I plastika má svůj čas: Na co se soustředit ve 30, 40, 50

Zdraví 21. prosince 2012

Zkrášlovací operace nejde naplánovat stylem „v šestatřiceti si nechám udělat prsa a s faceliftem počkám do pětapadesáti“. Přesto ve většině těchto zákroků hraje biologický věk klíčovou roli. Kdy je tedy na jakou operaci ten pravý čas?

Do třiceti...

Uši

Operace odstátých uší je možná už po ukončeném vývoji boltce, tedy kolem šestého roku. Napravuje se především nežádoucí postavení, velikost nebo tvar ušních boltců.

Po operaci lékaři doporučují alespoň týden klidu. Pacient musí nosit návlek přes uši, cvičit a spát pokud možno na zádech.

Cena: Od 13 000 Kč

Víte, že... Dva týdny před operací by nemělo proběhnout žádné akutní onemocnění, např. nachlazení, viróza.

uši

Odstáté uši už nemusí být vadou na vaší kráse.

zdroj: www.thinkstock.cz

Nos

Úpravu nosu se doporučuje provádět v období časné dospělosti, tedy po dosažení osmnácti let, až do doby středního věku, dokud je kůže dostatečně elastická a snadno se přizpůsobí změně.

Korekce nosu neboli rhinoplastika probíhá v anestezii a upravuje se chrupavčitá nebo kostěná část nosu, nejčastěji ale obě části zároveň. Zatímco dříve bylo možné nos jen zmenšit nebo zkrátit, dnes plastičtí chirurgové dokážou nos také zvětšit a prodloužit.

Zlepšit svou vizáž tedy mohou už i lidé, kterým na nose nic „nepřebývá“, naopak jim tam z estetického hlediska cosi schází. Tento problém se vyrovnává tzv. augmentací, tedy doplněním tkáně.

Cena: Od 20 000 Kč

Víte, že... Operaci vylučuje akutní výsev akné v obličeji, zvláště v okolí nosu. Nosní oblast je totiž bohatě zásobena krevními a mízními cévami a infekce se snadno šíří do krajiny víček, očnic a vedlejších obličejových dutin.

nos

Nosík moc malý, velký, křivý... Chirurg pomůže se vším.

zdroj: www.thinkstock.cz

Jizvy po akné a strie

Stejně jako rychlý tělesný růst v období puberty mohl být startovacím můstkem pro tvorbu strií v oblasti břicha či stehen, tak i nadměrná tvorba akné a nevhodná péče o pleť mohla zapříčinit vznik nepěkných jizviček.

Po překročení hranice dvaceti let je již tělesný vývoj ukončen, a proto je ideální doba zlikvidovat je. K léčbě se nejčastěji využívá laser Smoothbeam a zákrok trvá kolem 30 minut.

Po laserovém ošetření je nutné chránit pokožku před slunečními paprsky ochrannými krémy s vysokým UV filtrem (50+).

Cena: Cca od 23 000 Kč 

Víte, že... Odstranění jizev a strií je možné také tzv. metodou dermarollerové mezoterapie, jež je jemnou alternativou laseru a chemických peelingů.

akné

S jizvičkami si poradí laser.

zdroj: www.thinkstock.cz

Vlasta 51/2012 2

Zákroky, které je dobré prodělat do třiceti let, jsme si probrali. Co si ale můžeme ke svému tělu dovolit, když je nám čtyřicet a padesát? Čtěte v nové Vlastě 51/2012 se Sabinou Laurinovou na obálce. Právě na stáncích.