Vyzdobte si byt písmenky od Typolandu a přečtěte si rozhovor s jejich tvůrci

Zábava 28. září 2014

Písmena, ať už jako symboly, nebo spojená do slov a vět, hrají v našich životech zásadní roli. Není se proto čemu divit, že i svět designu zachvátila písmenková vlna. Na náš trh a do našich příbytků ji přinesla dvojice mladých a talentovaných designérů Jakuba Maříka a Davida Novotného, kteří si říkají Typoland.

Oba dva jste vystudovali grafický design. Čím to, že jste se při své práci zaměřili na design interiérů?

Jakub: V grafickém i v interiérovém designu je důležité vizuální vnímání. To je v podstatě základní předpoklad pro to, abychom mohli tu práci dělat. Samozřejmě, že každý obor má svá vlastní pravidla, ale věci jako kompozice, dynamika, (a)symetrie nebo vyváženost jsou principy, které fungují v obou. Jinak ale neřešíme obytné prostory jako celky, snažíme se jen přinést do nich něco nového a zajímavého. Něco, čím si pak každý vylepší interiér po svém.

Proč zrovna písmena?

Jakub: Pro grafika je práce s typografií a písmeny denním chlebem. Zvolení dobrého písma pro konkrétní účel může být leckdy nejnáročnější a zároveň nejdůležitější součástí kreativního procesu tvorby. Písmena jsou pro mě tedy důležitá a všímám si jejich krásy.

David: Také jsme se nechali inspirovat v zahraničí, především anglickými internetovými obchody, které už podobné produkty nabízely. U nás nic takového nebylo.

Co všechno s písmeny si u vás mohou zákazníci pořídit?

Jakub: Zatím nabízíme jen látkové a plyšové litery. Stále ale hledáme další možnosti, jak sortiment rozšířit, proto jsme například dovezli balonky ve tvaru písmen. Ty se nejlépe hodí třeba na oslavy. Ale hlavně bychom je chtěli sami vyrábět. Už máme různé vzorky z dalších materiálů, ale není vůbec jednoduché najít někoho, kdo by nám vyšel vstříc a za rozumnou cenu. Bohužel jsme limitováni a nemůžeme hned na začátku odebírat desetitisíce kusů. Což bývá většinou podmínkou uzavření smlouvy.

typoland

Písmenkové polštáře se hodí do obýváku i dětského pokoje.

foto:

Přemýšleli jste, že byste rozšířili svou nabídku o nábytek? Takové sedáky, stolečky nebo pohovku ve tvaru písmen si umím docela dobře představit.

David: To by určitě šlo, je to jen otázka budoucnosti. Nápadů máme spoustu a mezi nimi je i drobný nábytek, jen zatím není dostatek času a financí na jeho výrobu.

Na vašich stránkách si mohou lidé zakoupit i zahraniční magazíny o bydlení a životním stylu, např. Dazed, Tank nebo AnOther. Proč zrovna ty?

Jakub: Především vám tyto časopisy otevřou úplně nový svět. Ať už se jedná o rozhovory, zajímavá a neotřelá témata, skvělé fotografie, či grafické zpracování. Pokud se chcete něco dozvědět o světových trendech a získat inspiraci, zahraniční magazíny jsou jedna z nejlepších možností.

Objevili jste nějakou jejich alternativu i v češtině?

Jakub: Můžu s klidným svědomím říct, že nic takového tady neexistuje. Samotného mě to udivuje. Pokud se jich třeba na anglickém trhu prodává asi padesát, i u nás by se přece mohl alespoň jeden zajímavější a progresivnější magazín uživit. Dokonce i na Slovensku, kde je menší trh, funguje už velmi dlouho například magazín Inspire, který se dá považovat za alternativu.

Už na první pohled je patrné, že si zakládáte také na vzhledu a módě. Co rádi nosíte, a co byste si na sebe naopak nikdy nevzali?

Jakub: Asi před dvěma lety jsem se dostal do kontaktu s některými českými a slovenskými fashion blogery, kteří mě určitě ovlivnili. Nejvíce asi Paulína (z blogu www. diamondandunicorn.com) a Kaa (www. kaaglo.com). Naučil jsem se vidět krásu v divnosti. To je mnoha lidem cizí, a když něco nechápou, raději se tomu smějí. Ale přesto, že trendy vnímám a vím o nich, neřídím se jimi. Kombinuji kousky z klasického pánského šatníku, jako je košile, sako nebo kožené polobotky, stejně tak si ale vezmu rád i džínovou bundu a zlatý řetěz, se kterým vypadám jako kolotočář.

David: Jsem trochu konzervativní, mám rád klasiku, nic extrémně výstředního. Košile, pohodlné sáčko, kalhoty a elegantní „baťovky“ – v tom mě asi uvidíte nejčastěji. Největší úlet byl, když jsem si jednou oblékl stříbrné legíny, víckrát bych si je na sebe už nevzal.

Který styl bydlení se vám líbí a proč?

Jakub: Baví mě eklektický styl. Kupení hezkých věcí, nejlépe takových, ke kterým má člověk nějaký vztah, kombinování starého i nového. Líbí se mi interiéry, kde vedle sebe fungují na první pohled nesourodé věci, ale dávají dohromady promyšlený a krásný celek. Čas od času se o víkendech chodím projít na blešák na pražské Kolbence, kde se dají najít opravdové skvosty. Zároveň ale obdivuji třeba i severský čistý styl interiérů. To, co nás osloví, si ukládáme na náš Pinterest (www.pinterest.com/ typoland).

David: V bydlení mi jde především o útulnost, pohodlí a funkčnost. Mám rád vysoké stropy, staré dřevěné parkety. Byt, který dýchá nějakou historií, má u mě určitě plusové body.

Jak vypadá váš dům, popřípadě byt snů?

Jakub: Promyšlený, stylový, osobní. Aktuálně takový, abych do něj mohl pozvat velkou skupinu přátel.

David: Dům snů by nejspíš nebyl v České republice. Měl by mít určitě spoustu světla, otevřených prostorů a výhled do čisté přírody.