Nebezpečná krása:Štíhlá jako Twiggy, opilá jako Dán

Zdraví 30. listopadu 2012

Ani gram tuku navíc, a za odměnu si dát místo dortíku dvě deci merlotu. Nebo taky víc. To zavání velkým průšvihem, jak přiznává autorka tohohle článku.

Představte si, že máte víc než vřelý vztah k alkoholu. Jenže jako uvědomělá dietářka nezapomínáte, že alkohol představuje kalorickou bombu.

Takže vzdát se štíhlé postavy, nebo alkoholu? A pak vás napadne třetí možnost: když se vzdám jídla, „našetřím“ si kalorie pro alkohol. A ono to funguje – jste štíhlá a opilá. Jenže taky nemocná. Stává se z vás totiž alkorektička.

Vražedná kombinace

Podstatou alkorexie (alkoholismus + anorexie) je chorobná touha po ultra štíhlé postavě spojená se zálibou v alkoholu. Ohroženy jsou ženy na mateřské, v domácnosti, opuštěné a bez práce a vazeb na rodinu. Ale i muži!

Alkorektikům a alkorektičkám bývá zpočátku docela fajn, jimi naordinovaná odtučňovací kúra nese svoje ovoce. Mají scvrklý žaludek a problémy něco sníst. Bohužel tenhle životní styl začas zlikviduje játra, ledviny i psychiku. A pokud nedojde ke včasné léčbě, může končit smrtí.

Tři oříšky, nebo dvojka?

Prvním krokem k léčbě prý je přiznat si, že mám vážný problém. Tak já se tady veřejně přiznávám: Jsem potenciální alkorektička. Faldy na svém těle bytostně nesnáším a z každého půlkila navíc se mi dělají mžitky před očima.

Silnější kolegyně (což je většina, jsem fakt dost štíhlá) si významně klepou na čelo, když nasazuji čínskou dietu.

A tady se ke strašáku anorexie přidává strašák alkoholismu: Předepsanou lžičku sezamových semínek a tři oříšky k večeři bez mrknutí oka směním za dvě až tři pohodové dvojky jako odměnu za to, jaká jsem statečná dietářka.

Tuhle třítýdenní rádoby čisticí kúru jedu jen jednou za rok, takže se ze mě alkorektička velmi pravděpodobně nestane. Tedy alespoň doufám.

Ovšem takhle možná přemýšlela nejedna žena chvíli předtím, než se jí tahle nemoc vymkla z rukou…

žena

Bublinky k večeři - ideální...

zdroj: www.thinkstock.cz

Kolik železa tady najdete?

  • Podle průzkumu prof. Victorie Osborne z Univerzity v Missouri až 16 % studentů (mezi nimi třikrát více dívek než chlapců) omezuje příjem kalorií z jídla, aby mohli pít alkohol. Podle jiné americké studie až 30 % dívek jídlo na úkor alkoholu vynechává úplně.
  • Pokud pijete alkohol nalačno, vstřebává se podstatně rychleji – do jater se dostává už za čtvrt hodiny. Jeho účinek je tak silnější a nebezpečnější. Alkorektici jsou přímo ohroženi diabetem a nádory slinivky břišní.
  • Neoficiálním králem alkorexie je jistý Bradley Cailor, který vymyslel dietu založenou na přijímání minimálního množství jídla, které je úmyslně nahrazováno neomezeným množstvím piva. Sám tvrdí, že díky této dietě zhubl neuvěřitelných 50 kilogramů.

Bacha!

Takže rada na závěr – klidně si dejte vydatnou snídani, lehký oběd, hodinku ve fitku a pak hurá na decku (max. dvě) vína!

Ať neposílíte řady těch, které to opravdu přepískly, cesta zpátky do normálu je hodně, hodně spletitá. A často nemožná.

Vlasta 47/2012 čtverec

Co na tento trend, či novou závislost říkají celebrity? Přečtěte si v nové Vlastě 48/2012 s Agátou Hanychovou a Veronikou Žilkovou na obálce.