Horoskop na rok 2014 pro všechna znamení: Rodina a děti

Zábava 22. ledna 2014

Zajímá vás, jestli budete v roce 2014 s rodinou v pohodě, jestli vás děti budou štvát anebo jestli se dokonce další přírůstky narodí? Pak čtěte náš velký horoskop!

horoskop

Beran:

V prvních dvou měsících roku, kdy střídavě narážíte na vliv Uranu ve svém znamení, Jupiteru z Raka, Marsu z Vah a Venuše z Kozoroha, budete mít starostí s rodinou až nad hlavu. Vaši blízcí mají na spoustu věcí naprosto jiný názor než vy a ani je nenapadne, aby vás poslouchali a zamysleli se, zda náhodou nemáte pravdu.

Když si k tomu navíc připočítáte vliv Saturnu ze Štíra, který vás nutí platit veškeré dluhy (finanční i morální), nelze se divit, že máte chvílemi všeho dost.

O problémy se vám mohou postarat i rodiče, kteří vám neustále dávají najevo, že vědí všechno nejlépe, ke všemu se vyjadřují, radou neskrblí, ale vůbec je nenapadne, že vy řešíte problémy, s nimiž se oni ve vašem věku setkali leda tak v knížkách a s nimiž nemají v realitě vůbec žádné zkušenosti. V takovém případě zatněte zuby a neustále si opakujte, že se jimi vytočit nenecháte!

Překonejte touhu, která vás nutí říct něco, čeho byste později spolehlivě litovali, a opakujte si, že všechno jednou přejde. Situace se zásadně změní po polovině července, kdy se Jupiter dostane do Lva. Záležitosti, které až dosud vypadaly jako totálně neřešitelné, se pohnou kupředu, děti budou mít prázdniny, takže přestanou stresy se školou, a vy si začnete krásy rodičovství vychutnávat do té míry, že možná začnete uvažovat i o dalším potomkovi.

Pokud však o krásách dětského kočárku chcete přesvědčit svého partnera, budete muset počkat alespoň do začátku srpna. Půjde o dny, kdy Mars definitivně přejde z vašeho partnerského sektoru (kde se staral o hádky a napětí, které jste po opadnutí vášní oba označili jako naprosto zbytečné) do vášnivého Štíra, jenž má rozšíření rodiny takříkajíc v popisu práce.

Ještě lépe však uděláte, když si miminko začnete objednávat až po 13. září. Mars bude ve vám příznivém Střelci, vytvoří živlový trigon jak s Jupiterem, tak s vaším Sluncem, takže se dá čekat, že efekt vašeho snažení bude rychlý a příznivý. Pokud patříte ke starší generaci, uvědomte si, že můžete a máte své děti milovat, ale to ještě neznamená, že jim totálně podřídíte svůj život.

Pomáhejte, ale zároveň poslouchejte Jupitera ze Lva, který vám říká, že si zábavu zasloužíte i vy a že i vy byste měli mít čas pro sebe a pro své koníčky. Při Jupiteru ve Lvu máte zároveň šanci předat své koníčky a zájmy vnoučatům. Povídejte si s nimi, vyrážejte s nimi na nejrůznější naučné výpravy (zvláště od 13. září do 26. října, kdy je Mars ve Střelci a ukazujte jim svět ze stránky, na kterou jejich rodiče nemají někdy dost zkušeností a většinou ani trpělivost).

Ať jste však rodiče, nebo děti, měli byste se zejména ve druhém pololetí, kdy je Jupiter ve velkorysém Lvu, držet na uzdě. Neplňte každé přání svých dětí (a vlastně ani svých rodičů) automaticky a vůbec si už nemyslete, že musí mít všechno, co jenom uvidí.

Když dětem (následně i svým a partnerovým rodičům) dáte místo nového mobilu (který bude stejně za pár týdnů absolutně out) svůj čas, bude to pro jejich vývoj a zároveň rozvoj vašich vztahů daleko a daleko cennější.

horoskop

Býk:

I když si říkáte, že ani ratolestem ani rodičům nedovolíte, aby nějak zásadně ovlivňovali váš život, bude realita naprosto jiná. Rodiče vás budou zvláště ve druhé polovině roku potřebovat a vy nedokážete ani nechcete jejich prosby odmítnout.

Ohledně dětí mohou zase vzniknout potíže zapříčiněné jejich vzděláním. Ve druhé polovině roku se musíte smířit s tím, že vaše ratolesti budou chodit do školy nebo do školky tam, kde jim poskytnou prohloubené vzdělání, ale tato akce si vyžádá kompletní změnu rozvrhu vaší rodiny. Zapojit se musejí oba partneři, v případě potřeby se neostýchejte povolat ani prarodiče. Z toho, že by vás odmítli, strach nemějte!

Nahlas to sice neřeknou, ale ve skutečnosti budou velice rádi, že mohou být ještě užiteční a že se s nimi počítá. Zvýšenou péči starší generaci však věnujte zejména kolem 29. dubna, kdy se ve vašem znamení odehraje sluneční zatmění. I když obvykle rodičům voláte jenom v případě, kdy se něco opravdu důležitého děje, měli byste je až do začátku května mít pod bedlivým dohledem a v případě, kdy zjistíte, že se s nimi něco děje, aktivně zasáhněte.

