Hýčkejte si své béžové tukové buňky

Zdraví 8. května 2013

Štvou vás špeky na bocích? Nenávidíte svou břišní pneumatiku? Nejradši byste všechen ten tuk odřízla a zahodila? To by ale mohla být věčná škoda! Ne všechny tukové buňky jsou totiž k zatracení.

Až do teď si všichni mysleli, že za faldy po těle můžou dva typy tukových buněk – ty hnědé se v dětství podílejí na regulaci a tvorbě tepla a v průběhu života mizí.

Ty bílé jsou v těle zásobárnou energie a chrání člověka před zimou. A nemizí. Bohužel.

Béžový zázrak

Teď se ovšem ukázalo, že existuje i třetí typ tukových buněk. Béžové. A ty jsou vskutku výjimečné. Energii v sobě totiž nehromadí, ale naopak ji spalují.

A co je ještě lepší, za určitých okolností se některé bílé buňky mohou změnit právě na tyhle béžové!

Ještě nejásejte, jako všechno v životě ani spalovací buňky totiž nejsou zadarmo. Aby se vaše tukové zásoby přeměnily na béžovou elektrárnu, musí se vám v těle vytvořit nejdřív hormon irisin. A jak určitě tušíte – v tom je právě tak trochu háček. Ten totiž vzniká jenom při cvičení.

Hormon sportovec

Irisin patří do skupiny hormonů, které v průběhu cvičení produkují svaly. Zajít sem tam do fitka ale zdaleka nestačí. K potřebné koncentraci irisinu je třeba cvičit pravidelně.

Jeho hladina výrazně stoupá po třiceti minutách tréninku, ale dvojnásobné zvýšení koncentrace nastává až po deseti týdnech pravidelného cvičení.

Nejdřív vám musí aspoň trošku narůst svaly. Hormon irisin totiž vzniká na povrchu svalových buněk. A jeho vlivem se pak některé bílé tukové buňky změní na ty šikovné béžové.

Béžovou barvu jim mimochodem stejně jako hnědému tuku dodává železo, které obsahují buněčné organely mitochondrie.

tuk

Představte si, že byste tuk z bříška přesunula třeba do prsou.

zdroj: www.thinkstock.cz

Tip na in-line brusle

Obsahuje totiž výjimečné buňky, které se svými vlastnostmi podobají kmenovým buňkám. Ty jsou spojovány s budoucností v medicíně, protože mají schopnost se po správném působení růstových a regulačních faktorů přeměnit na jakoukoliv buňku lidského těla, takže by mohly být využity k léčbě i náhradě takřka všech orgánů. Na rozdíl od běžných tukových buněk jsou tyto tzv. preadipocity obdařené schopností dělit se, růst a projevovat větší životaschopnost. Najdeme je například i v každém odsátém tuku při liposukci.

Jak to dělají?

Béžové tukové buňky aktivují spalování energie nejprve z okolních tukových buněk. Poté co vyčerpají energii z mastných kyselin, vrhnou se na energii i ze vzdálenějších tukových rezerv.

Pochybujete, že je máte? Možná byste se divila, ale i když jich třeba nebude moc, pár jich v roztroušených ložiscích o velikosti hrášku sídlí pod kůží v blízkosti páteře a klíční kosti. Tak si je hýčkejte, ať se jejich řady pěkně rozrůstají!

Vlasta 19/2013 2

Co si o tomhle "hodném" tuku myslí naše celebrity? Přečtěte si v nové Vlastě 19/2013 s Ester Janečkovou na obálce. Právě v prodeji.