nejvíc užít a dát jim maximum lásky. Snažím se, aby měly hlavně pestré dětství. Pořád jezdíme na výlety, nedávno jsme byli třeba v Koněpruských jeskyních…

Vlasta 1/2014 2

Jak se Alice Bendová připravuje na to, až budou její děti v pubertě? Nechtěla by opět naskočit do seriálové tvorby? A jak se jí povedlo shodit kila po těhotenství? Přečtěte si v nové Vlastě 1/2014!