Co by měla jíst žena 40 plus? A čemu se radši vyhnout?

Zdraví 21. srpna 2017

Doba kolem čtyřicátin se báječně hodí pro změnu životního stylu. A jídelníček v té změně hraje klíčovou roli. Nechte se inspirovat naší redaktorkou.

Neříkám, že co si za chvíli přečtete, bezmezně dodržuji. Protože občas i u redaktorky zdraví platí, že „pod svícnem bývá tma“. Ale většinou se opravdu snažím. Tak jako bez správného paliva nejede auto, bez kvalitního jídla nefunguje tělo. A já bych ráda fungovala ještě hodně dlouho…

Mladé a krásné - fakt!

Čtyřicítka už dávno není vnímána jako blížící se stáří. Naopak, ženy v tomto věku jsou mladé, krásné, a mnohdy dokonce rodí své první potomky.

Jenže přírodu tak úplně ošálit nejde. Čtyřicetiletý organismus má už přece jen něco za sebou a potřebuje speciální péči, včetně té stravovací.

„Motivací ke změně životního stylu bývají počínající zdravotní potíže, například vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina krevního cukru,“ říká dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá. „Ženy v této době navíc často touží po změně vzhledu, a chtějí proto hubnout.“

Kdo jí špatně, dočká se s velkou pravděpodobností dyslipidémie čili poruchy správného složení krevních tuků, jako jsou cholesterol nebo triglyceridy. Hrozí hypertenze, cukrovka 2. typu, osteoporóza a třeba i některé typy nádorových onemocnění.

Kdo vám jehličky zavede?

  • Kouření. To představuje veliké riziko nejen pro vznik nádorového onemocnění, ale má úzký vztah i k ateroskleróze čili zužování cév ukládáním tukových plátů a k jejím komplikacím (infarkt myokardu nebo mozková mrtvice).

  • Obezita. Je sama o sobě nemocí a zároveň představuje závažný rizikový faktor pro vznik řady dalších onemocnění, nejen cukrovky a vysokého krevního tlaku. Podílí se na chorobách pohybového aparátu, přispívá k poruchám menstruačního cyklu, plodnosti a přináší řadu dalších zdravotních problémů.

A konečně si strava čtyřicátnic zaslouží pozornost i proto, že se podílí na dobrém psychickém stavu.

Když vám je 40+, tak...

... přicházejí změny trávení. Častým problémem bývá zácpa nebo pocity plnosti a nadýmání. Může za to hlavně nízký příjem tekutin, málo vlákniny ve stravě a nedostatek pohybu.

... mění se stavba těla. Ubývá svalová tkáň a zpomaluje se metabolismus, takže není výjimečné, že žena začíná postupně přibývat na váze. Případná snaha hubnout ovšem bývá komplikovanější a nejde to tak hladce jako dřív. Tuk se ukládá zejména v oblasti břicha, což následně zvyšuje riziko vzniku metabolických komplikací, zejména poruch metabolismu cukrů.

Nákupní seznam

  1. V jídelníčku se zaměřte na zvýšení příjmu mléčných výrobků, nakupujte nejlépe polotučné mléko a mléčné výrobky, jako jsou sýry přírodní, typu cottage, a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, velmi vhodný je také tvaroh. Mléčné výrobky jsou i výborným zdrojem bílkovin, které jsou potřeba nejen jako „potrava“ pro svaly, ale zajistí i výkonnost a odolnost proti infekcím.
  2. Dalším bodem je snížení příjmu tuků, zejména živočišného původu, a jejich nahrazení rostlinnými tuky. Ale pozor, z hlediska obsahu energie mezi rostlinným a živočišným tukem není rozdíl!
  3. Zvyšte příjem zeleniny a ovoce, u něj ale opatrně s množstvím, nejezte více než tři kusy ovoce denně, mohla byste začít nabírat na hmotnosti.
  4. Vybírejte pečivo s vyšším obsahem vlákniny - pokud ráda experimentujete a zkoušíte zahraniční potraviny, kupte si některé z balení sendvičů britské rodinné pekárny Warburtons (jsou buď celozrnné, s ovocem, nebo se semínky).
  5. Nezapomínejte na luštěniny.
  6. Upřednostňujte libové maso, a co nejvíce zařazujte ryby. Pokud nemáte ráda kosti, vsaďte na tuňákové konzervy. Konzumací ryb uděláte hodně nejen pro své cévy, ale na své si přijde i mozek a imunitní systém.

Co poševní prostředí zaručeně naruší

  • PRAVIDELNĚ - zabráníte pocitům hladu a nebudete se následně přejídat.

  • PESTŘE - široký výběr potravin je zárukou, že získáte všechny potřebné živiny.

  • PŘIMĚŘENĚ - s postupujícím věkem se snižuje podíl aktivní svalové hmoty ve prospěch tukové tkáně. To přináší i pokles bazálního metabolismu (svaly energii spalují, tuk nikoliv), takže tělo už nepotřebuje přijímat tolik energie ve formě jídla.