3 tipy: Vyrazte na jarní výlet

výlet
Líně tekoucí Labe v Káraném – ideální pro piknik v trávě.
Zábava 8. května 2014

Nástup jara musí lákat k výletům i toho největšího pecivála. Tak šup do trekových bot, na záda batůžek s pitím a svačinou, dobít fotoaparát a vydejte se nabrat energii do přírody.

1. Polabí: Z Káraného do Byšiček

Našlapat kolem osmi kilometrů a ani se u toho moc nezapotit, to nabízí okruh mezi Káraným a Byšičkami, kousek od Brandýsa nad Labem, Čelákovic či Lysé nad Labem.

Těch osm kilometrů vede totiž z naprosté většiny po rovině. Když vyrazíte z Káraného, půjdete po trase bývalé vlečky z roku 1906, vybudované v souvislosti se stavbou místní vodárny. Zrušena byla zhruba před deseti lety.

Pohodovou procházkou (ideální třeba i pro cykloturistiku či v zimě pro běžkaře) dojdete na dohled k Byšičkám, kde mezi borovicemi narazíte na eremitáž sv. Václava – otevřenou kapli s pískovcovým reliéfem znázorňujícím Václavovo usmrcení, hlídanou dvěma anděly.

Kdysi tady nechal hrabě Špork vystavět velký areál (vedla tudy poměrně frekventovaná cesta z Lysé do Prahy) s obydlím pro poustevníka, s hraběcí budovou i velkou zahradou s vodotrysky. Od eremitáže zaskočte do dokonale kruhových Byšiček (tzv. okrouhlice, jediná ve střední Evropě). Z nich zpět ke sv. Václavovi a od něj namiřte k Labi, přes chatovou osadu Grado zpět do Káraného. Procházka je to příjemná v kterékoliv roční době.

NÁŠ TIP: Příznivci hry zvané geocaching zaplesají, na trase a v jejím nejbližším okolí na ně čeká celkem 19 skrytých pokladů!

výlet

Fotogenická lávka spojující Kárané a Lázně Toušeň.

foto:
výlet

Eremitáž sv. Václava – pozůstatek kdysi výstavného dvora hraběte Šporka.

foto:

2. Jizerské hory: K Černému potoku

Výchozí body pro pohodovou, nenáročnou procházku k vodopádu na Černém potoce jsou dva. Pokud vyrazíte z obce Hejnice od krásného kláštera Navštívení Panny Marie, budou před vámi zhruba čtyři kilometry chůze.

výlet

Nejfotografovanější z vodopádů na Černém potoce.

foto:

Jestliže si za místo startu zvolíte obec Bílý Potok, čeká vás trasa o kilometr a půl kratší. Můžete si samozřejmě dopřát i příjemný okruh z Hejnic přes vodopád do obce Bílý Potok a po silnici zpět do Hejnic, což dá dohromady kolem 8,5 kilometru.

Nejhezčí část putování vás jednoznačně čeká mezi obcí Bílý Potok a vodopádem, kolem místy i pěkně divoce se řinoucího, potoka zvaného Černý. Cesta celou dobu mírně stoupá, ale žádný „krpál“ vás nečeká (a zpátky to alespoň budete mít odpočinkovější).

Velkou část cesty půjdete lesem a kus i přímo vedle potoka, jehož voda se tříští o kaskády z malých i velkých kamenů. Cestou budete míjet řadu vodopádů, strmých i pozvolných, až dojdete k tomu nejnavštěvovanějšímu, dosahujícímu výšky kolem sedmi metrů. Je z obou stran sevřen skalami, což mu dodává divoce romantický nádech a piknik u něj má hodně osobitou atmosféru.

NÁŠ TIP: Pokud vám bude tenhle výlet málo, vezměte to od vodopádu ještě na nedaleké Frýdlantské cimbuří a k Poledním kamenům, čekají vás skály a krásné výhledy.

výlet

Potok cestou vytváří krásná zákoutí.

foto:

3. Český ráj: Z Frýdštejna na Malou Skálu

Sice krátká, ale o to víc příjemná – tak lakonicky by se dala shrnout zhruba dvoukilometrová procházka v srdci Českého ráje, od zříceniny hradu Frýdštejn na vyhlídku nad Malou Skálou (připočtěte ale samozřejmě i cestu zpět).

výlet

Přístup na vyhlídku vypadá dobrodružně, ale je bezpečný.

foto:

Frýdštejn se tyčí na pískovcové skále nějakých 600 let a určitě vystoupejte na jeho zhruba patnáctimetrovou věž, ta asi stovka schodů za ten výhled stojí. Mimochodem kromě šlechticů na něm sídlily i čarodějnice Helena Růžičková a Yvetta Blanarovičová v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Když se dostatečně pokocháte, vydejte se po červené turistické značce, která vás lesem dovede až do Malé Skály.

Cestou objevujte v lese skryté pozůstatky staveb, které tu zůstaly z dob frýdštejnského panství. Po oněch zhruba dvou kilometrech dojdete k dominantě Malé Skály – skalnímu hradu Vranov, známému spíš pod jménem Pantheon. Byl založen v patnáctém století jako gotická pevnost a je považován za nejrozsáhlejší skalní hrad v Česku. Kousek od něj projdete po lávkách mezi skalami na vyhlídku tyčící se nad obcí. Výhled je opravdu daleký.

NÁŠ TIP: V Malé Skále zajděte na jídlo do 200 let starého Boučkova statku. Skvěle tu vaří, a navíc se pokocháte obrazy Josefa Jíry.

výlet

Ze skalní vyhlídky působí Malá Skála jako model do stolní železnice.

foto: