Máme se bát kortikoidů?

Zdraví 6. dubna 2012

Venku to začíná kvést, alergie na krku. Jenže léky obsahující hormony kortikoidy mají velmi špatnou pověst. Je kortikofobie oprávněná, nebo jde o zbytečnou hysterii?

Kortikoidy (lékaři používají i název kortikosteroidy) se u nás používají od poloviny minulého století k léčbě chronických zánětlivých chorob, jako jsou ekzémy, revma, alergická rýma, astma a podobně. Co se týče dýchacího ústrojí, tady kortikoidy působí díky vysokému protizánětlivému účinku na jedničku.

Jsou to tyhle steroidy?

Kortikosteroidům bohužel nedělají dobré jméno takzvané anabolické steroidy. Ty mají uměle upravené molekuly, aby se projevily nežádoucí vedlejší účinky, což je v případě anabolik růst svalové hmoty při cvičení.

Někteří svalovci v posilovnách je polykají cíleně, aniž by se zabývali tím, že si devastují metabolismus. (Dokonce se hovoří i o riziku nádorových procesů.)

Léky s kortikosteroidy jsou ale něco úplně jiného! Samozřejmě vám nebudeme tvrdit, že jsou všechny bez nepříjemných vedlejších účinků.

Záleží na tom, v jaké formě se podávají:

  1. Při celkovém užívání (tablety a injekce) se bohužel skutečně mohou objevit nežádoucí účinky. Nejčastěji jde o poruchy psychiky, osteoporózu, šedý oční zákal, zhoršení cukrovky nebo špatné hojení ran.

  2. Při lokálním užívání (spreje, inhalační přípravky, masti a krémy) nic z toho nehrozí. „To by měli vědět například lidé trpící alergickou rýmou, kteří se často zbytečně užívání kortikosteroidů brání,“ zdůrazňuje plzeňská alergoložka MUDr. Ester Seberová. Případné vedlejší účinky nejsou závažné - může se objevit mírné pálení či podráždění sliznice nosu či lehké krvácení z nosu. I tyto malé nepříjemnosti lze do jisté míry ovlivnit správnou aplikační technikou léků.

Cílem lokální léčby kortikosteroidy je dopravit lék do místa zánětu a zajistit, aby tu setrval co nejdéle a navázal se na receptory pro kortikosteroidy. Až se tak stane, začnou kortikoidy měnit chování buněk, což má za následek potlačení zánětu.

rýma žena smrká

Kortikoidy léčí alergickou rýmu

zdroj: Isifa.com
žena astma

Pomáhají také při léčbě astmatu

zdroj: Isifa.com

Smrt na parkovišti

V anketě, kterou si objednal výrobce léků proti alergické rýmě a astmatu, lidé na otázku „Bojíte se kortikoidů?“ odpovídali: „Bojím se, že to není zdravé a je to návykové.“ „Je to chemie.“ „Bráním se jim.“ „To je přeci hrozně škodlivé!“ „Je to to nejhorší, co může být. Nejlepší jsou přírodní léky.“

TIP REDAKCE

  • Mírné příznaky je „zdravější“ tolerovat
  • Léků užívat co nejméně, jen při velkých potížích
  • Když mám více chorob, léčím jen ty nejzávažnější, rýma k nim nepatří
  • Léky vynechat hned, jakmile přinesou úlevu
  • Všechny „nosní kapky“ jsou podobné, lze je zaměnit
  • Alternativní metody jsou bezpečné a zdravé
  • Volně prodejné léky nemohou škodit
  • Kortikosteroidy jsou nebezpečné

Odborník z České iniciativy pro astma prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc., kroutí nad takovými názory hlavou. A vzpomíná na varovný příběh své malé pacientky trpící komplikovaným astmatem:

„Holčička se zhoršovala opakovaně, vždy poté, co jí její tatínek, doktor přírodních věd a výživový poradce, zakazoval užívat kortikoidy. Zemřela ve 13 letech na parkovišti u nákupního centra na srdeční selhání z přetížení srdce při dlouhodobém těžkém neléčeném astmatu. Otcova kortikofobie stála jeho dítě život."

Přitom kortikoidy jsou lidskému organismu vlastní, naše tělo si je umí vytvořit samo. Díky tomu zvládne některé záněty bez pomoci léků.

Vědci tento mechanismus rozpoznali, podařilo se jim vytvořit kortikosteroidy v laboratořích a pacienti je dostávají, pokud jejich tělo záněty nezvládá.

„Kdybychom se odpůrce kortikosteroidů zeptali, kolik těchto hormonů v sobě má, zřejmě řekne: ´Proboha, žádné!´ Ale to je nesmysl. Bez nich by vypadal úplně jinak – ležel by na jednotce intenzivní péče a podléhal útokům vnějších cizorodých látek,“ vysvětluje profesor Pohunek.

Jakou zkušenost máte s kortikoidy vy? Bojíte se jich, nebo vám či někomu z vašeho okolí naopak pomohly? Podělte se o svůj názor v komentářích pod článkem.

léky prášky
zdroj: Isifa.com