Jak dobít baterky

Zdraví 30. dubna 2020

Vlastně byste se i celkem ráda pustila do práce, ale nějak vám chybí energie? Vyzkoušejte některou z našich technik a fungujte zase na 100 %.

Tlak na tvář

Při stresu zatínáme svaly sanice. Položte proto na ně špičky ukazováčků (do výšky ušních lalůčků, přesně tam, kde cítíte malou prohlubeň) a tlačte tak dlouho, dokud neucítíte lehkou bolest. Vydržte pět sekund a pomalu uvolněte. Zopakujte 10x.

Horký ručník

V lázních nebo v letadle v business třídě to dobře znají: pro rychlé uvolnění vám nabídnou horký ručník. Tuto metodu využijte i doma po namáhavém dni. Namočte malý ručník do horké vody a vyždímejte ho. Uvelebte se na tichém místě, zavřete oči, položte si ručník na obličej a uvolněte se. Můžete kombinovat s hlubokým dýcháním.

Místo klidu

Určete si místo, kde se vždy zklidníte. Důležité je, aby to bylo poblíž míst, na nichž cítíte stres. Třeba v práci křeslo, roh v kuchyňce nebo teráska. Minimálně týden tam choďte vždy, když budete potřebovat energii. Pokaždé si přitom uvědomte příjemný pocit, který zažíváte. Vaše mysl si po pár dnech zvykne a bude na toto útočiště pozitivně reagovat.

Zpomalení

Rychlá chůze, rychlá mluva, rychlá práce, rychlé reakce… Jenže rychlost podporuje pocit stresu! Jak zpomalit? Začněte tím, že vědomě zpomalíte dýchání a následně každý pohyb a čin. Donuťte ruce a nohy, aby se pohybovaly pod plnou kontrolou vědomí. Přemýšlejte o každém pohybu, choďte, mluvte a dýchejte pomaleji, než považujete za normální.

Desetiletá vize

Získejte od své zátěže odstup. Cestujte v myšlenkách o deset let nazpět a vzpomeňte si, jaká jste tehdy byla, jaké oblečení jste nosila, kde jste bydlela. Co by vaše tehdejší já řeklo vašemu dnešnímu životu? A teď ve své mysli předběhněte naopak o deset let do budoucnosti. Jak budete vypadat, co budete nosit, dělat, milovat? Jak se budete dívat na vaše aktuální dnešní problémy? S tímto odstupem budete vnímat dnešní tlak a stres jako podstatně menší.

Ruce v teple

Čím napjatější hlava, tím studenější ruce. Třete o sebe dlaně tak dlouho, až jsou teplé (asi jednu minutu), pak nechte paže viset podél těla. Teď otáčejte dlaně střídavě po a proti hodinovým ručičkám – opakujte 5x. Pak dejte ruce před tělem k sobě a jemně je o sebe znovu třete. Nakonec uchopte jednou rukou druhou, do pěsti sevřenou ruku. Zopakujte 10x pro každou ruku.

Nohy nahoru

Lehněte si na záda a nohy opřete nahoře o stoličku. Už jenom ležení uvolňuje vnitřní pocit a fyzickou zátěž. Potřebujete ještě víc ulevit šíji? Srolujte ručník do válečku a podložte si jím zátylek v místě, kde končí lebka. Můžete ho také položit na délku mezi lopatky. Poležte si tak aspoň deset minut a odpočívejte.

Přemisťování

Na jakési „vnitřní obrazovce“ si představte svoji aktuální stresovou situaci. Teď tento obraz posuňte do levého spodního rohu. V pravém horním rohu si naopak představte ideální obraz situace se všemi pozitivními pocity. Teď oběma obrazy pohybujte, až ten relaxační bude vpředu. Při tom myslete na všechny pozitivní smyslové vjemy, které s ním souvisejí. Jako byste na televizoru zesilovala zvuk a kontrast. Pak se pomalu vraťte do reality, ale všechny ty příjemné pocity se pokuste si zachovat.

Tlačítko štěstí

Do detailů si vybavujte konkrétní šťastný okamžik, který jste prožila. Jak jste se cítila, jaké bylo počasí, jaké zvuky? Až budete ve vzpomínce ponořena nejhlouběji, zmáčkněte nějaké místo na těle, třeba zápěstí nebo ušní lalůček. Vydržte pár sekund a postup opakujte. Za nějakou dobu tréninku už jen samotný dotek tohoto místa spustí pocit štěstí.

Božský klid

Najděte si na levém koleni akupunkturní bod štěstí: položte ruku na koleno, místo se nalézá pod špičkou vašeho prsteníku. Poťukávejte špičkou ukazováku na tento bod rychlostí 100 až 120krát za minutu. Tlak má být jemný. Totéž opakujte na druhém koleni.