VIDEO: Ani kečup a majonéza nemusí být dietní prohřešek

Zdraví 3. října 2013

Dochucovadla jako hořčice, kečupy, omáčky a zálivky nejsou obecně považovány za tradiční součást zdravého jídelníčku. Ale při jejich pečlivém výběru a střídmé konzumaci se jim vyhýbat opravdu nemusíte. Jak se mezi nimi zorientovat, poradí ve videoseriálu Vím, co jím odborníci Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Jakým dochucovadlům bychom se měli vyhnout?

„Nevhodné jsou především trvanlivé vysokotučné salátové zálivky, kde se ve 100 ml mnohdy skrývá až 45 g tuku, což představuje celodenní doporučený příjem tuku při redukční dietě.

Dále nejsou dobrou volbou ani kečupy s malým podílem rajčat a dochucovadla, kde je vysoký obsah soli,“ upozorňuje na úskalí při výběru dochucovadel dietoložka Karolína Hlavatá.

Velké množství rajčat, kvalitní oleje a nízký obsah cukru

Kečup by měl být připraven z co největšího množství rajčat. Ideální je až 240 g na 100 g kečupu. Z dalších kritérií to je obsah sodíku (pod 750 mg/100 g) a energie (do 100 kcal/100 g). Kvalitní majonéza má splňovat řadu požadavků - obsah energie má být nižší než 350 kcal na 100 g, celkový obsah tuku má být méně než 30 % a trans nenasycené mastné kyseliny pod 0,1 g na 100 g.

Důležité je sledovat i obsah sodíku, který má být nižší než 750 mg na 100 g. S výběrem majonézy vám může pomoci logo Vím, co jím. Kritéria pro výběr správné hořčice jsou stejná jako u majonéz, co do obsahu tuku, trans nenasycených mastných kyselin a sodíku. V případě přidaného cukru by neměl být v hořčici podíl vyšší než 2,5 g na 100 g.

Děti na dochucovadla nezvykejte

„Děti by měly dochucovadla poznat co nejpozději, rozhodně roční dítě nepotřebuje jíst kečup nebo dokonce hořčici. V pozdějším věku se tomu zcela neubráníme, tedy pokud nejsme ortodoxní vyznavači zdravého stravování.

Nicméně, důležité je používat ochucovadla opravdu jako ochucovadla, stačí podávat pouze malé množství a rozhodně ne téměř ke každému jídlu,“ doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá. Za přijatelné množství se považuje například jedna polévková lžíce.

Praktická rada na závěr: Při servírování jídel nedávejte automaticky dochucovadla na stůl, příliš to pak láká k jejich konzumaci.