Zuby - aby bílá bílá byla

Zdraví 25. září 2012

Široký úsměv dokáže obměkčit i největšího bručouna. Jenže pokud ho „zdobí“ zažloutlé nebo zkažené zuby, je nejvyšší čas dát si chrup do pořádku. Poradíme vám, jak získat běloskvoucí zoubky rychle a snadno!

Být dospělý skýtá řadu výhod. Můžeme jíst sladkosti před nebo místo večeře, pít hektolitry coly, kouřit, prostě oddávat se všem dospěláckým neřestem. Jenže právě tato svoboda nám paradoxně škodí.

Vlivem kofeinových nápojů zubní sklovina tmavne, cigarety nám na zubech (zejména zezadu) tvoří ošklivou hnědou pigmentaci a sladkosti nám kazí chrup. No a cola má na sklovinu ještě jeden nepříznivý dopad – rozleptává ji.

(Proto si vždy po pití tohoto nápoje dejte deset minut pauzu, než si půjdete čistit zuby. Čištěním bezprostředně po konzumaci byste roznesli kyseliny ze slazené limonády po celé sklovině.)

Bělicí pasta nebělí, ale „gumuje“

Abychom se pyšnili oslnivým úsměvem, je třeba se o zuby pořádně starat. Vše začíná u důkladného čištění. Třicetivteřinové šmrdlání zubů nemá na vzhled chrupu pražádný vliv.

Na ústní hygienu byste si měli dvakrát denně vyhradit alespoň pět minut, a jednou týdně zhruba 10 minut. K čištění používejte nejměkčí zubní kartáček, který je šetrný k dásním.

Lidé, kteří netrpí problémy s dásněmi, mohou vyzkoušet bělicí zubní pasty. Ty zuby sice nevybělí, jak by mohl název napovídat, ale zbaví chrup skvrn od čaje, kávy, červeného vína a cigaret. Navrátí zubům přirozenou barvu, ale nezesvětlí je, jelikož neobsahují dostatek bělicí látky – peroxidu. (Pokud vás však trápí parodontóza nebo odhalené krčky, na bělicí pasty zapomeňte, akorát by váš problém zhoršily.)

Jednou týdně použijte také mezizubní kartáček. Začněte nejmenší velikostí a při pravidelném používání můžete časem přejít na větší.

Po každém čištění zubů použijte zubní nit a ústa vypláchněte ústní vodou, která zajistí, že se na zubech nebude hromadit plak, a navodí vám svěží dech.

Které pomůcky stojí za to vyzkoušet? Sesumírovali jsme je pro vás do fotogalerie.

čištění

Zuby je třeba čistit často a řádně.

zdroj: www.thinkstock.cz
zubní pasta

Pomocníkem může být bělicí zubní pasta.

zdroj: www.thinkstock.cz

Hygienistka především

Dvakrát za rok byste měli zavítat na dentální hygienu, zejména pokud se chystáte zuby i bělit. Nemá smysl bělit chrup, který je pokrytý plakem nebo pigmentovaný - bělení by pak nemělo žádný efekt.

Hygienistka zkontroluje stav vašeho chrupu, a pokud je něco v nepořádku, pošle vás nejprve k zubaři. Pokud máte chrup zdravý, pustí se do jeho čištění.

Už jen samotnou dentální hygienou vaše zuby prokouknou, proto s bělením počkejte, až uvidíte zuby profesionálně vyčištěné.

Dentální hygienistka odstraní plak pomocí metody air flow. Jedná se o jemné pískování, které odstraňuje nečistoty, plak a pigmentaci z povrchu zubu. Air flow si poradí i s mezizubními prostory. Na závěr vám hygienistka dočistí chrup elektrickým kartáčkem a lešticí pastou.

Teprve, pokud vám ani nyní nepřipadají vaše zoubky bílé, zvažte jejich vybělení. Není vhodné pro ty, kdo mají citlivé zuby nebo odhalené krčky, ostatní mohou směle bělit.

Takové to domácí bělení

Existuje domácí a ordinační bělení. Oba způsoby fungují na bázi karbamidu peroxidu, ovšem domácí bělítka mohou obsahovat pouze 10 % karbamidu, kdežto stomatolog smí použít až 35% karbamid.

Záleží také, jak velkou plochu chrupu a o kolik odstínů chcete vybělit. Bělicí pera slouží k zesvětlení menší plochy, například pokud máte zažloutlý jeden dva zuby. Pero obsahuje gel, který jednoduše nanesete na zub, necháte patnáct minut působit a poté si zuby vyčistíte. Můžete ho použít kdykoliv během dne.

Bělicími proužky vybělíte celý chrup. Některé stačí aplikovat na zuby jednou denně na půl hodiny, některé si žádají delší dobu použití. Nevýhodou je, že se vyrábějí v jedné, univerzální velikosti, a nepadnou tak každému chrupu.

bělení

Jestli nemáte citlivé zuby či odhalené krčky, můžete vyzkoušet bělení.

zdroj: www.thinkstock.cz

Perličky z rukou profesionála

Lepší je, pokud se svěříte do rukou stomatologa, který vám zuby profesionálně vybělí. Buď vám udělá otisky chrupu a na jejich základě nechá vyrobit formičky, do kterých si po dobu jednoho týdne budete před spaním nanášet bělicí gel, a s formičkami budete usínat.

Nebo vám zuby vybělí přímo v ordinaci. Ordinační bělení je nejúčinnější, ale zároveň nejdražší metodou. Zubař použije 35% karbamid peroxid, který osvětlí laserem nebo plazma lampou. Zuby tak zesvětlí až o 6 odstínů. Cena se ale často pohybuje kolem 20 000 Kč, ovšem co by člověk neudělal pro zdravý a hezký chrup, že?

S pěknými zuby bude radost se smát a oslnivým úsměvem získáte přízeň svého okolí. Celebrity to vědí, a proto si dávají pozor, aby je úsměv zdobil...

produkty

Získat bílé zoubky, jako má Kateřina Průšová, není nic složitého.

produkty

Z hvězd českého šoubyznysu má nejširší a nejzářivější úsměv moderátorka Lucie Borhyová.