Možná by neškodilo, kdybyste rodiče přesvědčili, že by bylo dobré, kdyby veškeré větší finanční kroky nejdříve konzultovali s vámi. Nechcete je sice citově vydírat, ale možná by pomohlo, kdybyste jim předložili pár případů lidí, kteří naletěli „šmejdům“ všeho druhu a pak jim zbyly jenom oči pro pláč.

Největší nebezpečí podobného vývoje situace hrozí od 13. září do 24. října, kdy se Mars pohybuje vaším sektorem majetku cizího a kdy se rodiče mohou stát obětí člověka, který sice předstírá přátelství, ale v reálu jde jenom po penězích. Od 23. října do 16. listopadu, kdy Venuše prochází znamením Štíra, se připravte na úlohu živého štítu své rodiny. Člověka, který si myslí, že bude všem poroučet a řídit jejich život, musíte bez váhání poslat do háje. Není to sice moc příjemný úkol, ale pokud se ho neujmete vy, neudělá to a hlavně nedokáže nikdo.

Když se podaří a vy úspěšně zvládnete všechno, co bylo výše popsáno, vůbec to neznamená, že jste na celé čáře vyhráli. Ve druhém pololetí roku, kdy jste současně pod vlivem Jupitera ze Lva a Saturna ze Štíra, vás objektivní okolnosti donutí, abyste se začali zabývat bytovou otázkou. Pokud jste mladší, je možné, že se rozhodnete, že se konečně odstěhujete od rodičů a pořídíte si vlastní hnízdečko.

Bude dobré, když jeho koupi nebo nájem uskutečníte mezi 1. a 11. říjnem, kdy je Merkur ve vašem partnerském sektoru stacionární a kdy budete se smlouvou, kterou jste uzavřeli, po všech stránkách spokojení.

Pokud patříte ke generaci střední, můžete se rozhodnout pro koupi většího domu, kde budete pohromadě s rodiči, nebo se rozhodnete, že rodiče přistěhujete blíž, abyste se o ně mohli intenzivněji starat a měli je při ruce.

Starší generace se může v tomto období rozhodnout, že svůj velký byt nebo dům přenechá mladším a sami se přesunou do menšího pohodlného bydlení, které bude méně náročné jak na placení, tak na úklid a celkovou údržbu.

horoskop

Blíženci:

Dá se přepokládat, že s rodinou a s dětmi větší starosti mít nebudete. Děti se zabydlely ve škole nebo ve školce, ty větší vzaly život do svých rukou a většinou vám o sobě a o svém rozvoji přinášejí samé pozitivní informace. Stejně tak se chová mladší generace ze široké rodiny.

Možná budete muset silou své autority a váhou svých životních zkušeností zasáhnout u sourozenců, kteří své děti nechtějí pouštět do ciziny. Na jedné straně jim rozumíte a víte, že mají o svou ratolest strach, na stranu druhou si jako jediní uvědomujete, že děti potřebují čerpat zkušenosti mimo českou kotlinu a potřebují se zdokonalit v cizích jazycích.

S mládětem, které chce vyjet, byste si měli sednout a vymyslet strategii podpořenou argumenty, která rodičům vysvětlí, že to jinak prostě nejde. Vhodné dny najdete už od 11. do 31. ledna, kdy bude váš vládce Merkur procházet Vodnářem. Celá akce by se pak mohla realizovat mezi 7. a 29. květnem, kdy by mladý jedinec mohl opravdu vycestovat. Pokud se týká vašich vlastních dětí, jsou skvělé a nudit se s nimi v žádném případě nebudete. Zatímco si ostatní rodiče stěžují, že jejich haranty nic pořádného nezajímá a že by nejradši pořád jenom seděli u počítače, vy máte problémy z jiného soudku.

Vaše děti toho zajímá až moc a vy jim jen těžko vysvětlujete, že i jejich den má jen čtyřiadvacet hodin (o nákladech na kroužky nemluvě). Navíc je docela možné, že se starší děti rozhodnou, že vyrazí někam do světa, kde ještě nikdo z rodiny nebyl. Patagonie to sice být zrovna nemusí, ale když vám sdělí, že vyjedou třeba do Rumunska po stopách hraběte Drákuly, budete mít co dělat, abyste jejich touhu po nových zážitcích nezarazili hned v začátku a rovnou jim to nezakázali.

Naštěstí se zklidníte, pomůžete jim připravit itinerář a pak se budete jen modlit, aby všechno dobře dopadlo. Cestu podobného kalibru byste měli naplánovat mezi 17. červencem a 13. srpnem, kdy je Merkur ve vašem znamení. Spojení bude spolehlivé, vaše děti vám budou ze svých cest podávat pravidelné a podrobné referáty a vy na ně budete právem pyšní.

Pokud se rodičů a starší generace týče, měli byste jim věnovat pozornost jiného charakteru, než je ta, kterou věnujete generaci nastupující, ale stejně tak intenzivní. Vaši rodiče sice neřeknou nahlas ani slovo, ale pozornost potřebují minimálně stejně jako děti. Je nutné, abyste se zklidnili, věnovali jim svůj drahocenný čas, nechali je, aby vám svým nespěšným způsobem popisovali všední dobrodružství svého života, a povídali si s nimi o tom, co zajímá je.

