Václav Krejčík: Do powerjógy je snadné se zamilovat

Zábava 7. února 2017

Život sympatického lektora Václava Krejčíka (44) je úzce spjat se sportem a cvičením. Powerjóze se věnuje 12 let, a jak sám říká, díky ní získal nový pohled na svět a našel životní balanc. Dost možná, že po přečtení následujícího rozhovoru budete chtít kouzlo powerjógy odhalit i vy.

Pro koho je powerjóga vhodná? Zvládnou ji i „neohební“ lidé či osoby se slabou kondičkou?

Je vhodná pro lidi, kteří ji chtějí dělat, a vyhovuje jim. To znamená, že je i pro ty, kteří nemají ohebnost a sílu – pro ně je stvořena. Cvičení jde krok za krokem, takže se ohebnost těla rozvíjí pozvolna a souměrně a člověk se cítí svobodně, klidně a v pohodě.

Jak se liší powerjóga od té klasické?

Liší se v přístupu, stejně jako všechny ostatní styly jógy. Klasická jóga je více relaxační, klidnější a delší dobu zůstáváte v pozici ve výdrži, ve které pak stejně dlouho relaxujete. Powerjóga pravidelně procvičuje základní jógové pozice, takzvané ásany, a v rámci dechu je spojuje do cyklu a sestav. Nejde při ní o rychlost, ale o kvalitní dech, do kterého je vsunut jógový pohyb. Současně se člověk učí soustředit se a vnímat sebe sama. Nesoutěží, nepřekračuje možnosti svého těla. Powerjóga pomáhá zlepšit sílu a pružnost těla i mysli.

Říká se, že jóga není jenom cvičení, ale životní styl. Souhlasíte?

Souhlasím. Na začátku to tak člověk ale nevnímá. Cvičí a postupně dojde k uspokojení těla a zjemnění vnímání. A tak pozvolna, aniž by si to uvědomoval, proměňuje přirozeně svůj životní styl. Je to nenásilný proces. Jóga je program pro tělo, hlavu i duši.

Jak moc se změnil váš život od doby, co se věnujete powerjóze?

Mám více práce, ale díky zlepšené kondici fyzické a především psychické dokážu odolávat stresu a napětí. Myslím, že jsem výkonnější, a přitom uvolněný. Nezabývám se okolím, ale učím se žít v podmínkách, které mám, i když situace okolo mě není vždycky podle mých představ. Jóga mě naučila obrátit pozornost do sebe, přijímat okolí takové, jaké je. A pomohla mi objevit vnitřní klid. Díky józe zmizely také problémy, které jsem měl se zády. Jako bývalý vrcholový sportovec jsem měl často bolesti. Jóga mě naučila užívat si život. Zlepšila mou kondici, ale i schopnost zaměřit se na určitý cíl.

krejčík

krejčík

foto:

Aby to vůbec mělo smysl, jak často je nutné cvičit?

Cvičení jednou týdně je pro relaxaci, dvakrát a vícekrát týdně pro zlepšení kondice a životního stylu ve všech ohledech. Stačí třeba každé ráno cvičit doma a jednou či dvakrát týdně zajít do studia jógy ke svému instruktorovi a nechat se vést.

Co si myslíte o cvičení jógy podle DVD? Může si člověk nesprávně provedenými cviky ublížit?

Když neprovádíte pohyby správně, můžete si ublížit i v jiných sportech, nejen při józe. Podle DVD se dá doma cvičit, sám je proto natáčím. Tato cvičení se ale v žádném případě nevyrovnají lekcím s instruktorem, který do toho vkládá energii, své schopnosti a především zkušenosti.

Jak probíhají vaše lekce?

Snažím se cvičit dynamickým způsobem, sílu kompenzuji protažením a velký důraz kladu na správné dýchání. Nikam nespěchat a nechat prostor pro kvalitní dech. Přitom si ale dobře zacvičit. Mým cílem v lekcích pro veřejnost je především pohoda a relaxace. Rád s lidmi žertuji, ale zároveň je motivuji k tomu, aby cvičili a více na sobě pracovali.

Doporučujete lidem, kteří praktikují jógu, aby změnili i své stravovací návyky?

Pod vlivem jógy časem upravíte své stravovací návyky sami. Když mě někdo požádá v tomto směru o konzultaci, jsem ochotný a schopný poradit. Pokud neprojeví zájem, neradím. Jóga člověka přirozeně proměňuje a tou proměnou projde i jeho pohled na stravu. Postupně se mění chutě a náročnost organismu. Je to přirozený proces.

Ve vaší knize Powerjóga nová cesta je kapitola Změňte životní styl ve 12 lekcích. Opravdu si myslíte, že je to tak snadné? Že když to čtenáři dodrží, opravdu se změní jejich pohled na život?

Snadné to není. Ale pokud se člověk rozhodne nějak změnit svůj životní styl, tyto lekce jsou kombinací powerjógy, dechu, stravy a meditačních technik, které mu pomohou na cestě proměny. Myslím si, že pak se pohled postupně proměňuje. A záměrně jsem to časově neohraničil. Nevymezil jsem, jak dlouho tyto „lekce“ trvají. Je to individuální.

krejčík

krejčík

foto:

V knize máte také několik lákavých receptů, zvlášť mě zaujala polévka z mrkve a zázvoru a krůtí steak po asijsku. Jak jste k těmhle receptům přišel?

Občas rád vařím a zkouším různé nové kombinace. Tyhle recepty vznikly při mých gastronomických experimentech. Mám rád rychlá jídla. Ideální je, když vložím do hrnce všechny ingredience a za chvíli je jídlo hotové. Trávit dopoledne v kuchyni, to bych se zbláznil. Proto jsou to všechno snadné recepty, inspirované ajurvédou, čínskou a japonskou kuchyní, a také kuchyní mé babičky.

Poznáte jogína od pohledu?

Myslím, že z člověka, který cvičí hodně jógu, vyzařuje vnitřní klid. Je to takové energetické pole, které září. Ale netroufnu si říci, že takového člověka vždycky poznám.

Je pravda, že člověk, který začne cvičit jógu, s ní už nepřestane?

Já osobně si myslím, že to tak je. Na druhou stranu, určitě existují lidé, kteří s jógou přestali. Člověk stále něco hledá, zkouší všechny možnosti, dokud nenajde to, co je přesně podle jeho představ.