Nemáte peníze na léto v Provence? Tak se potěšte tamními bylinkami

Zdraví 14. srpna 2012

Vůně bylin nás dokáže přenést v duši kamkoli, stačí se jen nadechnout a zavřít oči. Naše vybrané rostliny vás vezmou na výlet do jižní Francie.

Levandule na všechno na světě

Provensálský základ. Velmi aromatická a dekorativní fialová rostlina, jejíž pole jsou symbolem téhle země. Vdechování její vůně navozuje účinnou relaxaci celého organismu. Po levanduli můžete sáhnout i při pocitech napětí, stresu, depresi či úzkosti. Její olej můžete používat i neředěný, přímo na kůži.

Tip redakce

Při výběru éterického oleje dbejte na kvalitu. Na etiketě lahvičky musí být vždy uvedeno, že je silice 100% přírodní. Není-li tam napsáno nic nebo například že jen 95%, nikdy ji nekupujte, poněvadž těch zbylých pět procent je syntetických, tedy velmi dráždivých a rozhodně ne léčivých.

Silice obsažené v této léčivce zabíjejí choroboplodné zárodky, a pomáhají tak předcházet infekci drobných poranění a odřenin. Dokonce i účinně zmírňují svědivost a alergické projevy. Jsou rovněž velmi účinné na ošetření štípanců od hmyzu či žihadel i kousnutí od klíštěte.

Levandule taky skvěle čistí vzduch, odstraňuje z něj choroboplodné zárodky, a tudíž je velkým pomocníkem při prevenci, ale i léčbě nachlazení, chřipek, zahlenění, bronchiálního astmatu, tuberkulózy. Silice v levanduli zabíjejí bakterie a pomáhají předcházet infekci drobných ran a poranění.

  • Do aromalampy: Do misky v aromalampě nalijte 3 lžíce vody a do ní přikápněte 3–4 kapky kvalitního levandulového éterického oleje. Potom zapalte čajovou svíčku a nechte provonět místnost.

  • Do koupele: Smíchejte 2 lžíce panenského rostlinného oleje (mandlového, sezamového či olivového), 2 dl mléka a 4 kapky levandulového éterického oleje a přilijte do vody ve vaně. Relaxační koupel by měla trvat asi 15 minut.

  • Do sprchy: Smíchejte 4 lžíce sprchového gelu, 2 kapky levandule a 2 kapky meduňky, natřete si celé tělo a osprchujte se.

levandule

Levandule krásně vyčistí vzduch.

zdroj: www.thinkstock.cz

Tymián nejen do sekané

Budete ho znát z vaření. Ale nehodí se jenom do sekané! Tymiánů je asi čtyři sta druhů a také je úžasný pro aromaterapii. Tento 35 centimetrů vysoký keřík s plody červenohnědých oříšků má silné antiseptické, baktericidní, protivirové a antiparazitní účinky.

Působí hřejivě na organismus a aktivizuje duševní činnost. Jako čaj se používá proti průjmům, k ošetření zánětu dutiny ústní a nosohltanu, ke zmírnění kašle a bronchitidy. V obkladech a tinkturách pomáhá při hojení drobných poranění, pohmožděnin a kožních neduhů. Díky silicím napomáhá dobrému trávení, působí proti nadýmání, odhleňuje, je uklidňující.

Pozor: Éterický olej z tymiánu nikdy nenanášejte na pokožku neředěný, popálil by ji!

  • Na masáž: 2 dl panenského rostlinného oleje (olivový, mandlový, sezamový) a 7–10 kapek 100% přírodního éterického oleje z tymiánu dobře promíchejte. Při nachlazení a kašli jím natírejte oblast hrudníku a zad, u revmatických bolestí ho nanášejte přímo na postižená místa.

  • Na vši: Výborně působí proti vším, vtírejte jej přímo do vlasů a promazávejte všechny hřebeny a kartáče v domácnosti. Důležité je tento prostředek používat pravidelně nejméně 7 dní, aby se předešlo recidivám.

tymián

Vší vás zbaví tymián.

zdroj: www.thinkstock.cz

Rozmarýn pro noci vášně

Skutečný životabudič! Posiluje srdce a krevní oběh, stimuluje lymfu, uvolňuje ztuhlé svalstvo a prokrvuje mozek, čímž přispívá k dobré koncentraci a jasné mysli. Podporuje také činnost jater, žlučníku a trávicí soustavy, pomáhá léčit dnu, revmatismus, ledvinové koliky. Má i antiparazitní účinky a zvyšuje krevní tlak.

Této léčivce se přisuzují silné afrodiziakální účinky. Dále působí i proti celulitidě a svědčí mastné, nečisté a unavené pleti. Usušenou snítku rozmarýnu můžete vložit do šatníku, provoníte si tak oblečení a ještě je ochráníte před nežádoucím hmyzem.

POZOR: Éterický olej nepoužívejte v místnostech, kde jsou zvířata, mohl by u nich vyvolat strach a agresivitu. Rozmarýn není vhodný po celou dobu těhotenství, můžete ho použít k ulehčení porodu. Rozmarýn také není vhodný pro epileptiky a osoby s hypertenzí.

  • Afrodiziakální koupel: 2 lžíce smetany, 2 lžíce medu, 2 lžíce mandlového oleje a 6 kapek rozmarýnové silice promíchejte a přilijte do vody ve vaně.

  • Na ranní sprchu: 4 lžíce soli smíchejte se 4 kapkami éterického oleje a promasírujte celé tělo všemi směry. Sůl výborně promasíruje a rozmarýn zase prokrví. Tato sprcha je výborná pro osoby s nízkým krevním tlakem.

rozmarýn

Noc plnou vášní zažijete s rozmarýnem.

zdroj: www.thinkstock.cz

Dobromysl pro dobrou mysl

Kvete růžovofialovými pyskatými květy a je vysoká až půl metru. V kuchyni ji znáte jako koření oregano, ale věrna svému českému jménu působí při delším pravidelném podávání jako antidepresivum a zlepšuje náladu. Hořčiny z dobromysli podporují vylučování žluči, zmírňují žaludeční a střevní potíže. Čaj je účinným odhleňovacím prostředkem proti kašli.

POZOR: Dobromysl není vhodná po celou dobu těhotenství i kojení.

  • Čaj: Čajovou lžičku dobromysli zalijte 1 dcl vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pak přidejte med a pijte.

  • Prášek: Naše prababičky užívaly prášek z dobromysli různými způsoby – v medu, víně, s fíky. Jak na to? Sušenou dobromysl pomelte na prášek a smíchejte s medem, nejlépe světlým, na konzistenci krému. Užívejte 1 čajovou lžičku denně, nejlépe odpoledne. Směs posiluje celý organismus, upravuje stolici, zlepšuje dýchání, odhleňuje, posiluje srdeční sval a celkově tonizuje.

  • Koupel při nachlazení: 2 dl smetany a 6 kapek éterického oleje smíchejte a přilijte do vody ve vaně. Tato koupel pomáhá uvolnit hleny a celkově prohřívá organismus.

dobromysl

Dobromysl vás vyléčí z nachlazení.

zdroj: www.thinkstock.cz