S rozbitými hodinami nemusíte k hodináři. Skočte si je opravit do kavárny

Zábava 7. října 2014

Proč chodíte do kavárny? Nejspíš na kávu. Případně na čaj nebo jiný drink. A taky mezi lidi. Do kavárny jich přece chodí spousta. Každý z nich něco umí a dost možná by i rád pomohl. Třeba něco opravit. A o tom je Repair Café – kavárna a opravářská dílna v jednom.

Normálně chodím do kavárny s kabelkou. Nebo ještě tak s notebookem, když mám potřebu pracovat. Abych s sebou vláčela rozbité hrnky a nefunkční domácí spotřebiče, to by mě ani ve snu nenapadlo. Teď si ale říkám, že to vůbec není špatný nápad. Kdoví, kolik domácích kutilů se u stolků s kafem jen tak nudí. Takže když jim dáte do ruky nějaký rozbitý aparátek, možná je tím dokonce potěšíte...

NA KÁVU DO OPRAVNY

Vlastně je to skvělá myšlenka. Funguje asi takhle: vezmete, co máte doma rozbitého či nefunkčního, a přinesete to do Repair Café. Tam si se svým nákladem „šrotu“ k někomu přisednete, objednáte si kávu a dáte se do práce. Společně šroubujete, přitahujete, zatloukáte, lepíte a skládáte. Anebo jen koukáte a podáváte šikovnému kutilovi nářadí. To je tady volně k dispozici, jakož i spousta různého materiálu. V Česku zatím Repair Café nenajdete, vyzkoušet to ale můžete na západ od našich hranic.

káva

Vy si dáte kávičku, a někdo šikovný vám zatím opraví, co máte rozbitého.

foto:

The Repair Café Foundation

  • Zahrnuje pobočky ve 14 zemích světa, např. v USA, Brazílii, Rakousku, Belgii či Německu.
  • Na www.repaircafe.org je možné získat podrobné informace o tom, jak si založit vlastní Repair Café.

Hlavní motto kaváren je vzájemně si pomáhat. Lidé se tu scházejí, aby společně vlastníma rukama opravili věci, které by jinak nejspíš vyhodili. Nejčastěji to jsou laciné domácí spotřebiče, které se nevyplatí nosit do opravny. Právě ty končí většinou po první poruše na skládce. Ale také rozbité mobily, tiskárny, hodiny, boty. Lidé už zapomněli, že věci je možné opravit. Když je vezmou sem, zjistí, že to zvládnou i sami.

Tento typ kaváren učí lidi vážit si znovu věcí. A taky lidí, kteří něco umí. Chodí sem studenti i důchodci. Někdo proto, aby ušetřil peníze, jiný proto, aby ušetřil přírodu. A jiný proto, aby poznal nové přátele a nepřipadal si zbytečný.

NĚMCI UMĚJÍ ŠETŘIT

Kavárny pro opraváře si rychle získávají oblibu v celé západní Evropě, třeba v sousedním Německu. Podle vedoucí projektu jedné z berlínských dílen, Elisy Garotte Gasch, často stačí málo a staré věci jako například rádio nebo budík se znovu probudí k životu. „Snažíme se je společně opravovat, místo toho, aby se vyhodily a navýšily hory odpadu.“ První dílnu rozjela s přáteli v lednu 2013. Dnes už mají deset poboček.

Kavárny živí jen drobné dárky, přesto prosperují. Například právě v Německu se těmto specifickým dílnám daří zvlášť dobře – stejně jako dalším projektům založeným na sdílení, ať už věcí, nebo dovedností. Auto, nářadí, jídlo nebo stavební plány – každý druhý Němec se už někdy o něco podělil.

CHYTRÁ PANÍ POSTMA

Myšlenku přeměnit kavárenské povaleče na šikovné opraváře přivedla k životu světová ekonomická krize. Za její přeměnou ve skutečnost pak stojí jedna nápaditá paní z Amsterdamu. Martine Postma otevřela první Repair Café v Nizozemsku v roce 2009. Kavárničce se dařilo, a tak založila The Repair Café Foundation, která zaštiťuje celosvětovou síť Repair Café. Kdybyste si kavárnu typu „Ferda mravenec, práce všeho druhu“ chtěli založit i někde tady u nás, poradí vám, jak na to. Už aby to bylo, právě se mi porouchal fén...