Pokud byste se rozhodli, že svého seniora vyvezete do lázní, kde mu budete laskavým průvodcem, měli byste to udělat mezi 17. červnem a 1. červencem. Jde o čas, kdy Merkur prochází vaším znamením, takže si budete mít o čem povídat, ale zároveň jde zpětným chodem, což znamená, že průběh událostí bude daleko pomalejší než obvykle, a kdy budete mít na svého seniora nejen dostatek času, ale i trpělivosti. Dopřejte si podobný výlet a uvidíte, jak jsou i ty nejjednodušší věci krásné…

horoskop

Rak:

O tom, že láska a rodina jsou dva sloupy, na kterých váš život spočívá, nikdo nepochybuje. Dětem dáváte všechno a velice dumáte, jak to udělat, aby měly start do života ulehčený a nemusely se potýkat s tím, co jste v jejich věku museli zvládat vy.

O jejich výchově hodně přemýšlíte a položka, kterou utratíte za různé knihy, jež výchovu z nejrůznějších aspektů rozebírají, opravdu není zanedbatelná. Ke svému zděšení však zjistíte, že každá kniha tvrdí něco trochu jiného a jasný a jednoznačný návod k výchově vám neposkytne žádná. V rámci planetárních vlivů, které rok 2014 ovlivňují, máte v podstatě dvě možnosti.

Jedna (u vás skoro nemožná) je ta, že se na všechno vykašlete, dítě vrazíte do soukolí oficiálního vzdělávacího systému a necháte ho, ať si s ním poradí, jak umí. Můžete ale udělat i to, k čemu vás nabádá kombinovaný vliv Saturnu ve vašem sektoru smluvních vztahů a Uranu v sektoru pracovní ctižádosti.

Můžete se rozhodnout, že děti nenecháte ničit školou, a usoudit, že bude lepší, když je budete vzdělávat sami. Za pokus to stojí už jenom proto, že vám je Jupiter v dalších skoro třech letech velice příznivě nakloněn. Pokud se tedy rozhodnete pro domácí vzdělávání, využijte hned v březnu Merkura, který je od 18. března do 7. dubna v Rybách, kde má uskutečňování snů takříkajíc v popisu práce.

Obraťte se na kamarády, kteří mají s podobnými aktivitami zkušenosti, a požádejte je, ať vám poradí! Projekt zpracujte a odevzdejte mezi 23. dubnem a 7. květnem, kdy je Merkur v Býku a kdy je velká naděje, že vaše plány vyjdou. Zároveň byste se však měli připravit na velmi smíšené reakce, které toto rozhodnutí ve vaší vlastní i v širší rodině vzbudí. Nebojte se a nepropadejte panice!

Řekněte si, že to průkopníci měli vždycky těžké, a překážky překonávejte s energií, které budete mít naštěstí dostatek. Pokud patříte k Rakům, kteří mají děti velké, rodiče pořád ještě soběstačné a srdce plné lásky, kterou nemáte komu dát, můžete přemýšlet o nějakém typu dobrovolnictví nebo možná i o pěstounské péči. V každém případě uděláte dobře, když se informujete, jak a kde byste se ve svém blízkém okolí mohli zapojit.

S údivem pak zjistíte, že intenzivnější nasazení vás nejenže nezničilo (jak vás všichni varovali), ale naopak se na vašem fyzickém stavu podepsalo vyloženě pozitivně. K radosti svých dospívajících či dospělých dětí se přestanete zabývat malichernostmi. Ve druhé fázi na nich přestanete hledat chyby, protože na četných příkladech ze svého nového okolí pochopíte, že jste s potomky mohli dopadnout daleko hůře.

Kdyby se náhodou stalo a vám mezi 19. červencem a 12. srpnem (Venuše prochází vaším znamením) nabídli, abyste své dobrovolnické místo změnili za stálý nebo alespoň částečný pracovní úvazek, hodně přemýšlejte. Možná by bylo lepší, abyste s definitivním rozhodnutím počkali až do konce října, kdy už Venuše bude ve Štíru a kdy celou situaci, ve které se nacházíte, uvidíte tak jasně, že kromě světlých stránek budete vnímat i ty stinné.

horoskop

Lev:

Rodinné záležitosti, které vám v poslední době přinesly spoustu práce, se ani v roce 2014 nechýlí ke konci. Vaším sektorem rodiny až do posledních prosincových dní prochází Saturn, který vás nutí, abyste promýšleli každé slovo, které na adresu svých příbuzných pronesete, a zároveň obraceli každou korunu, co do rodinných záležitostí investujete.

Tendence ke komplikacím mají zejména veškeré záležitosti, které se týkají dědictví, odkazů a darů, jež v rámci rodiny proběhly či během roku proběhnou. Je docela možné, že se od příbuzných dozvíte, že jste dostali daleko víc, než je spravedlivé. Akce, které vás mají přesvědčit, abyste se části toho, co jste obdrželi, dobrovolně vzdali, vážně neberte.

Příbuzní vás sice mohou přesvědčovat, že by to bylo spravedlivější, ale když se jich přímo zeptáte, zda by se tak na vašem místě zachovali, většina z nich přizná, že by o tom nechtěli ani slyšet. Saturn ve vašem sektoru rodiny se může navíc postarat i o zdravotní problémy, jimiž najednou začnou trpět i ti rodiče, jež dosud byli vzorem vitality. Připravte se, že je budete muset daleko více navštěvovat, vozit je po nejrůznějších vyšetřeních. Navíc je možné, že začnete přemýšlet, zda by nebylo taktičtější, kdybyste si je přestěhovali domů nebo alespoň na dosah ruky.

Kdybyste však patřili k vytíženým lidem, kteří se do něčeho takového nemohou pustit ne proto, že by nechtěli, ale proto, že ráno do práce odejdou a v pozdním večeru přijdou, nezbude, než abyste zapojili veškeré kontakty a začali pro svého seniora hledat opravdu kvalitní penzion s pečovatelskou službou.

O to, že se vám to ve druhé polovině roku povede, se postará Jupiter. Ve vašem sektoru rodiny se však nachází Saturn, což znamená, že celá akce bude finančně i časově náročnější, než jste si původně představovali. Stejný Saturn ovlivňuje i vztahy, které máte s dětmi. Při jejich výchově musíte především odvrhnout veškeré (trochu naivní) představy o volném vztahu, kdy jsou děti a rodiče spíše kamarádi, a nastolit pevný, i když láskyplný řád.

Vaše děti jsou totiž celé po vás (není divu, protože jsou opravdu vaše) a jakoukoliv benevolenci si vyloží jako slabost. Pokud budete za všech okolností stát důsledně na svém, mohou sice nadávat, ale později přiznají, že jim právě tento váš postoj dal do života nejvíc.

Nejméně problémů máte se vzdálenějšími příbuznými. O tom, abyste se s nimi domluvili, se stará až do konce července Mars, který prochází vaším sektorem kamarádů a příbuzných. Když se vás na něco zeptají, sdělíte jim bez okolků svůj názor, když vás požádají o radu, řeknete jim, co byste na jejich místě dělali vy, ale ani vás nenapadne, abyste se rozčilovali, když se vašimi pokyny řídit nebudou.

V každém případě je potřeba, abyste na lidi kolem sebe přestali tlačit a zbytečně se nestresovali, když zjistíte, že jdou jinudy, než byste si představovali. Jste přece už dost moudří, abyste věděli, že životní zkušenosti jsou nepřenosné a že si je každý musí nejen sám nasbírat, ale taky za ně náležitě zaplatit.

horoskop

Panna:

Rodinné vztahy jsou v pořádku, rodinné záležitosti probíhají tak, aby vám přinesly co nejméně starostí. Přesto jde o rok, kdy nesmíte usnout na vavřínech, ale kdy musíte dotáhnout a domluvit všechno, co se dá. Nezapomeňte, že už na konci prosince vstoupí Saturn do Střelce, odkud od vás bude chtít přesný výčet toho, co jste v rodinných záležitostech podnikli.

Zatím však můžete využít toho, že se až do 23. prosince nachází ve vašem sektoru komunikace, a s jeho pomocí začít řešit to, o čem každý ví, že se to udělat musí, ale zároveň není nikdo, komu by se chtělo udělat první krok. Týká se to hlavně majetku, nemovitostí a pozemků. Pokud existuje chalupa, kterou máte vy i všichni ostatní spojenou s dětstvím, ale na kterou teď už nikdo nemá čas jezdit, bylo by rozumné, kdybyste v prvním pololetí využili pozitivního vlivu Jupiteru z Raka (Rak vládne rodině) a uspořádali rodinný summit, na kterém si promluvíte o další budoucnosti nemovitosti. (Nemusí to být zrovna chalupa. O radost z vyjednávání se vám postará i rodinný domek prarodičů, kus louky s nejasným územním plánem nebo družstevní byt v místě, kde lišky dávají dobrou noc.)

Když se rozhodnete podobné jednání iniciovat, měli byste zároveň mít v hlavě jasnou představu řešení, které bude pro všechny zúčastněné strany alespoň trochu výhodné. Vhodným obdobím na podobné jednání jsou dny kolem 7. června, kdy je váš vládce Merkur (opět rodina!) v Raku, ale zároveň je stacionární, a jeho pozitivní vliv je tedy velice silný. Své názory a nápady máte dobře podložené a umíte je podat tak, že i ten největší kverulant z rodiny uzná, že na nich něco je.

Pokud se domluvíte hned, je to v pořádku, pokud se nedomluvíte, můžete se těšit na léto, kdy vám bude neustále někdo telefonovat a nabízet vám své řešení, aniž si připustí, že to vaše původní je stejně nejlepší.

Kdyby se náhodou stalo a vy v rámci prvního pololetí vyřešili rodiče a starší generaci, vůbec to neznamená, že máte klid. Ke slovu se přihlásí vaše děti a jejich představy o budoucnosti, které musíte chtě nechtě korigovat. Na jedné straně nesmíte srážet sebevědomí, které vaše ratolesti opravdu potřebují. Na druhé straně jim však musíte vysvětlit, že kariéra člověka, který se nechá třeba zavřít do vily nebo se účastní jiné reality show, může na první pohled vypadat závratně, ale většinou dlouho nevydrží.

Pokud chcete, aby podobné debaty měly na vaše děti alespoň trochu reálný dopad, měli byste je vést hlavně mezi 15. srpnem a 2. zářím. Jde o dny, kdy váš vládce Merkur prochází vaším znamením a kdy dokážete bez zbytečných emocí argumentovat tak, aby i bojovně naladěné mládí uznalo, že na tom, co říkáte, může něco být. O nic lépe na tom nebudete ani s dětmi, které jsou na první pohled vzorné a každý vám je závidí.

