Čokovášeň: napáchá míň škody, než si myslíte

Zdraví 30. června 2012

Víte, že 52 procent lidí uvádí jako svoji nejoblíbenější chuť čokoládu? A víte, že jejím pojídáním hřešíte míň, než si myslíte?

Čokoláda má mezi sladkostmi výjimečné postavení. Je okamžitým zdrojem energie pro tělo i ducha, ovlivňuje neurotransmitery v našem mozku, a tím odstraňuje napětí a stres a navozuje v nás pocity pohody a klidu. A to vše je ještě umocněno její nezaměnitelnou chutí.

Důležitou součástí čokolády je kakao, obsahující theobromin a kofein, známé svými povzbuzujícími účinky. Nejrůznější vědecké výzkumy se zabývají také dalšími jejími kouzly, aby zjistily, nakolik je pro nás vhodná, nebo ne. Tak například jeden z výzkumů říká, že pravidelné užívání malého množství čokolády s vysokým obsahem kakaa snižuje riziko vzniku krevních sraženin.

Radikály, třeste se!

Jaké si dát kafe

Chlapík na mořském pobřeží najde láhev, otevře ji, objeví se džin a vybídne ho, ať vysloví tři přání. Chlapík si řekne o milion dolarů, a hle, leží před ním milion. Pak si přeje červené ferrari a prosím, stojí tam ferrari. Nakonec si přeje stát se objektem ženské touhy. A vida – změní se v tabulku čokolády.

Pozitivní je také pomoc čokolády při obraně proti volným radikálům, které jsou považovány za jednu z příčin rakovinného bujení. Je to především díky látkám ze skupiny bioflavonoidů. Čokoláda je také zdrojem hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku. Ten chrání tělo před srdečními chorobami, mrtvicí, vysokým tlakem.

Bojíte se, že vám bude čokoláda kazit zuby? No možná, ale stejně jako většina jídla, které dáte do pusy, ono totiž existuje jen velmi málo potravin, které by neobsahovaly sacharidy. A sacharidy se živí baktérie, které žijí v ústech a vylučují kyselé zbytky, narušující zubní sklovinu. Proto si čistěte zuby co nejčastěji, nejenom když jíte zrovna čokoládu.

A podobně je to i s obavou, že čokoláda způsobuje akné. Nedávné výzkumy na fakultě lékařství University of Pennsylvania prokázaly, že přítomnost nebo nepřítomnost čokolády v jídelníčku nemá na výskyt akné žádný vliv. Takže jak vidíte, když si vyberete kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, nemůžete si ublížit.

čokoláda

Kvalitní čokoláda vám zbystří mozek.

zdroj: www.thinkstock.cz

Teď si přečtěte ještě pár čokoládových rekordů:

  • Největší čokoládová tabulka byla vyrobena v roce 2000 v italském Turínu a vážila 2281,8 kilogramů.

  • Největší čokoládové velikonoční vejce vytvořili cukráři v jihoafrickém KwaZulu-Natal v roce 1996. Měřilo na výšku 7,62 metrů, vážilo 4071,47 kilogramů a uvnitř bylo vyztuženo kovovou konstrukcí.

  • Největší bonboniéra spatřila světlo světa v roce 2002 v Chicagu. Byla to krabice naplněná 90 090 čokoládami s peprmintovou příchutí a celkem vážila 1464,60 kilogramů.

  • Největší čokoládové vejce na našem území vyrobila v roce 1959 olomoucká Zora. Čtyři propagační výtvory měly stejné rozměry – výšku 130 centimetrů, průměr 70 centimetrů, skořápku silnou 12 centimetrů a každé z nich vážilo 128 kilogramů.

A tu pravou čokovášeň si užijete ve filmu Čokoláda: