Jak srazit negativní účinky antibiotik? Vylepšete si jídelníček

Zdraví 12. března 2018

Když je vám pod psa a nic nezabírá, předepíše vám lékař antibiotika. Ta vás sice uzdraví, stejně tak ale vaše tělo pořádně zhuntují. Co vás dá po ATB léčbě opět do pořádku?

Antibiotika nejsou zázračné léčivo, které vás vyseká z každého onemocnění. Zabírají pouze na nemoci bakteriálního původu. Protože ale působí rychle, a v dnešní době si takový luxus, jako je neschopenka, může dovolit jen málokdo, většina nemocných sáhne právě po nich.

Pokud mezi ně patříte i vy, poradíme vám, co během užívání antibiotik dělat, abyste jimi svoje tělo příliš neodrovnali.

Zlé vyhnat, hodné nechat

Antibiotika likvidují bakterie, které můžou za vznik nemoci, bohužel ale také ty, jež jsou našemu tělu prospěšné. Jedná se o tzv. probiotika, která sídlí v našich střevech, kde pomáhají trávit potravu, vytvářejí některé vitaminy a posilují obranyschopnost organismu. Během léčby antibiotiky byste proto měli příjem probiotik doplňovat. Buď zvýšenou konzumací mléčných výrobků, nebo užíváním doplňků stravy.

Zlatá přírodní cesta

I v oblasti přírodní medicíny se najde spousta výrobků, které je vhodné užívat během léčby antibiotiky. Tyto elixíry života jsou plné minerálních látek, stopových prvků, aktivních enzymů a kvalitních aminokyselin, a tak zvyšují kvalitu života střevní a vaginální mikroflóry a omezují zánětlivé procesy v těle.

Zpestřete si jídelníček

V době, kdy berete antibiotika, byste měli přísun vitaminů a minerálů zdvojnásobit. A které potraviny pomáhají významně posilovat organismus?

  • Česnek - má antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Je prevencí proti rakovině žaludku a tlustého střeva.
  • Brokolice - obsahuje řadu důležitých vitaminů a důležité antioxidanty.
  • Houby šitake - posilují imunitní systém.
  • Křen - rozpouští hleny.
  • Zázvor - působí proti horečce a nachlazení.
  • Citrusy - obsahují vitamin C, důležitý pro imunitu.