Ze zadečku do prsou: co uděláte pro krásu?

Zdraví 7. března 2013

Málokterá žena je spokojená se svým výstřihem. Spousta z nespokojených jde ráda pod skalpel pro nějaké vylepšení. Ale spousta se taky bojí, třeba po nedávném skandálu s prsními implantáty. Proto chirurgové vymýšlejí, jak celou proceduru vylepšit.

Teď zrovna jsou v kurzu kmenové buňky. Respektive vlastní tuk a kmenové buňky. Vlastní tuk není žádná novinka. „Již před mnoha desítkami let, ještě před zavedením používání silikonových implantátů, se prsa zvětšovala tukem,“ říká primář Otakar Lucák z Kliniky plastické chirurgie Ostrava.

„Tuk se odebíral ze spodní části zadečku v jednom celku. Pak se sešil do tvaru kornoutu a tento byl vložen do prsou. Efekty takového zákroku byly ale krátkodobé, protože tuk se rychle vstřebal, a taky tam bylo hodně komplikací. Proto se od této metody postupně zcela ustoupilo, až byla na minimálně třicet let zapomenuta.“

Co se přidá navíc?

Nedávno se ale znovu objevila, protože kromě tuku nám lékaři do prsou přidají ještě něco: vlastní kmenové buňky. Ty jsou v těle nesmírně užitečné pro svoji schopnost obnovovat samy sebe a taky opravovat poškozené buňky a tkáně. Používají se proto i jinde v medicíně, takže se dalo čekat, že je zavolají do služby i plastičtí chirurgové.

„Úkolem kmenových buněk ale není samotné zvětšení prsou. Prsa jsou skutečně opět zvětšována vlastním tukem, ale kmenové buňky mají za úkol omezit či úplně zastavit proces rychlého vstřebávání tuku a jeho lepší přijetí organismem,“ popisuje primář.

Velký rozdíl je také v jizvách. I když jsou třeba jizvy po operaci implantátů malé a navíc tak, aby nebyly patrné na první pohled, jsou tam a jsou vidět. Po zvětšení tukem s kmenovými buňkami slibují lékaři jen maličké jizvičky kolem tří milimetrů v místě odběru tuku, a na prsou nejsou jizvy žádné.

Musíte nějaký tuk mít

Nedělejte si iluze, že nejde o operaci. Lékař upozorňuje, že ani tak nejde o proceduru na počkání: „Jako u ostatních estetických operací musí pacientka nejdříve postoupit konzultaci. Tedy vyšetření a probrání celé situace, zvážení všech možností. Aby pacientka mohla zákrok podstoupit, musí být zdravá, schopná zákroku v celkové anestezii a hlavně mít dostatek tuku k odběru tukové tkáně.“

Taky je potřeba nechtít zázraky. „Tato operační technika umožňuje zvětšit prsa zhruba o jedno podprsenkové číslo, ne víc,“ zdůrazňuje chirurg. Operace se provádí v celkové anestezii, kdybyste náhodou chtěla, můžete se nechat uspat jen lokálně.

operace

Ač zní popis zákroku jako něco zcela přirozeného, pořád je to operace.

zdroj: www.thinkstock.cz

Rozbijete prasátko?

Co si přivézt jako suvenýr

  • Kmenové buňky jsou tělu vlastní buňky, které se nacházejí v různých tkáních a orgánech. Doposud byly nejčastěji izolovány z kostní dřeně, nyní bylo zjištěno, že se také nachází v samotné tukové tkáni, a to dokonce v daleko větším množství, než tomu bylo při odběru kmenových buněk z kostní dřeně.
  • Tuk a kmenové buňky tak lze získat daleko snadněji, a to liposukcí (odsátím tuku), což lze provést i v místním znecitlivění bez narkózy.
  • Schopnosti sebeobnovy kmenových buněk se využívá zejména pro regeneraci, obnovu a opravu poškozených buněk a tkání v těle. Tedy třeba k léčbě poškozených chrupavek nebo nervů, k léčbě chronických defektů.

Co lékaři udělají? Nejdřív vám odeberou tuk liposukcí, nejčastěji z bříška, zadečku a stehen.

Část odebraného tuku se speciálně zpracuje tak, aby se z něj získaly kmenové buňky, a těmi je pak obohacena zbylá část odebraného tuku. Touto směsí jsou pak prsa zvětšena injekční technikou bez řezů. Následuje fixace prsou a navlečení elastických návleků na oblasti, kde byl tuk odebrán. Druhý den ráno, když bude všechno v pořádku, můžete domů. Ale do práce samozřejmě ne.

„V prvním operačním týdnu následuje klidový režim na lůžku, v druhém týdnu postupně domácí rekonvalescence a další týden lze již jít do práce a vykonávat běžnou činnost. Větší fyzická námaha je možná po šesti týdnech od operace,“ upozorňuje lékař.

Jestli se vám metoda zalíbila, můžete rozbít prasátko. Vzhledem k lepším výsledkům je cena samozřejmě dražší než u klasických implantátů, takže se pohybuje od sto patnácti do sto padesáti tisíc.

elektronické předplatné