Ty se sice nepoženou do vily ani nebudou z televize přesvědčovat, že mají talent, ale zase vám vysvětlí, že jedou v rámci unijního grantu příští týden na tři měsíce do pralesů Amazonky, a nechají vás, ať se s tím smíříte, jak umíte.

horoskop

Váhy:

Ohledně dětí, které celý rok 2014 symbolizuje Pluto ve vašem sektoru rodiny, vás čeká nejedno zajímavé překvapení. Vaše děti se proti vám budou totiž pod vlivem Pluta vymezovat a vy musíte hned na začátku roku zvolit správný přístup, jímž na to budete reagovat.

Pokud jde o mladší ratolesti, asi by neškodilo, kdybyste jim důrazně vysvětlili, že jsou věci, do kterých se jim sice chtít nemusí (například umývání nádobí nebo úklid pokojíčku), ale dělat se musí. Jde o planetární lekci, která je výchovná stejně pro ně jako pro vás. V případě, že dojde ke sporu, nesmíte ustoupit ani nesmíte hledat kompromisy. Pokud by však s návrhem rozumného kompromisu přišly děti samy, asi byste je měli vyslechnout a jejich nabídku rozumně zvážit.

Se staršími dětmi, které mají svou hlavu a už nasbíraly i nějaké životní zkušenosti, je to těžší. Zapomeňte na to, co byste na jejich místě dělali vy, a raďte jim jenom tehdy, když jste si jistí, že o vaši radu opravdu stojí. Zároveň byste se měli vyvarovat poznámek o tom, jak krásně si žijí oni a jak mizerně jste se měli v jejich věku vy (možná mají větší byt a auto, ale taky mají problémy, o jejichž existenci jste ve stejném věku neměli ani tušení).

Opravdový pozor na pusu byste si však měli dávat v případě, že si vaše dítě domů přivede nový objev. Nebezpečí, že to bude pro rodinu opravdový otřes, hrozí zejména ve dnech kolem 21. dubna a 13. prosince, kdy se Uran dostává do kvadratury s Plutem a kdy se dají čekat opravdu výživné rodinné debaty. I když se vám partner vašeho dítěte na první pohled zamlouvat nebude, nic neříkejte a své negativní dojmy si nechte pro sebe.

Nezapomeňte, že jsou chvíle, kdy zdání klame, a uvědomte si, že z člověka, který vypadá dost výstředně, se může časem vyklubat starostlivý otec nebo velice pečlivá a milující manželka a maminka. Bez problémů nebude ani vztah k rodičům. Je docela možné, že se vámi pokusí manipulovat vidinou majetku, který vám zanechají.

Kdyby se náhodou stalo a něco vám dali hned teď, nebezpečí zdaleka není zažehnáno. Zvláště v oblasti nemovitostí hrozí spory ohledně péče, kterou dříve jejich a nyní vašemu objektu věnujete. Pokud ho chcete zgruntu opravit, můžete se dozvědět, že nejste s ničím spokojení, pokud ho opravovat zatím nechcete, protože na to nemáte (je jedno, zda čas, či peníze), můžete se zase dozvědět, že vám je lhostejné, zda vám majetek předků spadne na hlavu.

V každém případě byste si však měli všechny domluvy a dohody, které s rodiči uzavřete, nechat písemně zpracovat u notáře. Vaším sektorem smluvních vztahů celý rok prochází (a až do 15. května 2018 procházet bude) Uran, který podrobuje veškeré dohody a uzavřené smlouvy tvrdým testům. Situace se pod jeho vlivem může během velmi krátké doby od základů změnit a to, co nemá podklad v řádné smlouvě, může jít velice rychle do háje.

Pokud si chcete v rodině zachovat zdravé a korektní vztahy, musíte být především důslední a nenechat si namluvit, že se ke svým blízkým chováte zbytečně studeně.

horoskop

Štír:

Rodinu, děti a dobré vztahy, které provazují odcházející a nastupující generace, jste vždycky brali jako něco tak samozřejmého, že vás ani nenapadlo, abyste se nad nimi nějak zvlášť zamýšleli nebo za ně byli vděční. O tom, že jde o cennost, kterou zdaleka nezískáte automaticky, se přesvědčíte hned na začátku roku, kdy mezi 12. a 31. lednem a následně mezi 13. únorem a 17. březnem vaším sektorem rodiny prochází neharmonický Merkur.

Jde o období, kdy byste na jedné straně měli (a chtěli) fungovat jako hlava rodiny, ale kdy si zároveň velice ostře uvědomujete, že nastal čas, abyste své blízké vypustili na svobodu a nechali je, aby si se svým životem a svými problémy poradili podle svého. Je samozřejmé, že se vám do toho nechce a že se o ně možná i trochu bojíte, ale budete se muset překonat a uznat, že je nejvyšší čas, aby vaše děti nasbíraly životní zkušenosti a na nevážných a nedůležitých věcech se otrkaly dřív, než půjde o něco opravdu vážného a důležitého.

Energie, kterou ušetříte na dětech a mladší generaci vůbec, můžete zato ve zdvojené míře věnovat rodičům a starším příbuzným. Nejde jen o to, abyste jednou za týden nebo dva vzali auto a zavezli je na nákup nebo k lékaři. U vašich seniorů je v první řadě potřeba, abyste jim zajistili bezpečnost a vysvětlili jim, že důvěra je sice pěkná věc, ale že by si v žádném případě neměli pouštět do domu cizí lidi.

Pokud máte v rodině předky, kteří žijí sami v domě, zvažte, zda ho nevybavíte bezpečnostním systémem s kamerami. Jde o návrh, který vám sice může připadat jako zbytečné sýčkování, ale když si uvědomíte, že se ve vašem znamení 23. října odehrává sluneční zatmění, které může přinést lecjaké nemilé překvapení, budete věc možná hodnotit jinak. V každém případě byste však svému seniorovi měli pořídit řetízek na dveře a přimět ho, aby ho taky důsledně používal.

Ve druhé polovině roku, kdy se Jupiter dostane do Lva, a tedy i do vašeho sektoru ctižádosti, budete v rodinných vztazích muset řešit ještě jeden problém: máte vysokou šanci na práci na postu, o kterém jste dosud jenom snili, ale vůbec nevíte, jak ho sladit s povinnostmi, které máte vůči rodinným příslušníkům a vlastním dětem, nebo dokonce vnoučatům.

Jupiter je v živlové kvadratuře se Saturnem ve vašem znamení a vy si uvědomujete, že na dvou židlích sedět nemůžete a že musíte jednu oblast vzdát. I z této složité situace se však najde východisko! Do konce září musíte situaci flikovat tak, jak se dá (nebojte se, nebude to zdaleka tak náročné, jak to vypadá, a občas to bude dokonce i zábavné). Na konci září přechází Merkur do vašeho znamení (27. září), kde vydrží do 10. října a kde je taky 4. října stacionární, a tedy enormně silný. Následně se Merkur točí ve vašem sektoru tajností a věcí skrytých (26. října) a do vašeho znamení se definitivně vrátí 8. listopadu.

Jde o období, kdy se budou bez přehánění dít zázraky, kdy najdete pomoc tam, kde byste ji nikdy nehledali, a kdy zjistíte, že jste i tuto náročnou situaci dokázali uspokojivě zvládnout.

horoskop

Střelec:

Kdyby se dalo říct, že prožíváte období, kdy se alespoň rodinné vztahy konsolidovaly, bylo by dobře. Situace je bohužel (jako ostatně vždycky) složitější, než se na první pohled zdá. Vaším sektorem rodiny a rodinných vztahů prochází Neptun, který sice nepřináší mezi jednotlivé členy rodu ostré konflikty, ale spoustu věcí zamlžuje a znejasňuje.

Kritický je v tomto směru zejména červen, který je pro vás sám o sobě obvykle dost náročný (Slunce je ve vašem partnerském sektoru a vy se musíte přizpůsobovat) a kdy je zároveň Neptun stacionární, a tedy velice silný. Do zpětného chodu se točí 9. června, kdy začne na světlo boží vytahovat přesně to, co všichni chtěli nechat v zapomnění. Je docela možné, že se na vašeho devadesátiletého dědečka provalí nevěra, kterou spáchal v době druhé světové války v rámci totálního nasazení.

Jeho náhodná partnerka si na něj vzpomněla ve své závěti a je potřeba, aby se vyřizovalo dědictví. Dědeček už sice pomalu neví, která bije, ale to babičce, s níž žil posledních šedesát let ve vzorném manželství, vůbec nebrání, aby kolem toho nedělala denně výživnou scénu. Děti a vnuci mají sloužit jako rozhodčí a pravnoučata z toho mají legraci a na sociálních sítích se chlubí, jaký byl jejich předek za mladých let frajer.

Pokud doma nemáte téměř stoletého dědečka, který za války prošel totálním nasazením, nemyslete si, že máte vyhráno. Neptun je ve vymýšlení komplikací vynalézavý a jeho lekce bývají velice zlomyslné. Je docela možné, že těsně před svatbou se objeví někdo, kdo vám sdělí, že s ním váš partner udržuje paralelní vztah, a on si myslí, že má právo stát vedle něj u oltáře místo vás.

V další etapě se mohou objevit nemanželské děti, o kterých vaše drahá polovička neměla dvacet let ani tušení, ale při pohledu na něž je jasné, že genetický test by byl jen zbytečným utrácením peněz. Pokud by se povedlo a neobjevil se ani zhrzený partner ani dosud neznámý potomek, jsou v záloze další překvapení.

Neptun v sektoru rodiny totiž s chutí vytváří zlomyslné seniory, kteří ze svých budoucích dědiců vytvoří několik skupin, které rafinovaně štvou proti sobě. Slibují nejrůznější dědictví, a občas dokonce i někomu něco dají, což zmatek ještě zvýší. Důsledkem je totálně rozeštvaná rodina a děda, který se královsky baví a jenom kvete, protože mu vytváření intrik bystří mozek a drží ho při síle. Když si k tomu všemu ještě připočítáte situaci, kdy vám dospělé dítě přivede domů nového partnera, který se vám na první pohled nezdá, je jasné, že vás čeká rok, kdy to lehké mít nebudete.

