Kristýna Leichtová: Svými postavami se nenechávám ovlivňovat

Zábava 8. dubna 2014

Tuhle pohlednou brunetku netřeba dlouze představovat. V sitkomu Comeback hraje vtipnými hláškami hýřící studentku Ivu, v seriálu Gympl se objevila coby krásná barmanka a ve filmu Účastníci zájezdu ztvárnila koketu Denisu. Které z nich je v normálním životě nejvíc podobná?

Jak vzpomínáte na film Účastníci zájezdu, kde jste ztvárnila jednu z hlavních rolí? Co si vzpomínám, byla v něm i scéna, ve které jste musela odhodit svršky. Jaké to pro vás bylo? Přece jen, bylo vám tehdy jednadvacet…

Natáčení Účastníků bylo výjimečné. V té době jsem si to absolutně neuvědomovala. Nedošlo mi, že je to možná naposledy, co točím český film u moře. Navíc v pohodě a klidu, s lidmi, které ráda vídám dodnes. A co se týče scény bez plavek, věděla jsem o ní už od castingu, tak jsem se s tím nějak vyrovnat musela, ale příjemné to nebylo.

Vadí vám natáčení milostných scén?

Jak kdy, jak s kým, jak kde. Také záleží na tom, kam až má ta milostná scéna dojít. Neuznávám bezvýznamnou a plochou nahotu či vulgaritu, pokud to je ale důležité pro děj a je to nezbytné, pak se s tím člověk musí nějak popasovat. A taky si myslím, že by měla fungovat nějaká komunikace mezi hercem a režisérem.

leichtová

Co na srdci, to na jazyku – taková je jako Iva v úspěšném českém sitkomu Comeback.

foto:

Je nějaká role, kterou byste odmítla?

Zvažovala bych roli, která by byla jenom kvůli tělu.

Dočetla jsem se o vás, že jste v jedné divadelní hře hrála i jelena…

Ano ve Vinohradském divadle ve hře Král jelenem. Hráli jsme se spolužačkami křoví, chvilku svůdné améby, chvilku stráže a chvilku zvířátka. Já byla jelen, kolegyně laň a třetí medvěd panda. Ale jo, byla to sranda.

V Účastnících jste byla koketující potvora, v seriálu Gympl jste si střihla roli barmanky, v Comebacku hrajete Ivu – zodpovědnou, ale prostořekou dceru Tomáše Paci (Tomáš Matonoha). Co máte s těmito postavami společného?

Když se na to tak zpětně podívám, jsou to většinou relativně nezávislé, soběstačné postavy, které se starají o druhé, ale nezapomínají myslet i na sebe. To je například pravý opak toho, co hraji momentálně v divadle. To jsou zase naivní, závislé, ale vnitřně statečné ženy, kterým to hrdinství stejně nepomůže. (smích) Snažím se do postav dávat kousek sebe, ale nenechávám se jimi ovlivňovat. Po každém vystoupení, nebo natáčecím dnu z postavy svědomitě vystupuji a nechávám ji v šatně. Žiju svůj jeden život, který je složitý ažaž, ještě abych ho ovlivňovala nějakou napsanou postavou…

Tomáš je bývalý zpěvák, dokonce i váš otec hraje v bluegrassové kapele Cop. Jaký máte vztah k muzice? Co ráda posloucháte?

K muzice mám vztah nevyhraněný. Kromě dechovky, která třeba hraje už přes hodinu, můžu poslouchat všechno. Teď prozkoumávám klasiku, našla jsem si cestu i k opeře. Vyrůstala jsem na bluegrassu i folku, pubertou jsem prošla s metalem, odlehčovala jsem ho popem, na konzervě frčela česká scéna, nedávno jsem objevila starý soul. Jak říkám, nemám to jednoznačné, ani nechci mít.

leichtová

V seriálu Gympl se objevila jako barmanka Denisa, přítelkyně Adama (Ondřej Brzobohatý).

foto:

Iva má ráda koprovku. Je to i vaše oblíbené jídlo?

Tak to absolutně ne. Vzpomínám si, že ji tehdy na natáčení uvařili a já se jí nemohla ani dotknout. Nevím, možná mám nějakou velmi negativní zkušenost ze školní jídelny.

V současné době jste pracovně velmi vytížená. Když se ale najde čas, vaříte ráda?

Nejsem zdatná kuchařka, asi proto, že mě nebaví uvařit jídlo pro dva jenom proto, aby bylo něco v žaludku. Když se jedná o víc lidí, to jsem schopná vytvořit i víc chodů a není to zase tak špatné. (smích) V poslední době se mojí specialitou stala paštika, jednoduchý recept, který zatím každého potěšil.

Kromě vaření, jaký vztah máte k domácím pracím?

To je taky kámen úrazu. Vyloženě mi vadí vytírání a luxování, to je (a patří mu za to obrovský dík) práce mé drahé polovičky. Nevadí mi ale třeba mytí záchodu a koupelny.

leichtová

Pro fotografy umí Kristýna zapózovat i ve stylu retro, ne náhodou jezdí na SUPER.

foto:
leichtová

Po boku herce Filipa Kaňkovského našla Kristýna lásku, oporu a porozumění.

foto:

Bydlíte s přítelem. Jak velký máte byt?

Byt máme malinký, což by asi nevadilo, pokud by byly dobře vyřešené úložné prostory. Naštěstí se, doufejme, budeme brzy stěhovat do většího a tam už si na to dáme pozor.

Na podzim příštího roku oslavíte třicetiny. Zvažovala jste už možnost založit rodinu?

Myslím si, že tohle je každého osobní věc. Ano, vím, že už na to mám věk, ale nechávám na přírodě, ať to zařídí, jak to má být správně. Můžeme si myslet, že jsme pány světa, ale v něčem tu přírodu prostě nepřečuráme, a je to tak dobře!

Jak vnímáte rodinu coby společenskou instituci? Pokud vím, máte pět mladších sourozenců…

A v dubnu jich bude šest! Rodina je pro mě velice důležitá, nedokážu si například představit, že trávím vánoční svátky někde jinde než s rodinou. Mám tam oporu, pochopení, zastání, porozumění. Máme sice v rodině drobné rozmíšky, ale žádné velké rozpory tam nejsou. Jsme k sobě slušní a máme se rádi, což je pro mě velká škola života a budu se snažit to aplikovat i na svou vlastní budoucí rodinu. Ta ovšem zatím čítá mě, Filipa a kočku. No, a naučte kočku slušnému chování. (smích)

Vlasta 15/2014 2

Dívá se Kristýna Leichtová na seriály a filmy, v nichž hraje? Komunikuje s fanoušky přes sociální sítě? To a mnohem více se dočtete v nové Vlastě 15/2014.