Nejhříšnější tanec? Kdepak Patrick Swayze, je to TWERK!

Zábava 8. května 2017

Oficiálně vznikl před třiceti lety v New Orleans. A rovnou ho tam zakázali. Ochráncům morálky se zdál být až příliš frivolní. Feministky zase usoudily, že ponižuje ženy. O čem je řeč? O novém hříšném tanci - twerku.

Tak krátké slovo, a přitom se skládá hned ze dvou výrazů - twist (kroutit) a jerk (trhnout). Velmi jemně se tak ženám, které většinou tanec provádějí, naznačuje, co se od nich očekává. Kroutit a trhat zadkem. Těm, kteří propadli kouzlu valčíku, sledování ani tančení twerku nedoporučujeme. Hrozí jim šok.

Podobné pohyby byste od tanečnic spíš očekávali na miniparketu v nočním podniku nevalné pověsti (kde patrně novodobý hříšný tanec jako odnož hip hopu vznikl) než na ulicích New Orleans či v pražských diskotékách.

TŘICET LET VE VYHNANSTVÍ

Důležitou roli pro odstrčení twerku do ilegality hrála i teorie, že tančící žena je doslova kořistí muže. V pokusu tanec zlegalizovat tak paradoxně neuspěli ti, kdo připomínali, že podobně je na tom tanečnice v paso doble, kdy se mění v pomyslnou muletu.

A jaký je to společensky uznávaný tanec! Se zlou se potázali i ti, kteří upozorňovali na to, že se jedná o tanec, vycházející z afroamerických základů, kde o nějaké mládeži nepřístupné figury nikdy není nouze.

Vše se ale změnilo na předávání hudebních cen MTV. Miley Cyrus, zpěvačka, která si jen tak s něčím hlavu nedělá, předvedla twerk, jak se patří.

Během několika hodin překonal záznam jejího vystoupení všechny rekordy na youtube.com. Třicetileté vyhnanství vyznavačů twerku skončilo. Na konci roku bylo slovo dokonce zařazeno i do prestižního Oxfordského slovníku.

NAUČTE SE TANČIT TWERK!

Tak šup šup. Oblečte si na sebe něco pohodlného (podle výukových videí si myslím, že ideální jsou plavky), začínáme.

„Roznožte nohy mírně od sebe, vytočte kolena a špičky nohou a jděte do polodřepu. A snažte se v této poloze vydržet co nejdéle, klidně tak dlouho, až vás začnou pálit stehna. Pak pomalu začněte pohupovat pánví nebo pokračujte zatínáním a uvolňováním zadečku - střídavě pravou a levou hýždí,“ radí přední česká tanečnice a choreografka Anet Antošová, která twerk vyučuje. „Kromě toho, že se naučíte něco, co se vašemu partnerovi rozhodně bude líbit, si navíc parádně zpevníte bříško, záda a hýžďové svalstvo.“

Teorie je hezká věc, ale nejlépe bude, když se na ženy tančící twerk podíváte samy. Stačí dát do vyhledávače „How To Twerk“. Přejeme příjemnou zábavu!