Planety však i při tak komplikované situaci poskytují východisko. V první polovině roku využijte Jupitera z Raka, který tvoří s Neptunem ve vašem sektoru rodiny trigon, a snažte se svůj vlastní majetek stabilizovat tak, abyste nepotřebovali ani dědictví ani dary. Ve druhé polovině roku, kdy je Jupiter ve vašem duchovním sektoru, mávněte nad starými hříchy rukou a nově získané příbuzné, kteří se u vás objeví, pozvěte ke stolu jako milé a vážené hosty.

horoskop

Kozoroh:

Klid v rodině? Zapomeňte! O to, abyste celý rok prožívali patřičné vzrůšo, se od prvního ledna až do silvestra stará Uran ve vašem sektoru rodiny. Vzhledem k velkému kvadrátu, který vás až do 16. července, kdy Jupiter odchází z Raka, přímo ovlivňuje, se připravte na situace, s nimiž jste dosud neměli žádné zkušenosti a které budete muset řešit.

O kontinuální přísun problémů se bude starat Uran z vašeho sektoru rodiny, který je od začátku prosince 2013 do 26. července 2014 v živlové opozici s Marsem ve vašem sektoru profesní ctižádosti. I když se vám nechce, musíte nějak zvládnout jak záležitosti, které se týkají rodiny, na jejímž správném fungování vám moc záleží, tak i to, co se týká práce a pracovních záležitostí, které zase potřebujete zvládnout už jenom proto, abyste měli zaručený pravidelný příjem a občas i nějakou tu odměnu.

Pokud se rodinných záležitostí týče, zapomeňte na veškerá předem daná pravidla. Kdyby se situace vyvinula tak, že by se ukázalo, že je vhodnější, aby si rodičovskou dovolenou bral otec dítěte místo matky, neohlížejte se na to, jak se na vás bude dívat okolí a jak to bude hodnotit (vaše povinnosti na sebe stejně nikdo nevezme!), a řiďte se svou vlastní hlavou. Za svá rozhodnutí jste odpovědní stejně jenom vy…

Velký kvadrát v kardinálních znameních, který na vás působí až do 16. července, má však i své světlé stránky. Pod jeho vlivem se dostanete do situací, které musíte řešit sami, protože vedle sebe nemáte nikoho, kdo by vám dokázal poradit. Ke svému údivu zjistíte, že to není zdaleka tak obtížné, jak jste si mysleli, a pochopíte, že se nedostatek životních zkušeností dá nahradit soustředěným přemýšlením a hledáním té nejlepší cesty.

V první polovině roku je navíc potřeba, abyste se chovali tak, aby vám vaši rodinní příslušníci chtěli a museli projevovat úctu. Pokud patříte k mladší generaci, musíte jednat tak, aby sami pochopili, že je pro ně výhodné, když vás vyslechnou a nad vašimi slovy se zamyslí. Pokud náležíte ke generaci starší, nemyslete si, že jste už absorbovali veškerou moudrost světa, a alespoň občas vyslechněte názory těch mladších. Neosobujte si právo lidi kolem sebe ovládat a vůbec už jimi nemanipulujte pomocí nejrůznějších slibů, které ani nemyslíte moc vážně.

Uvědomte si, že právě prožíváte období, kdy vytváříte základy rodinné komunikace na další desítky let. Pokud chcete v rodinných záležitostech fungovat lépe než dosud, využijte dnů mezi Novým rokem a 11. lednem, kdy je ve vašem znamení kromě Slunce, Venuše a Pluta ještě i Merkur. Se svými blízkými mluvte o tom, co by chtěli a potřebovali změnit, a sami jim zase řekněte, co se tak zcela nezamlouvá vám.

Neodmítejte odpovědnost za další vývoj, ale také nedovolte, aby se našel někdo, kdo řekne, že ho to nezajímá, protože ví, že se stejně nic nezmění. Dokažte, že síly planet se dají využít k rozumným posunům, které vylepší to, co je, a postarají se tak o lepší budoucnost. Nevzdávejte se a těšte se na druhou polovinu roku, kdy vaše snaha přinese plody.

horoskop

Vodnář:

Vzhledem k tomu, že se váš sektor rodiny nachází v Býku, kde 29. dubna probíhá sluneční zatmění, je na první pohled jasné, že věci nebudou tak jednoduché, jak by se vám líbilo. Samo znamení Býka je pod příznivými aspekty Pluta (po celý rok) a Jupiteru (alespoň v prvním pololetí).

Dá se čekat, že v rodině mohou probíhat sice nejrůznější změny, které iniciuje plynoucí čas, jež jsou nevratné a zároveň vyžadují velké finanční náklady, ale protože máte víc peněz, než jste čekali (Jupiter je ve vašem sektoru výdělečné práce), dá se to všechno nějak zvládnout.

Drobné potíže mohou být s dětmi, které si ještě neuvědomily, že se nenarodily u Rockefellerů, a neustále po vás chtějí něco, co převyšuje vaše aktuální finanční možnosti. Nezbude, než abyste své ratolesti posadili a způsobem přiměřeným jejich věku jim vysvětlili, že jsou věci, které sice chtít mohou, ale celková rodinná situace zatím neumožňuje, aby je dostaly.

Vyplatí se vám, když budete s dětmi mluvit naprosto vážně a na jejich otázky a návrhy budete reagovat tak, jak byste reagovali na otázky a návrhy dospělého člověka. Je velice dobře, že jste zvyklí brát argumenty svých dětí vážně a že s nimi komunikujete tak, jako by byly alespoň o dva roky starší, než v reálu jsou. Tím, že s nimi celou záležitost proberete (a připravte se na to, že půjde o dlouhodobou akci, která vás bude provázet celým prvním pololetím roku), však vaše výchovná úloha zdaleka nekončí.

