Science fiction kolem nás aneb Oblečte si chytrou elektroniku

Zábava 21. srpna 2014

Mobil v ruce už je nuda. Teď se všude objevují chytrá zařízení, která se neodkládají do kapes. Jsou pořád na těle. Nositelná elektronika přestává být výsadou nadšenců a vstupuje pomalu, ale jistě do života nás všech.

Nemáte co na sebe? Oblékněte si elektroniku. To není vtip, koneckonců chytrý telefon anebo tablet už má skoro každý, tak jde v podstatě jen o to, nějak si to připnout na tělo.

Všelijaké fitness pásky, hodinky a brýle se skrytým monitorem už tu vlastně jsou nějakou dobu, až teď se ale stávají opravdovým fenoménem.

DIGITÁLNÍ OBLEČKY

Zvýšený tlak, průběh spánkových fází nebo tělesné funkce ještě nenarozeného dítěte. To všechno můžete mít díky wearables pod palcem. Wearables je anglický termín, který by se dal přeložit jako „věci k nošení“. Zkrátka oblečení a doplňky, které běžně nosíme, ovšem vylepšené o digitální funkce. Zatímco brýle à la počítač stále patří spíše do laboratoří, jednodušší typy nositelné elektroniky už jsou na pultech obchodů. Anebo tam míří.

foto

Chytré stroje vás vzbudí nejen ve správný čas, ale i ve správném typu spánku.

foto:

DOKTOR NA DÁLKU

Nejdostupnějším typem wearables jsou interaktivní náramky. Můžeme mezi ně počítat i chytré hodinky, které komunikují se smartphonem, aniž byste ho museli lovit z kapsy. Většina chytrých náramků a čidel hlídá vaše zdraví nebo počítá sportovní výkony. Měří váš tep a další životně nezbytné funkce, počítají kroky i spálené kalorie. Špatně spíte? Žádný problém. Připněte si na noc náramek se speciálními senzory, které měří, jak moc se převalujete či jak často a kdy se budíte.

Vyhodnocením těchto dat můžete dosáhnout klidnějšího spánku nebo zjistit ideální čas pro budíčka. Speciální pokrývka hlavy pod helmu zas umí vyhodnotit, jestli si má fotbalista po úderu míčem do hlavy odpočinout, nebo se může vrátit na hřiště. Jiné šikovné zařízení měří intenzitu slunečních paprsků, poměřuje je s vaší kůží a přesně vám pak řekne, kdy zalézt do stínu.

CHYTŘE NA SPORT

Krokoměry a podobné záležitosti třeba na řídítkách bicyklů nejsou nic nového. Nositelná elektronika vám pomůže při běhání, ale třeba i při výuce golfu nebo tenisu. Stačí si na zápěstí připnout malé udělátko, které přesně zaznamená vaše pohyby, a v mobilu či na tabletu si pak všechno pěkně prostudujete – a následně se jistě rychle zlepšíte. Motorkáři si můžou nasadit helmu s rozšířenou realitou a v rohu zorného pole pak sledovat GPS navigaci či kontrolovat zpětný pohled snímaný týlovou kamerou.

Hodně se rozmáhá i tzv. winter wearables – elektronika zabudovaná do zimního vybavení. Nejdříve to byly chytré lyžařské bundy, poslední dobou i helmy. A interaktivní lyžařské brýle Snow2 se tuhle zimu staly v USA hitem. Měří vaši rychlost, délku skoků, a když přijedete do nového střediska, ukážou vám na mapě ty nejlepší sjezdovky. Podobné brýle si od letoška můžou pořídit i cyklisté.

foto

Hodinky místo telefonu...

foto:

ZÁŘNÁ BUDOUCNOST

Analytici předpovídají trhu s nositelnou elektronikou zářnou budoucnost. Do roku 2020 vzroste prý až desetinásobně – na 100 milionů kusů. Chytrolíny na zápěstí či za uchem to totiž zdaleka nekončí. Za dveřmi jsou už připravená moudrá trička, boty, ponožky i klobouky. V Japonsku už mají i chytrý psí obojek. Díky němu můžete sledovat, jakou vzdálenost váš mazlíček přes den urazil a kolik přitom spálil kalorií, případně délku jeho spánku či okolní teplotu. Chudák pejsek!

foto

Činky, co vám ohodnotí sportovní výkon? Proč by ne?

foto:

Co se nosí?

  • HODINKY Vlastně je to spíš takový multifunkční náramek. Nejvíce si ho oblíbili sportovci, dokáže měřit aktuální tep a jiné tělesné funkce a je skvělým koučem při sportovních aktivitách.
  • BRÝLE Miniaturní počítač zabudovaný do obrouček umožňuje chatovat, prohlížet si mapy, číst noviny. S brýlemi natočíte video, můžete fotit, navigovat, přehrávat filmy a zahrajete si s nimi i hru. První, komu se podařilo masověji rozšířit povědomí o chytrých brýlích, byl Google. Pro širokou veřejnost je zpřístupnil teprve nedávno, za cenu v přepočtu asi 30 tisíc korun. Brzy by mohly nahradit tablety.
  • TRIČKO PRO MUZIKANTY Tričko obsahuje senzory, které reagují na dotek a spouští zvukové stopy. Můžete si pořídit verzi s elektrickou kytarou nebo třeba bubenickou sadou.
  • KAMERA ZA UCHO Minikamerku si připnete za boltec a natáčíte záběry ze svého pohledu. Je navíc odolná vůči nárazům a špíně. Dosahuje kvality 4K, tedy 4000 pixelů. A to je čtyřnásobek HD rozlišení, detaily odpovídají snímkům z kvalitních fotoaparátů.
  • PRSTEN NA DOMA Whipsaw Nod umí ovládat přístroje pomocí gest. Uvnitř prstenu je senzor, který zaznamená pohyby ruky a přenáší je na obrazovku televize, počítače, mobilu... Tlačítky na prstenu ovládáte nabídku podobně jako počítačovou myší. Prsten bude k dispozici koncem roku.