Co vám ničí záda?

Zdraví 5. března 2020

Za bolesti zad může nejčastěji životní styl. Věnujte pozornost tomu, jak stojíte, sedíte, či spíte, ať za pár let nebolíte.

„Nehrb se!“ „Zastrč břicho!“ „Vypni prsa!“ Tohle napomínání z dětství nám dodnes zní v uších. K srdci jsme si je ale brali málokdo. Takže není divu, že problémem většiny pacientů v ordinacích rehabilitačních lékařů je, že neznají správné držení těla.

Říká se, že mládí vydrží všechno. Jenže současně neplatí, že mladé tělo všechno zapomene. Nezapomene, jen si připomínku pohybových hříchů nechá na pozdější věk, kdy pak všechno podtrhne a sečte a odpoví potížemi. Zkrátka bolí.

„Nejzrádnější je, že často netušíme, že něco děláme špatně,“ říká MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Pod jejím dohledem jsme pro vás proto připravili výčet nejčastějších pohybových chyb a také rady, jak se jim propříště vyhnout.

Stůj!

Špatnou polohou těla při stoji jednostranně přetěžujete určitou skupinu svalů, zatímco jinou naopak nevyužíváte. To vede k nadměrnému zatížení kloubů a k jejich opotřebení, které ústí v předčasnou artrózu.

Jak to zlepšit: Držte vzpřímenou krční páteř, mějte relaxovaná ramena a ruce volně podél těla. Hlídejte si postavení pánve a správné dýchání.

Sedni!

Sedět se dá různě, nejvíc ale záleží na tom, co při sezení děláte a na čem sedíte. Charakteristickým sedavým zaměstnáním je práce u počítače, při níž se dá napáchat spousta chyb – postavením monitoru a klávesnice počínaje a výběrem židle konče. Všimněte si, že při práci u počítače se často předkláníte a přetěžovaná šíje pak bolí.

Jak to zlepšit: Seďte se široce rozkročenýma nohama, stehna by měla směřovat pod mírným úhlem dolů. Monitor počítače nastavte tak, aby pohled na něj směřoval přímo. Když se musíte naklánět nad pracovní desku stolu, ať už při jídle, nebo při psaní rukou, dělejte to s rovnou páteří. Zádům uleví opora o lokty, která současně brání hrbení.

Lehni!

Pokud se budíte celí rozlámaní a neodpočatí, je čas zkontrolovat matraci. Kvalitní matrace spolu s dobrým roštem dokonale rozloží hmotnost těla, kopíruje jeho tvar a páteři poskytne dostatečnou oporu.

Jak to zlepšit: Neexistuje jedna univerzální „nejlepší“ matrace. Při koupi se nestyďte ji v obchodě vyzkoušet, klidně na ní několik minut ležte a měňte polohy, v nichž spíte. V lehu je důležité cítit od matrace oporu. Jak se „propadáte“, je matrace příliš měkká. Obecně ortopedové doporučují spíše tvrdší matrace (na stupnici tvrdosti od 1 do 5 je to číslo 3 a výš).

A relaxuj!

Strnulá šíje a ramena jsou na jednu stranu projevem, ale současně i příčinou stresu způsobeného pracovním spěchem.

Jak to zlepšit: Ať už pracujete vsedě, nebo u pásu, dělejte si krátké přestávky na protažení. Provádějte libovolné cviky vestoje i přímo na židli. Například výborné na zrelaxování zad je protáhnout se do záklonu s propnutými pažemi, které současně pohybem opisují ležatou osmičku. Tento pohyb se totiž přenáší na celé tělo. Přidejte úklony do stran a rotaci krku všemi směry. Pohyby provádějte pomalu a plynule, rozhodně ne trhavě.

Prohoupejte se k úlevě

Sezení na klasické kancelářské židli je pro páteř nejvíce zatěžující polohou. Vsedě je strnule ohnutá v nevhodné pozici, která zatěžuje meziobratlové ploténky i svaly. To vede nejen k bolesti, ale dokonce k trvalé degeneraci a deformaci páteře a pohybového aparátu. Při dlouhodobém sezení se narušuje oběhový systém, dýchání i trávení, a tak si zakládáte na spoustu zdravotních problémů.

Tip redakce

Na stejném principu aktivního sezení fungují i některé zdravotní židle, které mají výkyvné sedáky na pružině, což zajišťuje správné držení těla při sedu pomocí podvědomé a přirozené práce svalů sedícího.

Jediným možným řešením je sedět, ale současně být v pohybu. Proto se doporučuje střídat kancelářskou židli s rehabilitačním míčem. Při tomto dynamickém sezení tělo bezděky namáháme, jako bychom cvičili. Díky drobným pohybům se nejen zapojují svaly, které mají držet páteř ve správné poloze, ale také centrální nervový systém dostává potřebné informace a sám se snaží případné chyby korigovat.