1. díl: Venuše a Mars hubnou jinak

Zdraví 27. dubna 2012

Váš drahý si dá deset knedlíků a stejně z něj padají kalhoty? Hrozná nespravedlnost! Ale i muži mají své jídelní slabiny. Jak při hubnutí postupovat?

Začněme fakty, která určitě znáte. Například že ženy mají sklon kompenzovat depresivní nálady sladkostmi a tučnými pamlsky. Obzvlášť před menstruací, kdy je jejich tělo hormonálně vychýleno ještě více než obvykle.

Na druhou stranu stravovací zvyklosti většiny mužů jsou horší než u žen. Příliš mnoho masa a živočišných tuků, zato málo zeleniny. Příliš alkoholu, majonézových salátů, jídla z kantýny a mizerného pečiva. Mužská strava musí být kořeněná a sytá, a to na oko i ve skutečnosti.

A výsledek? Když tyto tendence neukočírujeme, trpíme nadváhou a problémy z ní pocházejícími. U mužů i u žen bývá shodně důvodem pocit nespokojenosti s životem nebo čímkoli, co nás vede k dalšímu talíři nezdravé pochoutky. Proto je potřeba zjistit, jak tento pocit odstranit. Takže jdeme na to!

Vztekloun za volantem

Tak nejprve pánové. Důsledkem toho, že nejedí správně, může být nedostatek dopaminu. Tato látka přirozeně vznikající v mozku nám dodává energii a motivaci. Vzniká z určitých aminokyselin, které přijímáme ve stravě. Tvorbu dopaminu stimuluje také lidské chování – u mužů takové, které ženy moc nechápou, tedy nebezpečný sport, sledování akčních filmů, hádka...

Nízkou hladinu dopaminu poznáte u svého muže, aniž byste ho hnala na krevní testy. On to totiž jeho mozek taky pozná a nutí ho dělat věci, které hladinu dopaminu zvyšují. To se pak z klidného řidiče stává nebezpečný závodník. Místo kvalitních dveří kupuje k ochraně své rodiny brokovnici. Místo normálního výletu na kole se v sedle ždímá čtyři hodiny denně. A sexuálně ho nevzruší ani tak manželka jako spíš porno na internetu.

Je nepozorný a netrpělivý, zbrklý v jednání i v úsudku, vyvolává doma i v práci hádky.

Nudí ho všechny normální věci, jako starat se o domácnost a chodit do práce. Proto u něj roste nebezpečí závislosti, mimo jiné i na nezdravém jídle. K nejběžnějším návykovým látkám totiž patří kromě cigaret a alkoholu taky bílý cukr nebo káva.

muž auto

Nedostatek dopaminu a nadváha dělají agresivní řidiče

zdroj: Isifa.com
muž cyklista

Místo cyklovýletu závodí...

zdroj: Isifa.com

Zoufalá samička

No a ženám zase chybí serotonin, což je neuropřenašeč, který zajišťuje pocity pohody, štěstí, uvolnění a optimismu. Bez jeho dostatku zakoušíme nepříjemné pocity, jako je ustaranost, méněcennost, úzkost, lítost, smutek, zoufalství, ukřivděnost i sexuální chlad. Máme sklon chorobně záviset na vztahu, protože nic jiného v nás pocity štěstí neprobudí.

Pociťujeme prudké výkyvy nálady, jakmile jen trochu zakolísá hladina krevního cukru. Je dobré, když tohle pochopí partner, protože v takový moment může být žena velmi protivná a hlavně nespravedlivá. Kdykoli se hladina cukru sníží, mozek totiž přestává vyrábět serotonin a nálada se okamžitě horší. Můžete mít pocit, že jste si vzala největšího idiota na světě.

Muž by v tom okamžiku měl přestat poslouchat, co žena říká, a sehnat jí nějaké jídlo.

Vlastně jako v pravěku. Jen to dnes nebude mamut, ale kousek čokolády nebo rohlík, prostě aby to okamžitě zvýšilo hladinu krevního cukru.

Špatná zpráva (a to i pro muže): Tyto hormonální vlny souvisí s menstruačním cyklem, takže se jich lze těžko zbavit. A teď ta dobrá: Zdravá strava je pomůže zmenšit.

Nejznámějším příznakem nedostatku serotoninu je smutek a deprese. Mnoho žen se před nimi snaží uniknout přejídáním, a pokud jsme se narodily s větším počtem tukových buněk, je na obezitu zaděláno. Cítíme-li se totiž nešťastné, zmocní se nás neodolatelná chuť k jídlu. To nám poskytne jen kratičký okamžik štěstí, ale zanechá nás s pocitem prázdnoty a propastného zoufalství.

žena deprese

Depresi mnoho z nás řeší...

zdroj: Isifa.com
žena jídlo

... přejídáním!

zdroj: Isifa.com

Lepší postava, lepší vztah

Takže už víte, co u kterého pohlaví působí ty nesmyslné chutě na jídlo, které nám nedělá dobře. Jenže co s tím? Jistě znáte sérii knih o Marsu a Venuši. Jejich autor, John Gray, napsal i knihu Dietou a cvičením k cíli, která obsahuje jídelní rady pro muže a ženy. Tvrdí, že když vytvoříte chemickou rovnováhu v mozku, za pouhých devět dnů se vaše chutě změní.

Tahle dieta prý funguje hlavně proto, že se ve skutečnosti v ničem neomezujete – prostě po těch nezdravých věcech netoužíte. A krom toho, se vám vylepší vaše nálada a taky váš partnerský vztah.

Musíte ale dodržet následující pravidla:

  1. Jíst nejméně třikrát denně, nejlépe i se dvěma svačinami, aby neklesala hladina krevního cukru. (Platí zejména u žen.)
  2. Každé jídlo by mělo obsahovat téměř stejný podíl kalorií ze tří hlavních složek: bílkovin, sacharidů a tuků.
  3. Hned po probuzení cvičit.
  4. Snídat.

PODROBNÉ INFORMACE KE STRAVOVACÍMU REŽIMU JOHNA GRAYE PŘINESEME O TOMTO VÍKENDU. NAUČÍME VÁS DĚLIT JÍDLA NA MUŽSKÁ A ŽENSKÁ, JÍST ČOKOLÁDU A POVÍDAT SI SE SVÝM TĚLEM.