Na co se pachtit s vařením, vždyť si dnes jídlo můžete vytisknout!

Zábava 2. května 2014

Zdá se, že proslulé zvolání „Večeři máš v troubě!“ bude brzy minulostí. Teď bude muže při pozdním příchodu z práce domů čekat na stole lístek se vzkazem „Večeři máš - v tiskárně!“

  • Zatím si lidé ve 3D tiskárnách vyrábějí nejčastěji součástky do přístrojů nebo modely a prototypy pro různé prezentace. Tak využila 3D tisk například Škoda Auto před slavnostním uvedením vozu Škoda Yeti.
  • Italská firma Barilla dokončuje vývoj speciální 3D tiskárny pro těstoviny. Tvar by si mohl navrhnout i sám zákazník restaurace, která je pak připraví například jako překvapení na oslavu. Problém je zatím rychlost - tiskárna by měla produkovat 15 až 20 kusů těstovin za 20 minut, což se zatím nedaří. Už teď je ale desetkrát rychlejší než na začátku vývoje.
  • Vědci z americké Cornellovy univerzity zkusili už na 3D tiskárně připravit opravdové jídlo - krocana s nádivkou. Podařilo se, až když namleté maso smíchali s emulgátorem. Celé jídlo prý vypadalo i vonělo tak, jak by mělo. No, proti gustu...

Pro lepší pochopení věci se musíte oprostit od původního významu slova „tisknout“. Až do teď se používal ve spojení s nějakou plochou; papírem, látkou, zdí... Technologie trojrozměrného tisku však slouží k vytváření skutečných předmětů.

Tiskárna na sebe nanáší vrstvy určitého materiálu, který na vzduchu tuhne. Tak trošku jako když děláte o Vánocích pusinky nebo zdobíte perníčky - z trysky vytéká čůrek hmoty a počítač s ním točí dokolečka a všelijak mění směr, zkrátka zařídí, že se „hádci“ skládají pěkně vedle sebe - a pak i na sebe - podle příslušné předlohy.

Plány na využití technologie se zdají být z říše snů. Avšak mnohé divoké fantazie se už vyplňují. Skoro zázraky slibuje ve zdravotnictví. Vědci už tisknou lidské kosti a povedla se jim i kompletní umělá čelist.

Lékaři hlavně doufají, že brzy bude možné tisknout lidské náhrady přímo ze živých buněk. Zatím se jim totiž daří kopírovat dokonale tvar, nikoli však funkci. To by otevřelo cestu k vytváření i celých orgánů k transplantaci.

tisk

Sušenky či těstoviny jakéhokoli tvaru jsou ten nejmenší problém.

foto:

TISKÁRNO, VAŘ!

Nejaktuálnějším trendem ve 3D tisku je bezpochyby jídlo. Tiskárny, které vyrobí pizzu, hamburger či zeleninový nákyp v jakémkoli tvaru dle vašeho přání, už jsou realitou. Během několika měsíců by měly být dokonce k mání v obchodech.

Pro tisk jídla používají speciální kazety s práškovými ingrediencemi. Konzistence surovin, které tiskárnou procházejí, musí být dost „mazlavá“ a zároveň musí být jedna druhé co nejpodobnější. Stroj vytváří pokrm po vrstvách, takže zvládne i jídla s náplní či nádivkou. Ideální je prý na výrobu sladkostí. Potěší nejspíš hlavně rodiče malých „nimralů“ - dinosaury ze špenátu, který většině dětí normálně moc nejede, slupnou najednou s chutí. A co teprve pečivo ve tvaru zvířátek!

Tiskárna na jídlo připomíná běžnou mikrovlnnou troubu. Vycházet z ní prý může prakticky cokoli, od čokoládových bonbonů přes pizzu až po těstoviny. Stačí navolit pokrm a vložit dovnitř příslušné kazety s náplní. No jasně, zatím je to celkem drahá legrace - nejlevnější takováto tiskárna stojí v přepočtu asi 27 tisíc korun. Ale už i to je pokrok.

Dosud tiskly většinou jen z plastu a přišly bratru minimálně na 40 tisíc, profesionální stroje stojí statisíce. K ceně výrobku musíte samozřejmě přičíst i materiál, ze kterého tiskárna tvoří. Třeba plast jde sehnat zhruba od pěti set korun za kilogram. Kolik bude stát taková pizza nebo sušenky v prášku, je zatím ve hvězdách.

tisk

Z čokolády se tiskne úplně nejlépe.

foto: