Hledáte nápady, jak se v květnu zabavit? Tady jich máte plnou hrst!

Zábava 21. května 2014

Počasí se má umoudřit a je škoda sedět doma, když se dá podnikat spousta věcí pro zábavu a zdraví nejen vás, ale i celé rodiny. Vyberte si třeba z nabídky, kterou vám předkládáme.

21. května: Dorazte s kočárkem

Nebo samozřejmě můžete i bez, ačkoli tahle akce se jmenuje jednoduše S kočárkem Prahou. Její cíl je upozornit na problémy, které trápí maminky s malými dětmi i maminky nastávající v anonymním prostředí velkých měst. Letos se koná už popáté, a nebojte se, nejde jen o nějakou demonstraci, ale hlavně o zábavu. Organizátoři, agentura BIG FISH & CO. a portál www.babyweb.cz, chtějí apelovat na ostatní, aby třeba pomáhali maminkám v MHD nebo aby radnice zřídily parkovací místa pro rodiny s malými dětmi. Mezi 10. a 18. hodinou můžete přijít do areálu Žlutých lázní v pražském Podolí.

Výzva Pražanům proběhne opět formou pokusu o pokoření loňského českého rekordu v počtu kočárků na jednom místě. Součástí pestrého programu budou ukázky a ochutnávky nových výrobků určených dětem i rodičům, představí se zde také nové modely kočárků, autosedaček a specializovaných maminkovských „vymožeností“. Dopravní podnik hl. m. Prahy nasadí v den happeningu směrem na trase vedoucí do Podolí nízkopodlažní tramvaje, aby maminkám s kočárky ulehčil přepravu.

květen

23. května: Valašské hodování

Pro mlsné jazyky je určeno degustační zážitkové menu připravené na tenhle den ve valašském hotelu Galik ve Velkých Karlovicích. Akci kuchaři připravili ve spolupráci se Slezskou univerzitou v Opavě a podávat se bude originální lokální menu: valašská slivovice, šátečky s brynzou, k nim pivo 12° ležák, polévka ščedračka, k ní pivo 12° ležák nefiltrované, kvasnicové, pak jehněčí kýta se škubanci a trnkovou omáčkou, k tomu pivo 14° speciál, jako dezert placky-beléše, čaj z jablečných slupek a Valašský penicilin. Jestli to všechno zmůžete, buď si pak lehněte na protější stráň, nebo si naopak dejte pořádnou valašskou túru.

Více informací najdete na www.galik.cz.

květen

23. až 25. května: Slavnosti chřestu

Slavnosti chřestu v Ivančicích se letos konají už podvacáté! Ke kulatinám přijede poblahopřát i držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus nebo světový sommelier Libor Nazarčuk. Na náměstí bude chřestové speciality vařit osm restaurací, ve vinařské zóně k nim budou vína vybírat jihomoravští vinaři. V rámci nedělního programu se Ivančice přenesou do slavných časů první republiky a zopakují si návštěvu prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který do města přijel v roce 1928.

Hlavními hvězdami kulturního programu je folk-rockový Kamelot a zpěvačka Ilona Csáková. Navíc bude při téhle příležitosti po čtyřiceti pěti letech v Ivančicích znovu založena chřestovna! Na pozemcích u Stříbského mlýna by mohly první chřestové výhonky rašit už za pět let. „Zaměřovat se budeme v podstatě pouze na zelený chřest, kterého je nedostatek, a jeho pěstování není tak náročné na techniku. Bílý budeme pěstovat jen okrajově postaru pod hliněnými poklopy. Půjde hlavně o ukázku, jak zde pěstování kdysi vypadalo. Naším snem je vzbudit zájem dalších zemědělců a za pár let vařit z vaneckého chřestu alespoň v jedné z festivalových restaurací,“ říkají organizátoři. Víc se dozvíte na www.slavnostichrestu.cz.

květen

24. května: Ratolest Fest

Závod odrážedel a koloběžek, zásah hasičského člunu, výtvarné a hudební dílny, vodní bitva, nábor malých kajakářů, ragbistů, fotbalistů, tenistů, baseballistů či hráčů kolové, zábavná cesta k třídění odpadu, parník do zoo, spousta soutěží, skvělé festivalové menu, to vše vás čeká na 1. ročníku festivalu pro rodiny s dětmi Ratolest Fest na náplavce u Rašínova nábřeží v Praze.

„Ratolest Fest je součástí projektu Českého olympijského výboru – Česko sportuje. Návštěvníky čeká víc než 50 stanovišť tělovýchovných jednot, sportovních klubů, školek a organizací pracujících s malými i nejmenšími. Cílem festivalu je to, aby malí po dni plném zážitků spokojeně usnuli a velcí načerpali inspiraci na aktivity pro děti na prázdniny a pro další školní rok,“ říká pořadatel akce Matěj Špiroch. „Do většiny aktivit se návštěvníci zapojí. Mohou také přispět na dobrou věc a zároveň výhodně prodat či nakoupit v dobročinném bazárku sezonního sportovního vybavení a oblečení pro děti, do kterého se mohou přihlásit už nyní. Instrukce najdou na www.ratolestfest.cz.“

Úterý a pátek: Něco pro zdraví

Stejně jako každý rok, i letos mohou zákaznice Marks&Spencer během květnových nákupů udělat něco pro své zdraví. V rámci spolupráce s neziskovou organizací Dialog Jessenius probíhají ve dvou prodejnách M&S bezplatné lekce samovyšetření prsu (M&S Melantrich v Praze na Václavském náměstí v úterý od 11 do 18 hodin a M&S Ostrava Avion v pátek od 11 do 18 hodin).

Vyškolené odbornice z Dialog Jessenius tu odpovídají na dotazy ohledně rakoviny prsu a na speciálním prsním modelu ženám ukazují, jak správně provádět preventivní samovyšetření. Právě pravidelné samovyšetření prsu je totiž důležitou součástí prevence nemoci, která postihuje čím dál více žen ve věku od 20 do 40 let. Navíc platí speciální akce na nákup prádla: při nákupu nad 799 Kč dostane zákaznice hned 150 Kč nazpět.

květen

31. května: Dámská jízda

V pražském Radotíně se uskuteční už 4. ročník populární akce s názvem Dámská jízda. „Jde o událost určenou pouze pro dámy, jejímž vrcholem bude společná cyklistická vyjížďka po pečlivě naplánované trase v krásné přírodě Brd. Pořádná jízda to však bude nejen na kole. Dámy čeká nabitý program s rautem, módní přehlídkou a masážemi. Budou si moci také vyzkoušet testovací kola prémiových značek Specialized a Trek, a to jak horská, tak městská,“ říká Kateřina Princová z pořadatelské společnosti Ski a Bike Centrum Radotín.

Akce vypukne v 10 hodin a účastnice se mohou těšit na welcome drink, servisní depo, mohou si nechat doseřídit zdarma vlastní jízdní kolo či si vyzvednout a nastavit testovací kolo. Pak je čeká „blok krásy“, kdy se mohou zrelaxovat na sportovních masážích u masérky Jitky Strejčkové, nechat se opečovávat v Beauty Salonu Faris Moussilli, na místě si budou moct nechat změnit střih vlasů, navštívit dietní poradenství Lady Noskové či vizážistku a kosmetičku Kateřinu Janováčovou. Další informace najdete na https://eshop.kola-radotin.cz/damska-jizda/.