Ve druhé etapě budete muset zarazit oboje prarodiče, jimž se děti se svým problémem svěří a u kterých hned začnou lobbovat, aby jim na splnění jejich přání přispěli. V takové chvíli musíte milujícím prarodičům vysvětlit, že vám nejde o to, abyste ratolestem bránili v rozvoji, ale o to, aby vaše děti co nejdříve pochopily, že opravdu nemusí mít všechno, na co ukážou.

O tom, že je tato lekce velice užitečná, se přesvědčíte mezi 26. červencem a 13. zářím, kdy je Mars ve Štíru a kdy vyrazíte na dovolenou. Vaše děti se na ní budou chovat vzorně a pro všechny to bude skutečný odpočinek. Následně počítejte s podzimem, kdy se budete muset zabývat výběrem školy pro své děti a jejich plány do budoucna. I když sami v tomto ohledu nedostatkem fantazie netrpíte a vždycky jste chtěli dělat hlavně to, o čem nikdo jiný ani neuvažoval, dají vám vaše ratolesti opět na frak.

Jejich nápady vám sice zpočátku mohou připadat až fantastické, ale velice rychle vám dojde, že mají o své budoucnosti jasnou představu a teď jen dělají všechno pro to, aby ji mohly uskutečnit. Neříkejte, že pro směr, který si vybraly, není praktické uplatnění, nevysvětlujte, že jde o školu, kam berou mizivé procento z přihlášených, takže nemají šanci.

Podobné starosti samozřejmě můžete mít, ale neměli byste je ventilovat nahlas. Děti podporujte, pokud je možnost, přihlaste je na kurzy, které je mají připravit k přijímacím zkouškám. To, jak to dopadne, zjistíte sice až v roce 2015, ale už teď můžete být spokojení, protože jste jejich další budoucnost nenechali jenom na náhodě.

horoskop

Ryby:

Vaše rodinné záležitosti jdou v roce 2014 cestou, na kterou jste vykročili v době, kdy byl Jupiter v Blížencích (polovina roku 2012 až polovina roku 2014). Veškeré závazky, které jste na sebe v té době přijali, stále platí, ale vy jste si zvykli na jejich plnění a nemáte s tím nejmenší problém.

Pokud se rodičů týče, můžete se z jejich strany těšit na podporu, kterou jste už dlouho nezažili, a na souznění, po kterém jste dosud jen marně toužili. Konečně máte šanci zjistit, a navíc si i potvrdit, že na vás rodiče byli nároční ne proto, že by vás neměli dost rádi, ale proto, že vycítili váš nemalý potenciál a nechtěli, aby zůstal ležet ladem.

Pravý šok však nastane ve chvíli, kdy sami zkonstatujete, že se k dětem chováte naprosto stejně, jako se kdysi chovali vaši rodiče k vám, a navíc opakujete věty a výchovné moudrosti, které jste vždycky považovali za urážející, a mnohokrát jste si slibovali, že vaše děti od vás nic takového neuslyší.

Počítejte s rokem, kdy budete s dětmi i s rodiči navazovat vztahy na zcela jiné úrovni než dosud. Naštěstí už není potřeba, abyste se jeden vůči druhému vymezovali. Vy si necháte své názory a dětem ani rodičům ty jejich brát nebudete. Smíříte se s tím, že jak k mládí, tak ke staršímu věku patří jistá porce naivity, a nebudete to komentovat. Jupiteru, který až do 16. července prochází vaším sektorem romantických lásek, využijete k vyzpovídání svých předků (půjde to hlavně mezi 29. květnem a 17. červnem, kdy je Merkur v Raku). Pokud se vám je nepodaří rozpovídat tak, jak byste chtěli, nevadí.

Další šanci budete mít mezi 13. a 31. červencem, kdy je Merkur v Raku podruhé. Popovídejte si s rodiči a staršími příbuznými o tom, co prožívali, a snažte se v tom najít paralely s tím, s čím se právě potýkáte vy. Pokud usoudíte, že jde o zkušenosti, které by mohly časem pomoci i vašim dětem, využijte Merkuru z Raka (ne nadarmo v tomto znamení letos pobývá dvakrát, takže máte dvojnásobnou šanci) a pouvažujte o psaní rodinné kroniky.

Kdybyste však své seniory přesvědčili, aby se této práce chopili sami, bude užitek dvojnásobný: zaprvé vzpomínky vašich rodičů a prarodičů neodejdou spolu s nimi a zadruhé pro ně budete mít perfektní terapii, kdy zapojí mozek a kdy se můžete těšit na to, že vám před očima doslova rozkvetou. Léto pak můžete využít k nejrůznějším výletům do míst, odkud pochází váš rod. Pořiďte fotodokumentaci, shánějte zajímavé příběhy, které se s vaším rodem spojují.

Opět jde o záležitost, která nebude mít pozitivní dopad hned, ale třeba až za několik (desítek) let. Jde o činnost, kterou vykonáváte pro děti vašich dětí, kterým tak v nynějším světě, kde není nic jistého, poskytnete pevné místo, odkud přicházejí, a dáte jim jistotu, že patří do starého a stabilního rodu.

Navíc je docela možné, že se váš vládce Neptun postará, abyste při svém pátrání narazili na historii jako vystřiženou z romantického seriálu a uvědomili si, že všechno, co prožíváte nyní a s čím se zdařile či méně zdařile potýkáte, tady už jednou bylo…