Vyčurejte se, už od neděle si budeme na Vyšehradě hrát

Zábava 1. září 2014

Divadlo pro batolata, bojovka, workshopy, odpolední večerníčky slavných tatínků i večerní VyšeBar pro dospělé, nejen tak bude vypadat jedenáctý ročník festivalu VyšeHrátky, který oživí vyšehradský areál Královské a knížecí akropole už poslední srpnový den. Od 31. 8. do 7. 9. ožije historická kulisa národní památky programem pro školáky, předškoláky, ale i nejmenší děti. A bavit bude i dospělé!

„Nejsme odkládací koutek,“ říká ředitelka festivalu

VyšeHrátky jsou interaktivní festival se zaměřením na loutkové a autorské divadlo a hravě vzdělávací aktivity pro děti v různých věkových kategoriích. „Snažíme se vytvořit alternativu ke konzumním akcím, které mají na první pohled spíše pouťový charakter. Chceme, aby náš festival byl místem, kde spolu tráví čas celá rodina. Nejsme odkládací koutek s pasivní zábavou, naopak se snažíme podpořit v dětech fantazii a hravost a vést je k aktivnímu zapojení do dění festivalu, i proto je jednou z ústředních aktivit bojovka,“ přibližuje hlavní myšlenku VyšeHrátek Daniela Fialová, ředitelka festivalu. Přičemž každý rok se nese v odlišném duchu. Letošní ročník představí Trenažér komunismu, který dětem přiblíží dobu před 25 lety.

vysehrátky

Těšte se na divadlo.

Divadlo pro malé, velké i nejmenší

Hlavní náplní festivalu jsou především divadelní představení. Těch se během dne odehraje několik. Hned první den festivalu se mohou návštěvníci těšit od 10.00 a 14.00 hodin na premiéru inscenace Studia DAMÚZA Batostění – divadla pro děti od 10 měsíců! Máte představu, jak vypadá divadlo pro batolata? „Je lehoučké jako pírko,“ říká Monika Kováčová, režisérka inscenace, a dodává: „Představení nabízí dětem první kontakt s divadlem - je interaktivní, respektuje jejich potřeby a citlivě je uvádí do světa zvuků, hlasů, pohybů, dotyků, loutek.“ Festival VyšeHrátky přiveze i zahraničního hosta – slovenské Batolárium, které Monika Kováčová režírovala v Bábkovém divadle na Rázcestí v Banské Bystrici.

vysehrátky

Co se to tu děje?

Divadelního bloku se budou účastnit i etablované soubory. S představením Dášeňka přijede Husa na provázku, Buchty a loutky zahrají Zlatou Husu. Chybět nebude ani Prasečí cirkus v podání žonglérského dua Bratři v Tri(c)ku.

vysehrátky

Vyšehrátky lákají nejen krásným místem, ale i kvalitním programem.

Doprovodný program plný workshopů, čtení pohádek i koncertů

Doprovodný program festivalu je doslova nabitý. Kromě divadelních představení a bojovky jsou pro děti připravené workshopy, kreativní dílny či koncerty. Jedním z nich bude také koncert Mixle v pixle, jejichž členy znáte z etablovaných skupin - například frontman kapely je Márdi z Vypsané fixy. Nejen děti, ale také určitě maminky potěší odpolední večerníčky. Každý den od 17.00 hodin budou číst pohádky slavní tatínci. „Letošní rok přislíbili účast herec David Matásek, sportovní komentátor Robert Záruba či například rapper Bonus,“ láká na podvečerní program Daniela Fialová. Večery pak budou patřit dospělým. Každý den bude otevřený VyšeBar, ve čtvrtek, pátek a sobotu jsou na programu také představení a koncerty pro dospělé. Praktické informace

vysehrátky

Akce se pravidelně zúčastňují známé osobnosti. Tady například Igor Bareš.

Festival VyšeHrátky má svůj program rozdělený do několika částí. Dopoledne kromě víkendu je věnované školám, odpoledne prostor Vyšehradu patří rodinám s dětmi a večery pak otrlým a dospělým návštěvníkům. První představení začínají v 10.00 hodin. Vstupné do areálu je zdarma. Cena představení je od 70 Kč, rodinná vstupenka stojí 250 Kč. Více informací o programu a vstupném najdete na www.vysehratky.cz.

vysehrátky

Soustředění v kuchyni.

O festivalu VyšeHrátky

Festival VyšeHrátky pořádá od roku 2004 vždy na začátku září Studio DAMÚZA, o. p. s., ve spolupráci s NKP Vyšehrad. VyšeHrátky jsou interaktivní festival se zaměřením na loutkové a autorské divadlo a hravě vzdělávací aktivity pro širokou veřejnost odehrávající se na Královské a knížecí akropoli Vyšehradu. Program se zaměřuje především na skupinu rodičů, kteří chtějí aktivně trávit volný čas se svými dětmi, a na školní kolektivy. Snaží se tvořit alternativu ke konzumním akcím s „pouťovým“ programem. Projekt po celou dobu své existence stál na principu propojování umění, hry a vzdělávání. Hlavní důraz je kladen na podněcování fantazijního a tvůrčího pohledu na svět, aktivní přístup diváka-partnera, zprostředkování mezigeneračního rozhovoru a podporu tvorby studentů uměleckých vysokých škol.

Festival vzniká za podpory Ministerstva kultury, Hlavního města Praha a Městské části Praha 2. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Více informací najdete na www.vysehratky.cz.

vysehrátky

Nejen divadlo, ale i hudba vás provedou Vyšehrátkami.